lördag 30 april 2011

Bokåtervinning 2.0 - mina böcker

Enligt O har dragit igång Bokåtervinning 2.0. Inne hos henne kan du läsa reglerna. Nu har jag letat och hittat några böcker som jag kan tänka mig att byta bort. Alla är pocket. Bytet sätter dock inte igång förrän den 2:e maj och innan dess är det inte lönt att ni försöker tinga några böcker. Sedan är det dock fritt fram. Hör av er till bokmamma(snabela)hotmail.se

Mitt i livet av Joyce Carole Oates, läst men i bra skick
Uppdrag: Mamma, läst och det står ett namn skrivet inne i boken
I de lugnaste vatten av Viveca Sten, oläst
Anhörig av Katerina Janouch, läst en gång men i bra skick
Stella och Sebastian av Jenny Leeb, läst en gång men i bra skick
Alla var där av Lauren Weisberger, oläst
Och Piccadily Circus ligger inte i Kumla av Håkan Nesser, läst en gång men i bra skick
Mina döttrars systrar av Barbara Voors, oläst
Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert, oläst
Gummimmammor, plastpappor och bonusbarn av Tilde de Paula, läst men i bra skick


Världens bästa loppis

Världens bästa loppis har vi nog på vår ort. Varje lördag kan man gå dit och bara titta på hylla upp och hylla ner av massor av böcker. Ibland hittar man kanske inte något men denna veckan hitta jag en hel massa på bara en kvart(sambon och dottern stod utanför och väntade så jag kände lite stress). Det var kanske tur att jag inte stannade längre för då hade jag väl inte kunnat bära hem alla böckerna.



fredag 29 april 2011

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Fredag igen och dags för veckans fråga inne hos Annika.

Veckans fråga:

Har du någon du kan diskutera böcker med IRL? Berätta lite om honom/henne?

Jag har inte direkt någon att diskutera böcker med. Det var en av anledningarna till att jag startade min blogg. Nu diskuteras det inte så mycket på min blogg men det är i alla fall lättare att delta i diskutioner om man har en egen blogg.

På jobbet pratar jag så klart med elever om böcker men vi går inte in på djupet utan det blir mest boktips. Jag har en kollega som jag ibland pratar lite böcker med men det blir inte heller på djupet.

Kan ibland sakna när man riktigt gräver sig ner i en bok och analyserar.

torsdag 28 april 2011

Bokåtervinning 2.0

Åter igen arrangerar Enligt O Bokåtervinning. Jag var med förra året och fick då bytt några böcker. Tror jag ska vara med i år igen om jag bara kan skrapa ihop 10 böcker som jag kan tänka mig skiljas från. Kan bli svårt. Men jag har ju helgen på mig att fundera på det.

Den 2:e maj drar det igång. Var med du med!

onsdag 27 april 2011

Tävlar igen

Inne hos Barnboksbloggen finns det en tävling som jag inte vill missa. Man tävlar om boken Birger - det lilla Storsjöodjuret, Piraterna.


söndag 24 april 2011

Roliga rumpor i Ruts värld av Sandra Tillbom

Rut är fem år och hon är lika lång som ett paraply. Detta gör att Rut ser mest rumpor hela tiden. Rumporna är i perfekt höjd. I boken berättar Rut om olika sorters rumpor.

Farmors rumpa är rund och mjuk och den doftar bullar för farmor bakar bullar väldigt ofta. Sen finns det rumpor som är platta, spetsiga eller formade som päron. Sen finns det rumpor som låter väldigt högt och ofta som fröken Ullas rumpa på dagis.

Rut är nyfiken på sin egen rumpa men hur hon än vrider och vänder på sig så får Rut inte syn på den.

Roliga rumpor i Ruts värld är en rolig bok med härliga illustrationer av Linn Eldin. En bok om rumpor har jag nog aldrig tidigare stött på. Tyvärr så har jag inte haft möjlighet att testa boken på något barn då min dotter är lite för liten så vi får vänta lite och se vad hon tycker.

Det finns dock en grej som jag stör mig på i boken och det är att det är bindestreck i texten där det inte borde vara det. För inte ska det väl vara bindestreck i pann-kaka, stek-panna, lille-bror, falu-korvar och laser-stråle.

........................................

Titel: Roliga rumpor i Ruts värld
Författare: Sandra Tillbom
Illustratör: Linn Eldin
Antal sidor: 27 sidor, cd ingår
Förlag: Hegas
ISBN: 978-91-85877-98-0

lördag 23 april 2011

Uppdatering

Det är kanske dags att uppdatera "Om BokMamma" för det stämmer ju kanske inte riktigt. Jag kan väl knappast räkna mig som nybliven mamma längre. Min dotter har ju faktiskt blivit 1,5 år och jag är ju inte mammaledig längre. Under mammaledigheten bytte jag arbetsplats och jobbar nu på en annan F-9 skola när mig.

Vill ni läsa hela presentationen så finns den nu under sidan "Om BokMamma".

Majas favorit

Vilma säger hejdå! av Anna Ribbing och illustrationer av Lisa Gunnarson är en av Majas favoriter. Vilma ska gå till förskolan och då måste hon säga hejdå till bland annat grisen, apan, huset och fågeln.

Maja gillar att säga hejdå och vinka till alla i boken. Det finns även en annan bok om Vilma som heter Vilma säger titta. Den har jag köpt men vi har inte läst den så många gånger så vi får se om det blir en ny favorit.


Har dina barn någon favoritbok?

fredag 22 april 2011

Amandas bok av Katerina Janouch

När Amanda kommer till uppropet i nian ser hon ett bekant ansikte, Axel. Helt plötsligt är han tillbaks efter många års frånvaro. När Amanda och Axel var små lekte de och var bästa vänner. Men så skilde sig hans föräldrar och Axel flyttade och de kom ifrån varandra. Men nu är Axel tillbaks, utan förvarning. Amanda blir så chockad att hon inte säger något till Axel utan låtsas som hon inte känner honom. Det visar sig att Axel blivit helt knäpp och störig så Amanda känner att det är ingen större förlust. Amanda berättar inte för någon att hon egentligen känner Axel, inte ens för hennes bästis Jonna.

Så en dag släpper Amandas mamma bomben. Axel och hans mamma ska komma på middag. Hur ska nu det här gå? Ska Axel komma hem till henne, vad ska de prata om? Många tankar far igenom Amandas huvud. Varför bryr hon sig egentligen. Axel är ju bara en väldigt störig kille som hon inte bryr sig ett skit om.

Amanda funderar mycket kring det här med sex, om att förlora oskulden. Hon skulle vilja prata med någon om det men det finns ingen. Amanda kan prata med Jonna om det mesta men inte just det här. Istället lånar hon några böcker av Suzanne Brögger och Erica Jong.

Jag tror detta kommer bli en populär bok. Just nu kommer jag inte på någon annan bok som fokuserar så mycket på unga tjejers tankar om sex. Detta kanske blir denna generationens Kram, Puss och Love, Love, love. För ni kommer väl ihåg böckerna som Hans-Eric Hellberg skrev som lästes av de flesta. Jag har dem på biblioteket och de läses faktiskt fortfarande ibland.

Ska bli intressant att se hur Amandas bok kommer mottas av eleverna. Jag blir i alla fall sugen på att läsa även nästa bok som kommer till hösten och heter Jonnas bok.


torsdag 21 april 2011

Påskquiz

Inne hos Goboken kan man göra ett påskquiz. Det har inget med påsken att göra utan handlar om olika radarpar i barnböcker. Så behöver man lite tidsfördriv så kan man ju alltid testa sina kunskaper. Jag fick 9/10 rätt.

onsdag 20 april 2011

Bokmal 2011

Genom att vinna Barnbokprats tävling blev jag Barnbokprats bokmal 2011. En riktigt rolig tävling tycker jag. Kul när man får testa sina kunskaper lite.

Det var detta som jag menade när jag i ett tidigare inlägg skrev att jag hade fått ett roligt mail i min inbox. Jag hade glömt bort att jag varit med och hade inte en tanke på att jag kanske vunnit.

Nu är jag påskledig och ska förhoppningsvis njuta av fint väder och bra läsning.

Glad påsk!

tisdag 19 april 2011

Mats och Sara på radion

Ibland är det tur att man har någon annan som håller öronen öppna för annars hade jag säkert missat att Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren var med i P3 Populär och pratade om sin bok Cirkeln. Om du precis som jag missade det så hittar du en länk till programmet här.

Författarna pratar om hur de tillsammans skrivit boken och att Sara håller på att skriva manus på boken då den ska bli film. Alltid kul att höra författarna själva berätta om sin bok.

Kanske dags att börja läsa Cirkeln nu. Jag ska bara...

måndag 18 april 2011

Ibland händer det

Ibland dyker det ju faktiskt upp roliga saker i ens inkorg. Annars får jag mest massa skräp från företag som vill att jag ska köpa massa saker. Men så ibland dyker det upp något som verkligen förgyller dagen. Mer vill jag inte berätta just nu men om någon dag eller så kan jag berätta vad det är jag svamlar om.

Mitt liv som monster av Mårten Melin

Mitt liv som monster är andra boken om Alma. I den första boken trampade hon på en A-brunn och nästa dag var hon förvandlad till en apa. När Alma får syn på en M-brunn tänker hon att M måste stå för människa. Så Alma trampar på M-brunnen och hoppas på det bästa. Nästa dag blir hon väldigt lättad då hon är människa igen.

Det går dock inte helt enligt planerna. M kan ju även stå för monster. Så varje gång Alma blir arg spricker hennes byxor och hon förvandlas till ett monster. Det visar sig dock att ibland kan det vara bra att ha ett monster i familjen.

Böckerna om Alma är lättlästa och roliga men de innehåller även saker som man kan diskutera. Hur blir du när du blir arg? Även du kanske förvandlas till ett monster.

Vill man inte läsa boken så ingår även en cd så man istället kan lyssna på boken.

Vill du veta mer om vad Mårten Melin pysslar med så kan du läsa hans blogg.

söndag 17 april 2011

Det är märkligt

Ibland undrar man hur man själv tänker egentligen. Förra veckan fick jag hem en hel del böcker då jag gjort en beställning. Jag fick även några andra böcker. Vad gör jag då? Jag reserverar en bok från biblioteket och läser den istället.

Jag var bara så sugen på att fortsätta att läsa om barnmorskan Cecilia Lund. Så nu läser jag andra delen, Systerskap och tredje delen Hittebarnet är reserverad. Egentligen är jag också sugen på att läsa Änglavakter som jag fick hem förra veckan men jag vill läsa klart om Cecilia Lund först. För en gång skull så behöver jag inte läsa något för jobbet då det är påsklov nästa vecka. Så jag tar en liten paus från ungdomsböckerna och läser lite annat. Snart är det dags att läsa in sig inför sommarlovets boktips så jag kan vara värd en paus. Jag gillar att läsa barn- och ungdomsböcker men ibland vill man ju bara läsa lite annat.

Vad ska ni läsa i veckan som kommer? Påskkrim?

lördag 16 april 2011

Barn berättar!

För ett tag sedan hittade jag den här rapporten, Barn berättar! Det är Svensk Biblioteksförening som har tagit fram rapporten. Rapporten bygger på samtal med ett hundratal barn i 10-års åldern. Rapporten handlar om barns läsning och vilken roll biblioteken kan spela i det lässtimulerande arbetet.

Jag har inte hunnit läsa hela ännu men hoppas att jag hinner i veckan.

Någon annan som läst den?

Den nionde i raden

I maj kommer Mari Jungstedt med en ny bok om kommisarie Knutas, Det fjärde offret. Den ska jag definitivt läsa.

fredag 15 april 2011

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Då var det dags för veckans fråga i Annikas Bokbloggsjerka.

Veckans fråga:

Har du något ämne, intresse, fobier, hobby eller annan ”non-fiction”litteratur som du vill tipsa oss om?

Jag läser mest nästan endast skönlitteratur. Är det inte skönlitteratur så är det ofta böcker om litteratur och läsning. Detta är ju dock inte så konstigt då jag jobbar som bibliotekarie. Så några tips har jag väl inte direkt att komma med.

Men nu när jag tänker efter så har jag ju börjat läsa lite annat också. Sen jag blev mamma har jag ju också börjat läsa facklitteratur om barn och deras utveckling. Jag gillar också att läsa böcker där andra föräldrar berättar om sina liv som just småbarnsförälder. En som jag gillade var boken Hämta, lämna, leva av Malin Danielsson och Lotta Thorelius. Så den får bli mitt tips.

torsdag 14 april 2011

Tips om tävling

Idag när jag letade efter en bok på jobbet så var jag inne på Bokus. Då hittade jag den här roliga tävlingen. Jag kan ju själv inte delta då jag ju är äldre än femton men annars skulle jag gjort det. Vad är det då jag pratar om.

Du har möjlighet att bli en mangaillustration i Jo Salmsons fjärde del om Häxfolket. Du behöver bara motivera varför just du ska bli vinnaren. Tävlingen pågår till den 31:e maj.

Det är illustratören Natalia Batistas som ska göra illustrationen. Vill du veta mer om henne kan du läsa hennes blogg här.

Så tipsa nu alla under femton om tävlingen!

onsdag 13 april 2011

En ny Turbo

Nu har det kommit ännu en bok om Turbo, pojken som springer med Turbofart. Turbo vill bli fotbollsproffs är den nionde boken. Böckerna behöver man dock inte läsa i någon speciell ordning.

Turbo och hans vänner, Simon och Olle gillar att spela fotboll. En dag säger deras fröken att de borde gå med i fotbollsklubben. De går med i klubben alla tre. Simon vill ha hjälm på sig för han gillar inte att få bollen i huvudet. Tränaren tycker det är helt okej.

Turbo blir bättre och bättre och efter en match kommer motståndarnas tränare och frågar Turbo om han inte vill spela i deras lag istället. Hur ska Turbo göra? Han vill ju egentligen spela med sina vänner men det andra laget är ju mycket bättre.

Böckerna om Turbo har luftig text med bilder. På min skola är Turbo populär bland både killar och tjejer i årskurs 1-3.


tisdag 12 april 2011

Änglavakter - trailer

I morgon kommer jag ha den i min hand, Änglavakter den tredje boken om Fredrika Bergman skriven av Kristina Ohlsson. Efter att jag sett trailern blev jag ännu lite mer sugen på att läsa den. Jag tror inte jag blir besviken.

Det trillar in böcker

För tillfället trillar det in lite böcker från alla möjliga håll. Förra veckan fick jag boken Fallet Vincent Franke som jag vann i en tävling. Extra kul var det då författaren skrivit en hälsning i boken.

Till jobbet idag kom det också ett paket med böcker som jag beställt. Bland dem fanns den nya boken om Turbo, Turbo vill bli fotbollsproffs och lite annat smått och gott.

Innan jag körde hem fick jag sms om att mitt paket från Adlibris var påväg så det får jag hämta imorgon. Det innehåller tex Kristina Ohlssons senaste bok, Änglavakter.

När jag sedan kom hem så såg jag att det stack upp något ur brevlådan. Genast blev man ju ännu lite gladare. I paketet låg Den 4:e parallellen - Lasarusfenomenet av Kjetil Johnsen. Jag har läst Johnsens tidigare serie TRE och gillade den mycket. Ska bli spännande att se hur den här serien är.

Nu skulle jag bara behöva vara ledig en vecka så jag hinner läsa alla böcker också.

måndag 11 april 2011

Hampus och Mei av Åsa Storck

Hampus och Mei är den andra delen om Hampus. Böckerna kan dock läsas fristående. I denna boken är Hampus och Mei ihop. Hampus är ofta hemma hos Mei men han tycker det är lite jobbigt för de får aldrig vara ensamma. I Meis familj umgås hela familjen tillsammans, alltid. Men så en dag kommer Mei hem till Hampus och där är det oftast ingen hemma mer än fisken Silver. Det är då det händer. Hampus får sin första puss, rakt på munnen. Sen börjar Mei babbla om prao-platser. För tillfället bryr sig inte Hampus han har ju precis blivit pussad av Mei.

När han öppnar brevet med prao-platsen blir han väldigt besviken, biblioteket. Mycket värre kunde det ju inte bli. Hampus önskar han fick vara på brandkåren som Mei. Att vara på biblioteket blir lite mer spännande än vad Hampus först trott.

Jag gillar böckerna om Hampus och Mei. De är lättlästa böcker med luftig text. I denna boken är det lite fokus på det här med prao vilket jag aldrig tidigare varit med om. Hur det kan kännas att komma till en arbetsplats och det är ingen som har koll på att man ska komma och man känner sig mest i vägen.

Jag har haft med boken, Boken om Mei i några av mina bokprat och den har fått ett uppsving, vilket är kul för det tycker jag den förtjänar. Jag har tidigare skrivit om, Boken om Mei här.


lördag 9 april 2011

Ord-provet

Jag tycker det är kul att testa mina kunskaper. Så när jag såg att årets högskoleprov gått av stapeln kunde jag inte låta bli att gå in och göra ord-provet. Provet kan ni hitta här.

Hur många rätt får ni?

Jag fick 34 av 40 vilket jag tycker är helt okej. Omständigheterna var väl inte de bästa då jag hade en liten tjej som ville ha sin mammas uppmärksamhet. Jag ska dock inte skylla på det. Några av orden visste jag inte alls vad de betydde medan några valde jag mellan två betydelser och valde såklart fel.

Några ord som jag inte kunde var aria, nobless och konvergera.

Izzy och gänget av Dogge Doggelito och Yoria Rivera

Izzy bor med sin pappa i en förort. Hennes födelsedag närmar sig. Hon ska fylla 10 år. Izzys pappa säger att det är stort att fylla 10 och hon måste önska sig något speciellt.

Izzy har ett helt gäng med kompisar och hon ber dem om hjälp med önskelistan. De kommer dock bara med förslag som tex tv, telefon och liknande saker. Men Izzy vill önska sig något som är speciellt för henne. Alla hennes kompisar brinner för något som tex fotboll, teater eller musik. Izzy brinner inte för något. Kompisarna försöker komma på något och men det är Izzy själv som kommer på att hon ska bli dj precis som sin pappa.

Till en början när jag läste boken så störde jag mig på att de kursiverade vissa ord. Men när jag tittade längst bak i boken så såg jag att där fanns ett slanglexikon och det var de orden som var kursiverade.

förlagets sida står det att Dogge Doggelito skulle vara barnens favorit men många barn i 9-10 års åldern vet nog inte vem han är. Jag hade boktips där jag tipsade om Izzy och gänget och de barnen kände inte till Dogge.
Efter sommaren kommer det en bok till om Izzy, Izzy och gänget - lata dagar.

torsdag 7 april 2011

Så mycket bättre

Min dag blev så mycket bättre när jag såg att det låg ett paket på köksbordet när jag kom hem. Då jag inte väntar på något paket är det ju extra spännande.




Inte blev jag besviken när jag såg innehållet heller. Boken Cirkeln med en fin tygpåse. Blev genast sugen på att läsa.

onsdag 6 april 2011

Något att se framemot

Efter att jag studerat katalogen Sommarens böcker 2011 gjorde jag en liten plansch av de böcker som efterfrågas mest av de yngre eleverna. Sigge är den som efterfrågas mest av tjejerna och reservationskön bara ökar. Många nya mysterier att lösa men även lite kärlekskris.




tisdag 5 april 2011

My only weakness

Jag har inte några speciella laster. Jag röker inte och jag handlar inte massa saker till mig själv så därför kände jag att jag faktiskt skulle unna mig att göra en bokbeställning. Så det gjorde jag.

Följande böcker klickade jag hem:

En dag av David Nicholls
Änglavakter Kristina Ohlsson
Denna dödens kropp Elizabeth George

Största trädgårdshjälpen
Stora trädgårdsboken

Lille katt Astrid Lindgren
Vira vaknar Maria Thore Nilsson
Vilma säger titta Anna Ribbing

Tre romaner, två trädgårdsböcker och tre till lillan. Adlibris hade ett bra pris på En dag så det var lika bra att klicka hem den då jag varit nyfiken på den länge.

Den skräckslagne stekelsamlaren av Annalena Hedman

Hedman, A - Den skräckslagne stekelsamlaren - 29676440Den skräckslagne stekelsamlaren är andra boken om Abbe. Abbe är tillbaks i Istermyrträsk hos sin mormor och morfar. Tillsammans med Antón och Nadja har Abbe bildat en klubb som heter Spindelklubben. Namnet på klubben är egentligen inte så passande för Abbe hatar verkligen småkryp. Det vet dock inte Antón och Nadja.

Abbes mormor tycker att det är dags att Abbe kommer över sin rädsla för småkryp. Så därför tar Abbes mormor med henne till Sven. Sven älskar småkryp. Han har ett helt rum fullt med småkryp. Fast där vågar Abbe inte gå in.

Sven ska fylla 50 år och Abbe har kommit på den perfekta presenten, en tvekäftad sågstekel. Sven saknar den i sin samling och den är svår att få tag på. Men Abbe hatar ju småkryp så hur ska hon kunna hitta den?

Den första boken om Abbe heter Min första världssensation och den handlar om när Abbe och vännerna försöker slå världsrekord. Böckerna kan läsas fristående. Jag föredrar dock nästan alltid att läsa böcker i ordning och så även i detta fallet.

Jag gillar böckerna om Abbe. De är dock inte speciellt lätta att få utlånade. Jag bokpratade om stekelsamlaren i måndags men det blev inget större drag efter boken. Fast ibland kan det ju ta ett tag men sen kommer det någon och frågar efter den där boken som man berättade om. Tycker stekelsamlaren är lite svår att tipsa om på ett sätt som gör att eleverna vill låna den.

Är det kanske någon mer som läst den och som har något tips. Dela gärna med er i så fall :)


måndag 4 april 2011

Tävlar om bok

Inne hos Enligt O kan man tävla om boken Islossning av Barbara Voors. Då jag inte läst något av Voors så passar jag på att vara med och tävla. Boken är dessutom signerad.

söndag 3 april 2011

Paus

I kväll ska jag ta en paus från datorn. Känns som man borde göra det ibland. Jag märker hur snabbt man blir beroende av att kolla saker hela tiden. Så nu blir det paus och istället blir det lite Mästarnas mästare och lite läsning.

Ha en skön kväll!

Vad kan du om 80-tals serier?

GP har rätt roliga quiz. Idag gjorde jag, Vad kan du om 80-tals serier? Jag hade bara två fel och en av de serierna som jag hade fel på har jag aldrig sett.

Rolig tävling

Inne hos Barnboksprat kan man delta i en rolig tävling, Vem blir Barnboksprats bokmal? Först ska man koppla citat till en bok sedan framsidor. Framsidorna var rätt lätt. Jag hade dock lite svårare med citaten då det var väldigt många av böckerna som jag inte läst. En kul tävling tycker jag i alla fall.

Gå in och testa dina kunskaper du med.

lördag 2 april 2011

Majas favorit

Det är kul att se att Maja nu har fått några böcker som hon tycker mer om än andra. En av hennes favoriter just nu är En godnattsaga att ta i och känna på Go´morron, go´natt! Texten är skriven av Teresa Imperato och Laurie Young. Illustrationerna är gjorda av Melanie Mitchell. Boken har vi köpt genom vårt medlemskap i Goboken.

I boken finns det olika djur som tex katt, hund och lamm. Man kan vika upp ett uppslag och där är djuret som sover. Där kan man även klappa djurets päls. Maja gillar kattens päls och hon lägger gärna ner huvudet och gosar med boken lite. Jag tycker bilderna är fina. Texten hinner vi inte riktigt med för Maja gillar att bläddra, snabbt.




fredag 1 april 2011

Summering - mars 2011

Då har ännu en månad passerat. En ganska bra läsmånad för mig. Det blev tolv lästa böcker för mig denna månad. Några av dem är dock väldigt lättlästa men så blir det ju när jag måste läsa böcker till jobbet.

Barn- och ungdomsböcker:

De stulna barnen av Jo Salmson (Bonnier Carlsen)
Regn och åska av Håkan Lindquist (Charlie by Kabusa)
Uppdraget av Michael Grant(B.Wahlströms)
Vilmas värsta dag av Cecilia Lidbeck (B.Wahlströms)
Izzy och gänget av Dogge Doggelito och Yoria Rivera (Bonnier Carlsen)
Mitt liv som apa av Mårten Melin (Hegas)
Skolresan av Bente Bratlund (Hegas)
Guldhjärtat av Ulf Stark(BonnierCarlsen)
Afrodite och ödet av Ritta Jacobsson(B.Wahlströms)
Ingen ser dig av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson(Rabén & Sjögren)
Den förtrollade skölden av Peter Gotthardt(B.Wahlströms)

Kriminalromaner:

Tusenskönor av Kristina Ohlsson (Piratförlaget)

Fördelning efter förlag:

4 B.Wahlströms
3 BonnierCarlsen
2 Hegas
1 Charlie by Kabusa
1 Rabén & Sjögren
1 Piratförlaget

Fördelning efter författarens kön:

kvinna 6 man 6 Det var ju jämt och bra.

Ingen ser dig av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson

Mira ska åka på vildmarksläger. Det har hon egentligen ingen lust med men hennes föräldrar tvingar henne då de måste jobba. Det är tre till som ska följa med Fredrik, Isabelle och Sammi. Sen är det även den hurtige fritidsledaren Kenneth Klack.

Efter att de åkt i flera timmar kommer de fram till den skog där de ska tillbringa några dagar. De bygger ett vindskydd som de kan sova i. Innan det är dags att sova så lånar Mira Kenneths telefon för att ringa hem. Sin egen telefon har hon inte med sig för Kenneth hade sagt att de fick inte ha med sig några sådana moderniteter. Efter att Mira pratat med sin pappa sitter hon kvar en liten stund i bilen. Då burrar telefonen och Mira ser att Kenneth fått ett sms. Mira kan inte låta bli att läsa det. Efteråt så önskar hon att hon inte hade gjort det. I meddelandet stod det: "Gör det inte. Du kommer att ångra dig. Stanna där du är."

Vad ska Mira göra? Ska hon berätta för de andra? När de sedan vaknar nästa morgon och de inte kan hitta Kenneth någonstans börjar Mira må riktigt dåligt. Har hans försvinnande något med meddelandet han fick att göra. Som om det inte är elände nog så är även några fångar från Kumla på rymmen och det är inte alls långt ifrån den skog där Mira och de andra befinner sig.

Ingen ser dig är en riktigt spännande bok för de som är ca 10-13 år. Spännande böcker för den åldersgruppen blir ofta väldigt mesiga men Ingen ser dig är ett undantag. Boken är väldigt uppskattad på biblioteket där jag jobbar. Ingen ser dig är en riktig bladvändare.

Knutsson, A - Ingen ser dig - 29677331