onsdag 29 februari 2012

Hoppas på turen

Adlibris brukar ha lite tävlingar. Den här tänker jag inte missa. Man kan vinna en signerad och numrerad print av Eva Eriksson.

Tävlingen hittar du inne hos Adlibris

Dessutom har de sänkt priset på några av Ulf Nilsson och Eva Erikssons böcker.

tisdag 28 februari 2012

Kärleksplanen av Bente Bratlund

Äntligen har det börjat trilla in lite nya böcker. Idag när jag hade en stund över passade jag på att läsa Bente Bratlunds nya bok Kärleksplanen. 

Anna och Ronja har kommit på den perfekta planen, tror de. Annas mamma har ingen kille och det har hon inte haft sedan Annas pappa dog när hon var liten. Anna vill gärna att hennes mamma träffar någon kille så att de kan bli en lite familj. Visst har de det bra men det hade i alla fall varit mysigt. 

Anna är tillsammans med Simon och hans pappa är inte heller tillsammans med någon. Anna och Ronja tillsammans med Simon bestämmer sig för att para ihop sina föräldrar. Hur det går? Det får du reda på om du läser boken.

Boken är utgiven på Hegas vilket innebär att det är en lättläst bok. Boken är på 66 sidor med stor text men inga bilder. Jag skulle tro att boken passar de som är 10-12 år. 

Jag tror boken kommer bli populär. Den har en framsida som jag tror kommer locka framför allt tjejerna. Boken är helt okej. Tycker det är lite svårt att bedöma den då jag inte alls är målgruppen. Ska bli intressant att se om den faller målgruppen i smaken.

Enligt baksidestexten kommer det en fristående fortsättning i mars, Solresan.


måndag 27 februari 2012

Läs boken, se filmen

Snart har två månader gått av 2012 och jag har inte hoppat på några utmaningar. Jag har kikat runt lite men har inte riktigt känt mig manad att hoppa på någon då jag känner mig själv rätt bra och vet att det antagligen skulle rinna ut i sanden. Jag funderar dock på att utmana mig själv för att få tummarna loss.

På vår tv-box finns det ett antal filmer. Några av dem har funnits där väldigt länge då jag hela tiden säger att jag måste läsa boken först. För att se filmen först och sedan läsa boken går bort för min del.

Den film som funnits längst på boxen är Twilight, en bok som jag äger och länge tänkt läsa.

Som det ser ut just nu så har jag följande filmer inspelade:

  1. Twilight
  2. The kite runner
  3. Gomorrah
  4. Låt den rätte komma in
  5. Igelkotten
  6. Svinalängorna
Att läsa sex böcker känns ju inte så himla jobbigt. Jag vet dock hur det brukar vara, så fort man sätter upp en bok på en lista så blir den inte läst. Jag ska dock verkligen försöka ta tag i dessa böcker och filmer.

Tidsramen för utmaningen tänkte jag skulle vara fram till höstterminens start. Kanske kommer jag fylla på med fler böcker och filmer, ovanstående sex är dock högprioriterade.

Häng gärna på om ni vill, välj böcker som passar er.

söndag 26 februari 2012

Drömhjärta av Cecilia Samartin



Drömhjärta ingår i min bokcirkel på jobbet. Hade det inte varit för bokcirkeln så är det nog en bok som jag inte läst. Ibland är det bra när någon annan väljer böcker så man tvingas läsa böcker utanför sin bekvämlighetszon, så man vidgar sina vyer lite.

Drömhjärta handlar om kusinerna Nora och Alicia som bor på Kuba. Alicia är den äventyrliga och Nora är den förnuftiga av dem. Nora växer upp i skuggan av Alicia som alla tycker är så vacker. De båda flickorna lever ett bra liv då båda familjerna har det bra ställt.

När Fidel Castro tar makten över landet tror man till en början att allt ska bli mycket bättre i landet men det visar sig bli precis tvärtom. Noras familj väljer tidigt att lämna Kuba och flytta till USA medan Alicias familj blir kvar. På Kuba blir det bara värre och värre. Nora försöker hålla kontakten med Alicia men det är väldigt långt mellan breven. I breven berättar Alicia om hur svårt det är att få tag i mat. Hur långt är man egentligen bered att gå för att skaffa mat åt sitt barn, skulle man ge upp hela sitt liv?     

Jag tycker det tar ett tag innan jag kommer in i boken. Jag vet inte om det är för att jag läser mycket ungdomsböcker om det är det som gör att jag tycker lite tjockare böcker blir lite sega. För jag tycker att Drömhjärta var lite seg ibland. Är det någon annan som läst boken, vad tyckte ni?

Det är dock intressant att följa de två flickornas liv. Hur olika det blir fast de egentligen hade samma förutsättningar från början.

Cecilia Samartin har även skrivit en annan bok som heter Senor Peregrino. Jag tror dock inte att det är någon bok som jag kommer att läsa utan jag ger mig nog ut på nya författaräventyr.


Vara vänner av Marie Oskarsson

Vara vänner av Marie Oskarsson är andra delen om Jack. Jack är kär i Emilia och i första delen tog Jack mod till sig och frågade chans. Jack fick nej. Emilia tyckte bara att de skulle vara vänner. 

Nu har vintern kommit och Jacks lillebror Max är överlycklig. Jack lovar att han ska hämta Max från dagis och att de ska åka pulka. Jack frågar sin bästa kompis Edvin om han vill följa med. Det kan han dock inte för han ska vara med Julia. Jack är lite trött på Edvin för han ska alltid vara med Julia efter skolan. Fast den här gången är det bra att Edvin inte vill följa med för Emilia frågar om inte hon kan följa med. Visst kan hon det. Jack blir jätteglad.

Jag gillar de här böckerna om Jack. En bok som handlar om vänskap och kärlek för de lite yngre, 8-10 år. Layouten på boken är luftig och på nästan varje uppslag finns en bild som är gjord av Helena Bergendahl.

I boken tas det upp en del saker som man kan fundera över. Hur är man en bra kompis? I boken kommer man även in på det här att alla har inte alltid pengar och kan ta ledigt för att vara på lussefika en hel förmiddag.

Första delen om Jack heter Fråga chans. Den har blivit väldigt populär på biblioteket där jag jobbar så den är ständigt utlånad. Vara vänner blir säkert också populär.

lördag 25 februari 2012

Ett sista inköp



Så då har även paketet från Adlibris kommit med mina reaböcker. Nio böcker till mig och två till lillan. Massor av bokrea inlägg har det varit överallt och börja bli lite mätt på bokrean nu. Inga mer inköp för min del, helst inte på väldigt länge då högarna med oläst böcker bara växer här hemma. Till min fasa så ser jag att alla böckerna är rätt tjocka så undrar lite när jag hade tänkt att jag skulle hinna läsa dem.

fredag 24 februari 2012

Smakprov

Efter en kommentar på mitt förra inlägg så började jag fundera lite på det här med smakprov på böcker. Det finns ju bland annat smakprov.se där man kan titta in i böckerna.

Brukar ni göra det? Jag skulle aldrig få för mig att läsa ett smakprov ur bok om jag inte har hela boken tillgänglig. Ofta tar det ju ett tag innan man kommer in i böcker. Att bara läsa de första sidorna känns rätt meningslöst i alla fall för mig. Antagligen skulle jag tappa lusten att läsa boken.

När det gäller fackböcker så är det dock lite annorlunda. Då kan det ibland vara bra att gå in och se hur de ser ut. Men en vanlig skönlitterär bok skulle jag aldrig få för mig att gå in och läsa ett smakprov av.

Barnböcker är ett annat undantag. Det är också en sådan genre som det kan vara bra att gå in och titta på böckerna innan man köper dem. Kan ju ibland vara svårt att avgöra vilken ålder böckerna passar för och då är det ju perfekt med sajter som smakprov.

Hur gör ni?

torsdag 23 februari 2012

Vilka är dina favoriter?

Nästa vecka är det dags för mig att sätta igång och börja jobba med Bokjuryn med årskurs 3 på skolan. Jag ska presentera böcker och eleverna ska rösta, skaffa krypin och skriva boktips.

Har du eller dina barn några favoriter bland 2011 års böcker?

Alla böcker som kom under 2011 hittar du här.

Jag ska fundera ut vilka mina favoriter är i varje kategori och återkommer med det i ett annat inlägg. Inte helt lätt för det kom många bra barn- och ungdomsböcker förra året.

onsdag 22 februari 2012

Nytt av Anna Jansson

Vet inte riktigt hur det gått till men jag har helt missat att det kommer en ny Maria Wern deckare av Anna Jansson. Såg det först idag när jag fick hem en tidning från en av bokklubbarna som jag är med i. Jag har läst alla böckerna om Maria Wern och vill gärna läsa denna också. Den går tyvärr inte att reservera på biblioteket än. Det står att den ska komma ut i mars så lite konstigt att den inte går att reservera. Jag får fundera på om jag ska lugna mig lite eller beställa den genom bokklubben. Det har dock blivit en del bokinköp på sistone så får fundera lite på om jag ska köpa den. I vilket fall som helst så ska jag i alla fall läsa den.

Om ni är nyfikna på vad boken handlar om så klicka på boken så kommer ni till förlagets sida.


Jansson, A - När skönheten kom till Bro - 13041032

Ett första inköp på bokrean

På förmiddagen idag hann vi med en snabb tur till stan. Jag tittade lite på bokrean. Jag visste mer eller mindre vad jag ville ha så jag gick in och köpte det. På Åhléns hade de att man fick köpa 5 och betala för 4 och det kunde jag ju inte motstå. De hade dock inte jättemycket att välja mellan men nedan ser ni några av de böckerna. Nu väntar jag bara på att lillan ska komma hem och välja vilken bok vi ska läsa. Vi får se om vi har någon ny favorit i högen.





tisdag 21 februari 2012

Bra föreläsningar

Nu är jag lite ledig då det är sportlov denna veckan. Jag tror alltid att jag ska hinna med så mycket när biblioteket är tomt på elever men det blir oftast inte så. Något som jag hann var att titta på en föreläsning med Marie Andersson(öpedagogen) om geocaching. Låter väldigt intressant och kul.

Jag var även på plats i Malmö och lyssnade på Kristina Alexandersson när hon pratade om att blogga med elever. Det gav kanske inte mig så mycket då jag redan är övertygad om att bloggen kan vara ett bra verktyg att använda. Fick några idéer om hur jag kan lägga upp inför lärarna om fördelarna med bloggen. Föreläsningen hittar ni här.

Ikväll kan man se Jacob Möllstam berätta om hur man kan använda sociala medier och spel i undervisningen. Den föreläsningen kan ni se här.  Jacob Möllstam är ingen bloggare som jag känner till sedan tidigare men han finns här.

Jag hoppas även lärarna på skolan tittar på föreläsningarna för de är fyllda av inspiration.

Imorgon blir det en tripp till bokrean :)

måndag 20 februari 2012

Tematrio - Bokreatips

Jag har ju redan tipsat om böcker som jag rekommenderar på årets bokrea men det finns en hel del så det blir tre till. Idag vill helt enkelt Lyran att vi tipsar om tre bra böcker på den kommande bokrean.

1. På Bokias rea så finns en av de bilderböcker som jag älskar mest med. Förlåt! av Norbert Landa och illustrationer av Tim Warnes. Jag tycker illustrationerna i denna bok är helt underbara. Boken handlar om kanin och björn som gör allt tillsammans men så en dag blir de ovänner.
2. Om det är någon som missat ungdomsboken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren så kan man ju passa på att inhandla den på bokrean. 2011 års mest omtalade ungdomsbok som är fantasy som utspelar sig någonstans i Sverige.

3. Vill man ha något lättsmällt så kan man ta Katerina Janouchs bok Hittebarnet som handlar om barnmorskan Cecilia Lund. Vad gör man när det helt plötsligt står en pojke och knackar på dörren och säger att din man är min pappa.

Nu ska jag in och se vad ni andra tipsar om för några böcker.

söndag 19 februari 2012

För sportlovslediga

För dig som har sportlov nu vecka 8 finns det massa roliga saker som man kan hitta på. På biblioteket i Kristianstad kan man tex vara med i en skrivarverkstad med författaren Elin Nilsson.

Nu kanske du inte bor i närheten av Kristianstad men kolla på ditt eget bibliotek för de hittar säkert på något roligt där också.

lördag 18 februari 2012

Inte på riktigt, inte på låtsas av Maja-Maria Henriksson

 Inte på riktigt, inte på låtsas är den fristående uppföljaren till Jag finns. Det går utmärkt att läsa boken fast om man inte läst Jag finns.

Johanna har nu hunnit bli nästan 17 år och livet är ganska okej. I stället för att plugga har hon ett jobb. Hon hjälper till med disken på en nattklubb. Inte världens roligaste jobb men bättre än att gå i skolan. På jobbet finns också Jens som Johanna blir förälskad i. 

På hemmafronten är det sådär. Johannas mamma har ny kille, Krister, och hon är gravid. Krister och Johanna kommer inte överens och det blir ofta bråk. En dag presenterar Johannas mamma och Krister en lösning som de tycker är superbra. De vill att Johanna ska bo i Kristers gamla lägenhet. Där kan hon ju få det hur mysigt som helst. Det visar sig dock att Krister har tänkt komma och gå som han vill i lägenheten så Johannas närvaro där blir kort. Då finns det inte så många andra ställen än gatan.

Att läsa boken gör ont. Alla dessa vuxna som sviker och bara tänker på sig själva. Det är ingen av Johannas föräldrar som bryr sig om Johanna utan de vill mest bara bli av med henne, som om hon inte finns på riktigt. Jag vet inte hur mycket som bygger på författarens egna upplevelser men om jag har förstått det rätt så är i alla fall en viss del självupplevt. Som tur är finns det i alla fall en vuxen som bryr sig och som gör att boken inte är helt nattsvart.

Jag tycker väldigt mycket om denna bok. Jag gillar Maja-Marias sätt att skriva. Jag hoppas att ungdomar som är i en liknande situation kan få tröst av boken och att de ser att det går att ändra på saker och ting fast om det ser nattsvart ut.

fredag 17 februari 2012

Reatips för de små

Har hunnit titta lite mer på rean nu och det finns några guldkorn för de som gillar bilderböcker.

Några av mina favoriter är:

Gruffalon av Julia Donaldson

Petras prick av Maria Nilsson Thore

Kloka lilla häxan av Lieve Baeten

För de ännu lite yngre så finns ju klassikern Knacka på av Anna-Clara Tidholm.

torsdag 16 februari 2012

En första beställning

I kväll tog jag tag i och kikade på bokrean på Adlibris.

Jag försökte att hålla igen lite men det blev i alla fall en hel del. Några av de böcker jag beställde syns i collaget nedan. Ser fram emot att läsa många bra böcker. Hoppas att lite nya böcker ska väcka min läslust igen.


onsdag 15 februari 2012

Det går trögt nu

Februari månad blir nog min sämsta läsmånad på länge. Hitintills har jag bara läst en bok och den var inte ens bra, bara tjock. Nu är jag mest trött och vill helst bara ligga framför tvn och sappa. Lite lässugen är jag dock. Något väldigt enkelt och lättsmält, inte för tjockt. Känns dock inte som jag har något sådant hemma. Jag kanske skulle ta någon riktigt bra ungdomsbok? Eller så får det bli soffan, finns en viss risk för det.

Någon som känner för att rekommendera något lättsmält. 

måndag 13 februari 2012

Tematrio - oväntat ogilla

Denna veckan handlar Lyrans tematrio om böcker som vi trodde vi skulle gilla men inte gjorde. Vilka böcker/författare ogillar ni trots att ni förväntat er eller "borde" gilla?

1. Jag gillar att läsa deckare och tog mig därför glatt an Åke Edwardssons böcker om kommissarie Winter för ett antal år sedan. Av någon anledning så kom jag inte igenom boken. Jag har för mig att det var något i hans språk som jag inte alls gillade.

2. Norwegian wood av Murakami försökte jag läsa för något år sedan. Jag hade hört så mycket gott om honom men inte heller här kom jag igenom boken. Tyckte det var så segt.

3. Jag har läst och älskat Elizabeth Georges böcker om kommisarie Lynley och polisassistent Havers. Så när det för något år sedan kom en ny bok tänkte jag inte så mycket på det utan att den måste jag ju ha. Boken som heter Innan döden kom ligger fortfarande halvt utläst på mitt nattduksbord. Sedan dess har jag inte läst mer av George för jag tappade lusten totalt. Boken är ju inte en typisk George bok men att man kan gilla de andra så mycket och ogilla den här så mycket känns konstigt.

Oksa Pollock: Det sista hoppet av Anne Plichota och Cendrine Wolf


Oksa Pollock flyttar hastigt och lustig till London med sin familj. Anledningen till flytten är att Oksas pappa har fått chansen att öppna en restaurang i London. Oksa tycker att det är lite märkligt men som trettonåring har man ju inte så mycket att säga till om.

Första dagen i skolan mår Oksa plötsligt mycket dåligt. Hon får ont i magen och tuppar av men kommer efter en stund till medvetande igen.  Under följande natt vaknar Oksa och förstår inte vad det är som händer. Hennes docka svävar i luften och fattar eld. Oksa lyckas släcka elden. När Oksa vaknar nästa morgon ser hon den brända dockan och förstår att det inte varit en dröm, det som hade hänt under natten.

Några dagar senare tar Oksa ett bad och då upptäcker hon ett stort blåmärke. Hon frågar sin farmor om råd eftersom farmodern ofta har olika salvor som hjälper mot de mest konstiga ting. Farmodern blir väldigt upprörd och undrar hur länge hon haft det där märket. Till slut blir det dags för farmodern att berätta om landet Edefia och Oksa får höra en helt otrolig berättelse.

Enligt förlaget så riktar boken sig till åldersgruppen 9-12 år. Boken är dock inte helt lätt. Det förekommer en hel del svåra ord och att hålla reda på alla de magiska figurerna som förekommer är inte helt lätt. 

Boken är på 543 sidor och jag tycker det blir alldeles för långt. Det känns som berättelsen hade blivit bättre om den hade kortats ner en hel del. Oksa vet inget om det land som hennes släktingar kommer ifrån och därför berättas det en massa för att hon ska förstå. Detta gör boken väldigt seg och jag hinner tröttna flera gånger innan boken är slut. 

Boken ska ha blivit väldigt populär i Frankrike vilket jag har svårt att tror att den kommer bli i Sverige. 

Vill du läsa mer om Oksa Pollock kan du göra det här.
 ..........................................

Titel: Det sista hoppet
Författare: Anne Plichota och Cendrine Wolf
Antal sidor: 543
ISBN: 978-91-29-67706-5

söndag 12 februari 2012

Crazy, Stupid, Love

Igår förvånade jag mig själv. Vi struntade i att titta på melodifestivalen utan tittade istället på filmen Crazy, Stupid, Love

Filmen handlar om familjen Weaver. En kväll när man och hustru är ute och äter släpper frun bomben, hon vill skiljas. Mannen ger bara upp och flyttar ifrån huset. Kvällarna spenderar han på en bar där han iakttar en playboy som raggar upp nya kvinnor varje kväll. Playboyen tar sig an mannen och lär honom allt han kan. Det funkar och han träffar olika kvinnor men är det verkligen så han vill ha det?

Det är kanske inte så svårt att räkna ut hur det blir men det gör inte så himla mycket. Filmen är riktigt rolig, många dråpliga situationer. Den blir dock inte pinsam som vissa filmer kan bli och som jag verkligen inte gillar. Jag behöver aldrig gömma mig bakom kudden för att jag tycker att karaktärerna är för pinsamma.  

Vill ni ha lite rolig underhållning tycker jag ni ska se Crazy, Stupid, Love. Ni kan läsa mer om filmen här.

lördag 11 februari 2012

A som i Agata, Ö som i Öivind av Jenny Wik

A som i Agata, Ö som i Öivind är en härlig ABC-bok. En bokstav presenteras på varje sida. En bild och så en mening. Den bokstav som det gäller skrivs med annan färg så att den framhävs extra. Det kan tex låta så här.

"Älgen Ärling bär en ärtgrön klänning."

Jag tycker det här är ett bra exempel på en bra ABC-bok. De senaste åren har många ABC-böcker blivit så bladdriga, massa text och bild huller om buller. Här är det klart och tydligt med härliga bilder.

Tyvärr så är dottern lite liten ännu så har inte direkt kunnat testa den på någon ännu. Kommer dock spara boken tills det är dags att plocka fram den och titta på bilderna kan man ju alltid göra.

fredag 10 februari 2012

Bokbloggsjerkan - veckans fråga

Fredag och dags för bokbloggsjerkan. Gå in och kika hos Annika och läs de andra som är med i jerkan. 


Veckans fråga:

Vad tycker du om att läsa i en recension(förutom själva recensionen då): författarinformation, ev filmatiseringar, länkar till sidor som tex Goodreads, Boktipset etc? Kort sagt hur ser den ultimata recensionen ut enligt dig?

Vilken svår fråga. Har väl egentligen aldrig tänkt så mycket på det. För min del så gillar jag när man länkar till andra bloggar som skrivit om samma bok. Försöker göra det ibland men det tar ju lite tid att sitta och fixa med det. Men det är väldigt smidigt att bara klicka sig vidare och få fleras åsikter om samma bok. Goodreads och Boktipset är inte sidor som jag använder så det bryr jag mig inte så mycket om.

Det viktigaste är nog själva åsikten om boken. Det som jag själv är dålig på att skriva om. Att få fram vad det är som gör en bok så bra är inte alltid så lätt, i alla fall inte för mig.

Som jag läste inne hos någon annan så är det kanske rätt bra om man anger hur många sidor boken är på för ibland blir man ju lite förvånad över boken var en tegelsten när man hade föreställt sig något helt annat.

Jag har fått lite att fundera över. Ska surfa runt och se vad ni andra tycker.

tisdag 7 februari 2012

Dags att förhandsbeställa

Nu kan man äntligen börja kika på de böcker som är med i årets bokrea på Adlibris. Du hittar det här. Tycker faktiskt som att det verkar vara bättre än på ett antal år. Bara efter en första titt känner jag att det är en hel del som jag vill ha.

Fast sen blir jag lite skeptisk ibland. En bok för 249 kr tycker jag inte är så mycket rea direkt. Visst det beror ju på vad det är för någon bok men det här måste ju vara helt fel. Visst man får en skiva till men det känns i alla fall som ordinarie pris.

Jag brukar köpa lite på nätet och sen brukar jag spontan handla lite i bokhandlarna också. Var handlar ni? På nätet eller i bokhandeln?

Boktrailer - Svikaren

Svikaren av Katarina Wennstam är en bok som jag är sugen på att läsa. Den kommer dock inte förrän i slutet av februari. För min del gör det dock inte så mycket då jag har så mycket som jag måste läsa innan dess.




måndag 6 februari 2012

Tematrio - Bokbloggar

Denna veckan vill Lyran att vi ska dela med oss av tre bokbloggar som vi läser. Gärna de mindre som inte är så kända.

Jag läser en hel del bokbloggar, vissa är nya bekantskaper och vissa har jag följt i flera år.

1. *Malins bokblogg* är en av de första bloggarna som jag började följa mer regelbundet.

2. Barnboksprat är en annan blogg som jag följer. Passar bra för mig som är småbarnsförälder och som läser mycket barn- och ungdomsböcker.

3. Annikas kultur- och litteraturblogg är också en blogg som jag följt ett bra tag. Varje fredag anordnar Annika en bokbloggsjerka som är kul. 

Är lite svårt att avgöra hur pass stora dessa bloggar är. Av de större är Enlig O och Boktokig två av mina favoriter.

söndag 5 februari 2012

Arbetet fortsätter

Som jag nämnt vid något tidigare tillfälle så håller jag på att lägga in alla mina böcker i  en databas. Detta gör jag för att se hur många böcker som jag egentligen äger och hur många av dem som är olästa. Det är lite jobb och det går sakta framåt.

Så här ser det ut just nu:

Inlagda böcker: 100 st
Av 100 böcker är 59 st olästa.

Så arbetet fortsätter med databasen och läsningen. Det går sakta framåt med båda men det blir kul när databasen är klar och då kan man hämta ut massa rolig statistik.


lördag 4 februari 2012

Tillägg summering januari 2012

Jag tycker det är rätt kul med statistik så detta året tänker jag redan nu samla på mig lite siffror som jag kan summera vid årets slut.

Så därför tänker jag även titta på var jag får böckerna ifrån. Har jag lånat dem på biblioteket, recensionsexemplar, äger dem eller om de är nyinköpta.

I januari månad såg det ut så här:

Lånade på biblioteket: 5
Recensionsexemplar: 2

När året är slut skulle jag tro att kategorin lånade böcker kommer vara störst. Vi får väl vänta och se hur det blir.



fredag 3 februari 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Så var det fredag igen vilket innebär Annikas bokbloggsjerka


Veckans fråga?

Vilken var förra årets bästa debutroman?

Jag tror inte jag läste så många debutanter förra året. En som jag dock läste var Sara Ohlssons bok Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Vad jag tyckte om den kan ni läsa här. Om inte annat så är det en titel som man lägger på minnet och som väcker nyfikenhet. Många elever på skolan som hajar till när de ser den.

Jag vill gärna läsa mer av Sara Ohlsson.

torsdag 2 februari 2012

Summering - januari 2012

Då var det dags att summera årets första månad. Sju böcker blev lästa. Känns som ett vanligt antal lästa böcker för mig. Känns skönt att äntligen ha läst några böcker som jag länge tänkt läsa tex Pojken i randig pyjamas, Sarahs nyckel och På liv och död i andra världskrigets skugga. Har varit lite tema andra världskriget denna månad då jag skulle berätta om det för en klass. Många bra böcker denna månaden.

Böcker från sex olika förlag men som vanligt dominerar barn- och ungdomsböckerna och de kvinnliga författarna. Det som jag dock inte är nöjd med är att jag fortfarande inte skrivit om boken Tigern. Det får bli helgens mål att få det inlägget färdigt.

Barn- och ungdomsböcker 

Pojken i randig pyjamas av John Boyne(Damm)
Tigern av Kate DiCamillo(Kabusa böcker)
Flyga högt av Katarina von Bredow(Rabén & Sjögren)
På liv och död i andra världskrigets skugga av Kim M. Kimselius(Roslagstext)
Hövdingens bägare av Matin Widmark(Bonnier Carlsen)


Roman

Gå din väg men stanna av Johanna Nilsson(Forum)
Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay(Bazar)

Fördelning efter förlag:

1 Forum 
1 Bazar
1 Roslagstext
1 Damm
1 Kabusa böcker
1 Bonnier Carlsen
1 Rabén & Sjögren


Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 5 Man 2

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på biblioteket: 5
Recensionsexemplar: 2

onsdag 1 februari 2012

Vill ha






Har ni sett vilka fina böcker man kan vinna på babyboken.se. Så fina, så fina. Jag har redan många av dem men vad gör det. Jag vet en liten tjej som hade blivit väldigt glad om alla dessa böcker låg i brevlådan en dag.

Babyboken.se vill hjälpa dig att hitta de bästa böckerna till ditt barn  vilket inte alltid är så lätt då det finns så mycket.

Inte idag heller

Idag har jag varit hemma med lilla dottern som har feber.  Jag tänkte att då blir det lite lästid till mig när hon sover. Givetvis somnar även jag så inte blev det mycket läst inte. Har kommit en bit i boken Det sista hoppet. Efter en lite seg start börjar det nu hända grejer. 400 sidor kvar så mycket kan ännu hända.