måndag 31 januari 2011

Klass 9a

I kväll började en ny säsong av programmet Klass 9a. Vi får följa några lärare och deras klass. Denna säsongen är det en klass i Örebro vi får följa. I kvällens program hann vi se lite av eleverna och lärarna. Programmet är bara på 30 minuter så man får ju inte se så mycket.

Jag jobbar själv på en skola dock inte som lärare utan bibliotekarie. Jag har en del lektioner som tex elevens val och informationssökning. Jag vet ju själv att det inte alltid är så lätt att hålla ordning i klassen. Jag har ju heller ingen utbildning i pedagogik vilket jag kan känna att jag saknar.

Jag kommer följa klass 9a. Någon mer som såg programmet?

söndag 30 januari 2011

Hotell Gyllene Knorren blir film

Den senaste tiden har böckerna om Hotell Gyllene Knorren blivit väldigt populära på biblioteket där jag jobbar. Jag inte hinner sätta upp böckerna på hyllan förrän de är borta igen. Efter julkalendern har den serien fått ett riktigt uppsving. Nu ser jag att serien även ska bli film. Den har premiär den 23:e februari.

Det kommer även en ny bok i serien, Den vilda jakten på dårpippin.

fredag 28 januari 2011

Dagens skörd

Att jobba på bibliotek har ju sina fördelar om man är bokintresserad. Jag har tillgång till en himla massa böcker. Varje dag ser jag nya böcker och tänker att den måste jag snart läsa. Det blir att man släpar med sig hem ett antal böcker. I dag blev det följande:

Guldhjärtat av Ulf Stark
Kärlek & dynamit av Kajsa Gordon
Det händer nu av Sofia Nordin

Det händer nu är jag väldigt nyfiken på då det är många som talat gott om den. Sen gillar jag ju Sofia Nordins andra böcker så jag tror inte jag blir besviken.

Guldhjärtat har ett antal år på nacken och framsidan är inte speciellt tilltalande men en kollega sa att den skulle vara riktigt bra. Så jag får se om vi har samma smak.

Kärlek & dynamit har jag också varit nyfiken på och eftersom vi har flera ex av den och den ofta står i hyllan tänkte jag att jag skulle försöka hinna läsa den.

Nu är frågan, vilken ska jag börja med?

Någon som läst ovanstående böcker?

onsdag 26 januari 2011

Att rosta bröd av Roger Rosenblatt

När Roger och Ginnys dotter oväntat dör av ett hjärtfel flyttar de från sitt hem och in hos svärsonen och de tre barnbarnen. Vi får följa deras liv som måste gå vidare trots sorgen efter dottern som gick bort alldeles för tidigt.

Rosenblatt berättar om hur han och hans fru nu flyttats tillbaks till småbarnsåren, en tid han trodde han lämnat bakom sig för längesedan.


Jag tycker det är en fin bok om sorg. Om hur livet trots allt måste gå vidare.




¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Titel: Att rosta bröd
Författare: Roger Rosenblatt
Antal sidor: 126
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1-303183-5

måndag 24 januari 2011

En ny del av livet

Emellanåt är det lite dött här inne men jag hinner helt enkelt inte riktigt med. Bloggen ska ju inte heller vara något tvång utan något som är kul.

Vi har inlett en ny fas i våra liv här hemma. Vår lilla tjej har börjat på dagis. Så nu ska det lämnas och jobbas och hämtas. Antar att det tar ett tag innan man kommer in i rutinerna. Känns konstigt att lämna bort sin lilla tjej. Hon verkar dock stortrivas. När man kommer och hämtar henne så börjar hon stortjuta. Fast det brukar kanske barn göra. Jag har inte så mycket erfarenhet av dagis då jag själv aldrig gått på dagis. Men som sagt så verkar vår lilla tjej trivas.


lördag 22 januari 2011

Årstopplista

Inne hos En bokcirkel för alla hittade jag denna årstopplista över mest sålda pocket under 2010. Listan kommer från svensk bokhandel.

Jag har fetat de som jag läst.

Pocket 2010

1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson, Pocketförlaget

2. Tre sekunder - Roslund & Hellström, Pocketförlaget

3. Hypnotisören - Lars Kepler, Månpocket

4. Dyngkåt och hur helig som helst - Mia Skäringer, Månpocket

5. Den dubbla tystnaden - Mari Jungstedt, Bonnier Pocket

6. Boktjuven - Markus Zusak, Damm Förlag

7. Höstoffer - Mons Kallentoft, Pocketförlaget

8. Den orolige mannen - Henning Mankell, Pocketförlaget

9. 1222 över havet - Anne Holt, Pocketförlaget

10. Lyckan är en sällsam fågel - Anna Gavalda, Bonnier Pocket

11. I den innersta kretsen - Viveca Sten, Månpocket

12. En förtjusande man - Marian Keyes, Norstedts Förlag

13. Infiltratören: den smutsigaste härvan inom svensk - Lasse Wierup, Norstedts Förlag

14. Snabba cash - Jens Lapidus, Månpocket

15. Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson, Månpocket

16. Till dess din vrede upphör - Åsa Larsson, Bonnier Pocket

17. Igelkottens elegans - Muriel Barbery, Sekwa förlag

18. Skynda att älska - Alex Schulman, Månpocket

19. Hjärtdjur - Herta Müller, Bonnier Pocket

20. Aldrig fucka upp - Jens Lapidus, Månpocket


Jag hade inte läst så många på listan men där är några som jag absolut vill läsa som tex Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.


Vilka har du läst?



torsdag 20 januari 2011

Längtar

Nu är det inte så många veckor kvar till årets bokrea. Enligt Bokus startar bokrean den 23 februari.
Jag köper inte så himla många böcker men under bokrean brukar jag unna mig en del. Ska bli kul att se vad som införskaffas detta året.

Vad jag köpte förra året kan man läsa här. Tyvärr så får jag erkänna att jag inte läst någon av de böckerna som jag beställde på förra årets bokrea. Jag borde kanske inte köpa fler böcker innan jag läst några av dem....


onsdag 19 januari 2011

Önskelistan av Åsa Karsin

Karsin, Å - Tora-lora-lej Önskelistan - 29675252
Önskelistan av Åsa Karsin är en bok som hade passat bra att läsa innan julen men det funkar ju att läsa den nu med.

Önskelistan handlar om Toras önskelista som hon skriver till tomten. Allra längst upp på önskelistan önskar Tora att hon ska bli lucia sen kommer suddgummi och kikare. Men så blir Toras farfar riktigt sjuk och då lägger hon till på önskelistan att hon önskar att hennes farfar inte ska dö. Ibland får man dock inte det man önskar.

Jag tror boken skulle passa bra som högläsning speciellt i juletid eftersom det är då den utspelar sig. Det finns en del saker som man kan diskutera.

I april kommer det ännu en bok om Tora, Klubben.


tisdag 18 januari 2011

Joy & önskeburken av Helena Östlund

Östlund, H - Joy & önskeburken - 29666847
Joy & önskeburken vann Rabén & Sjögrens berättartävling som utlystes i samband med Astrid Lindgrens 100-årsjubileum. Jag har tänkt läsa den många gånger men det har inte blivit av förrän nu.

En dag när Joy och hennes familj är på badet så hittar Joys kompis en önskeburk i bassängen. Burken låg på bassängens botten och glänste. Otto som hittade burken tror att den är förtrollad. Otto ger burken till Joy. Joy undrar om inte Otto själv vill ha den men han säger att hon behöver den bättre, hon ska ju börja skolan till hösten.

Joy längtar tills hon ska börja skolan. Otto har redan gått i skolan i ett år och är redan skoltrött.

Önskeburken funkar på så sätt att om man är ledsen för något så berättar man allt till burken och när man är klar sätter man på locket och då stannar det hemska i burken. En dag ger Joy bort önskeburken till någon som behöver den mer än henne Joy själv. Önskeburken finner dock en väg tillbaks till Joy.

Boken om Joy och hennes familj är en härlig bok som man blir glad av att läsa. Det finns två böcker till om Joy, Joy & Snigelriket och Joy & hockeykillarna.


söndag 16 januari 2011

Bokhyllemarodör

Vi har en liten bokhyllemarodör här hemma. Skulle hon få bestämma skulle alla böcker ligga på golvet. Antar att det finns fler där ute som känner igen fenomenet.

fredag 14 januari 2011

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Då var det fredag igen. Denna våren så kommer fredagarna vara ännu bättre då jag redan slutar 12:30. Jag får lite extra tid som jag kanske kan lägga på bloggen. Fredag är lika med bokbloggsjerka. Vet ni inte vad det är så kan ni läsa mer inne hos Annika.

Veckans fråga:

Hur sprider du ordet om din blogg?

Jag lägger inte så mycket energi på att folk ska hitta min blogg. Jag skriver mest för att hålla ordning på sånt som jag läser och för att samla tips och läslistor på ett ställe.

Jag är med på några bloggportaler och jag försöker att lämna kommentarer inne på andra bloggar som jag läser. Aktivare än så jobbar jag inte för att få läsare utan den lilla tiden jag har får jag lägga på att skriva inlägg och läsa böcker så jag har något att skriva om.


onsdag 12 januari 2011

Nominerade till årets Slangbella

Idag avslöjas vilka som är nominerade till priset Slangbellan som delas ut av Sveriges författarförbund.

De nominerad är:

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Respekt, en sexbok för killar av Inti Chavez Perez
Månen blev rädd av Joar Tiberg

Jag har endast läst Jenny Jägerfelds bok men jag får nog köpa in Månen blev rädd till biblioteket då jag hört mycket bra om den.

Den 10:e mars får vi reda på vem som får priset.


söndag 9 januari 2011

Evas öga av Karin Fossum

Evas öga är den första boken om kommissarie Konrad Sejer. Jag tror också att Evas öga är Karin Fossums debutbok. Fossum har ju sedan skrivit en hel del böcker och fått fin kritik. Jag har varit sugen på att läsa något av Fossum ett tag nu. Evas öga är från 1995 och det kan man väl kanske gissa när man ser omslaget. Annars tycker jag väl inte att man märker att boken har femton år på nacken. Avsaknaden av mobiltelefoner ger väl en hint om att boken inte är helt ny.

En dag när Eva och hennes dotter är ut på promenad upptäcker den en död man som ligger och flyter i älven. Man märker att Eva blir nervös och att hon inte vill stanna på platsen vilket kanske inte är så konstigt. Det som är konstigt är att hon säger till dottern att de ska gå och ringa polisen men det gör hon aldrig. Dottern tycker att ska de inte vänta på polisen men det vill Eva absolut inte göra. Istället går Eva och dottern och äter på McDonalds för som dottern säger vid ett flertal tillfällen så har de bättre med pengar nu så de kan äta på McDonalds.

Man förstår att det är något skumt med Eva, att det är något hon döljer. Jag tänker dock inte avslöja mer än att på slutet är det en vändning som jag inte alls misstänkte.

Kommisarie Sejer får man inte veta så himla mycket om så egentligen kan man kanske läsa böckerna i vilken ordning som helst. Det återstår dock att se. Jag har ju tänkt att läsa Fossums andra böcker också.


lördag 8 januari 2011

Filmtips

I kväll sänder Svt filmen Låt den rätte komma in klockan 21:30. Jag har varken sett filmen eller läst boken så egentligen är väl inte jag rätt person att tipsa om den. Jag vet ju inte om den är bra. Jag ska inte se den ikväll men jag tänker spela in den. Kruxet är ju bara att jag vill läsa boken innan jag ser filmen. Man kan säga som så att vår box är rätt full :)

Hur gör ni? Vill ni också läsa boken först eller spelar det kanske ingen roll?


Uppdaterad lista

Nu har jag kompletterat listan till Alfabet-utmaningen. De som är i fet stil har jag lånat på biblioteket där jag jobbar. Listan består av lite gammalt och lite nytt.

På vissa bokstäver hittade jag inga böcker alls och jag tänker inte leta vidare utan låter dem vara helt enkelt.

Mycket spännande läsning att se fram emot.


A - Svinalängorna av Susanna Alakoski
B - Synvilla av Karina Berg Johansson
C - Poker Mongo av Hans Carstensen
D - Högre och högre av Tomas Dömstedt
E- Isdraken av Mikael Engström
F- Se dig om! av Karin Fossum
G - Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen
H - Flyga drake av Khaled Hosseini
I - Brännhett av Malin Isaksson
J - Anhörig av Katerina Janouch
K- Offerrit av Johannes Källström
L - Gör vad du vill av Erelend Loe
M - Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer
N - Människa utan hund av Håkan Nesser
O - Askungar av Kristina Ohlsson
P - Våffelhjärtat av Maria Parr
Q - Ingen bok
R - Att rosta bröd av Roger Rosenblatt
S- Gomorra av Roberto Saviano
T- Vredens tid av Stefan Tegenfalk
U - Pontus 4 meter över marken av Johan Unenge
V - Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
W - Dödergök av Katarina Wennstam
X - Ingen bok
Y - Ingen bok
Z - Knockout av Markus Zusak
Å - Katten och draken av Gull Åkerblom
Ä - Ingen bok
Ö - Joy och önskeburken av Helena Östlund

fredag 7 januari 2011

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Efter en tids uppehåll är nu Annika tillbaks med bokbloggsjerkan. Om du inte vet vad det är så kan du läsa mer här.

Veckans fråga:

Vilken "byggsten" tycker du är den absolut viktigaste i en bok: språket, intrigen, karaktärerna, en kombination, annat?

Jag tycker intrigen är det viktigaste. Karaktärerna är dock också väldigt viktiga. Jag läser en hel del deckare och då föredrar jag deckare där karaktärerna utvecklas. Där man kan följa karaktärerna från bok till bok.

Språket är inte riktigt lika viktigt för mig. Jag hänger inte upp mig så mycket på språket när jag läser utan koncentrerar mig mer på innehållet. Men visst en kombination är ju så klart att föredra.

torsdag 6 januari 2011

Alfabet-utmaning 2011

Jag har tänkt att hoppa på Ett hem utan böckers Alfabet-utmaning. Det går till så att man under året läser minst en bok från varje bokstav i alfabetet. Jag har börjat göra en lista med böcker som jag har hemma(se nedan). Det saknas dock böcker från en hel del bokstäver och jag tänkte komplettera dessa med böcker från biblioteket där jag jobbar. Jag måste ju fortsätta att läsa till jobbet men om jag läser nedanstående böcker så blir det i alla fall 15 böcker av dem som står här hemma.

Imorgon ska jag se om jag kan göra klart listan då det är dags att bege sig till jobbet igen.

A - Svinalängorna av Susanna Alakoski
B -
C -
D -
E-
F- Se dig om! av Karin Fossum
G - Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen
H - Flyga drake av Khaled Hosseini
I -
J - Anhörig av Katarina Janouch
K- Offerrit av Johannes Källström
L - Gör vad du vill av Erelend Loe
M - Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer
N - Människa utan hund av Håkan Nesser
O - Askungar av Kristina Ohlsson
P -
Q -
R - Att rosta bröd av Roger Rosenblatt
S- Gomorra av Roberto Saviano
T- Vredens tid av Stefan Tegenfalk
U -
V - Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
W - Dödergök av Katarina Wennstam
X
Y
Z
Å
Ä
Ö

onsdag 5 januari 2011

Årets första

Nu har jag läst ut årets första bok. Det blev den första boken om Kondrad Sejer, Evas öga av Karin Fossum. Ni som har hängt med här ett tag vet att jag tjatat om att jag ville läsa Fossum men i ordning. Det tog ett tag innan jag fick tag i den första boken och sen ytterliggare ett tag innan jag hade tid att läsa den. Nu är det i allafall gjort och jag blev inte besviken. Ska försöka skriva om den imorgon.


VM-sommar av Magnus Ljunggren

VM-sommar vann i höstas priset Spårhunden. Det var då jag fick upp ögonen för den. Den har legat här hemma ett tag men nu har jag läst den och det ångrar jag inte.

VM-sommar handlar om Magnus som flyttar till Sundsvall med sin mamma. Mamman vill få en nystart i livet. Det vill Magnus också. Tidigare hade han inte speciellt många vänner och nu ska han göra ett försök att få nya vänner. Magnus väljer dock inte det bästa sällskapet.

Boken utspelar sig 1974 och det är VM i fotboll i Västtyskland. Magnus är duktig i fotboll och drömmer om att bli proffs. Han har fått brev där det står att han är en av de femtio bästa 58:orna i landet och att han nu ska få åka på ett elitläger. Magnus har följt med några kompisar till Alnön för att dricka öl. Egentligen hade Magnus inte någon större lust att följa med då han blivit ovän med en av dem veckan innan. För egentligen är de inga riktiga kompisar utan de ville nog mest ha med honom så han kunde bära den tunga kassen med öl.

När de sitter där så hör de plötsligt en bil och sedan slirande däck. Sen hörs det några röster. Magnus smyger fram för att se vad det är för några. Magnus ser att de har en pistol.

Jag gillar VM-sommar. Ibland blir det dock lite mycket detaljer om just fotboll men det kan man ju snabbt skumma igenom. Boken handlar dock om så mycket mer än bara fotboll så även om jag inte alls gillar fotboll så gillar jag boken.


måndag 3 januari 2011

Summering - Läsmål 2010

I början av 2010 satte jag upp läsmål för året, som du kan se nedan. När jag satte upp dessa mål var det tänkt att jag skulle vara mammaledig hela året. Nu blev det inte riktigt så utan i augusti började jag på nytt jobb. Det nya jobbet krävde att jag åter igen koncentrerade mig på barn- och ungdomslitteraturen. Det är en av förklaringarna till att det gick åt skogen med mina läsmål.

Jag klarade dock en kategori och det var ju 10 ungdomsböcker. Jag har inte läst en endast bok på engelska, så det gick ju inte så bra. Inte heller någon nobelpristagare. Jag har läst en av mina hyllvärmare som var Ett öga rött. Jag läste en bok från ett nytt land, Lila hibiskus och en biografi, Live to win.

Något som jag i allafall gjort är att jag upptäckt många nya författare. Det är mycket tack vare alla bokbloggar som jag läser. Några författare som jag upptäckt är tex Moa Herngren, Hillevi Wahl, Jenny Han och Sarah Dessen.

Läsmål 2010

5 nobelpristagare
10 ungdomsböcker(minst)
5 hyllvärmare
2 engelska böcker
5 från nya länder
2 biografier

Så nu sitter jag och funderar om jag ska sätta upp några läsmål för 2011. Är det lönt om man ändå inte följer dem? Fast jag tror jag ska göra det i allafall. Hur gör ni, sätter ni upp läsmål?


söndag 2 januari 2011

Summering - december

Innan jag summerar året så ska jag summera böckerna jag läst i december. Det blev 11 lästa böcker under december månad.

Det blev 7 stycken barn- och ungdomsböcker:

Baksidans hemliga hjältar av Peter Arrhenius
Josefin, bästis med Villa-Ulla av Johan Unenge
Min första världsensation av Annalena Hedman
Pappan med de stora skorna av Moni Nilsson
Spelar död av Stefan Casta
Farligt besök av Åsa Storck
VM sommar av Magnus Ljunggren

En deckare:

Den farliga leken av Mari Jungstedt

Tre fackböcker:

Skriet från kärnfamiljen av Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjö Rapp
Tagga ner! Lagom bra föräldrar är bäst av Malin Alfvén och Kristina Hofsten
Jag mobbar inte! av Lisbeth Pipping