torsdag 31 maj 2012

Hjälp Ebba Stoppa Cancer

Detta inlägg har inget med böcker att göra men ibland finns det ju andra saker som man vill dela med sig av. Jag vill dela denna film med er som ingår i kampanjen "Hjälp Ebba Stoppa Cancer". Syftet med projektet är att få ut information och kunskap om sjukdomen cancer till alla skolbarn i åk 4-9 i Kristianstads kommun. Man vill informera barn och ungdomar om vad cancer är, hur det drabbar människor och hur man kan bota och lindra cancer. Mer information finns på hemsidan som ni hittar här. Hälp Ebba Stoppa Cancer har även en sida på Facebook.

Ta fram näsdukar innan du börjar titta på filmen.


onsdag 30 maj 2012

Jellicoe Road av Melina Marchetta


När Taylor Markham är elva år sätter hennes mamma henne i bilen och börjar köra. De stannar på 7-Eleven så Taylor kan gå på toaletten. När Taylor är klar och kommer ut är hennes mamma borta. Fem minuter senare kommer en kvinna körandes längs vägen och plockar upp Taylor. Taylor bor hos kvinnan, som heter Hanna, tills det är dags för henne att flytta in på skolan med de andra eleverna. När boken börjar är Taylor 17 år och går sista året på skolan och har just blivit vald till ledare för elevhemmet. Det är Taylor som ska hålla ställningarna mot kadetterna och jellisarna. Taylor får dock annat att tänka på när Hanna plötsligt försvinner.

Det finns även kursiva avsnitt i boken där man får följa några ungdomar. Vem dessa ungdomar är förstår jag inte till en början.  Men det klarnar allt eftersom berättelsen fortsätter.

När jag började läsa Jellicoe Road blev jag väldigt förvirrad och hängde inte alls med. Det tog över 100 sidor innan jag alls gillade boken. Jag läste nu om lite i början och jag förstår varför jag var så förvirrad. Det nämns en himla massa namn men det förklaras inte alls vem de är. Det pratas om krig, kadetter och jellisar och jag hänger inte med. Men så börjar det klarna och jag börjar förstå vem som är vem och då kan jag knappt sluta läsa.

Innan jag läst boken beställde jag boken till mitt jobb som är en F-9 skola. Jag tror kanske att jag köpte den lite förhastat då det varit så mycket stohej om den. Jag tror den kanske passar bättre på gymnasiet. Det tar ju ett tag innan man kommer in i boken och många ungdomar har inte det tålamodet. Gällande Jellioe Road kan jag förstå om de tycker det är segt till en början för det tycker jag med.

Jag tycker boken är bra men stämmer inte riktigt in i den hyllningskör som finns på webben. Den är bra men inte fantastisk. Visst tar det sig på slutet men jag tycker inte riktigt att det räcker.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Jellicoe road av Melina Marchetta

 ..........................................

Titel: Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Antal sidor: 351
Förlag: X Publishing
ISBN: 978-91-85763-25-2

(recex från förlaget)

tisdag 29 maj 2012

Oväntad vinst

För ett tag sedan var jag med och besvarade en enkät på bloggen som finns på Barnens bokklubb där jag är medlem. Om man svarade hade man chans att vinna en valfri bok ur deras sortiment. Idag fick jag ett mail och det visade sig att jag hade vunnit. Jag hade helt glömt att jag hade svarat på den där enkäten. Nu är bara frågan vilken bok ska jag välja? Jag tror jag ska vara lite ego och ta någon till mig själv, dottern har redan så många böcker.

måndag 28 maj 2012

Spännande trio

På skolbiblioteket där jag jobbar har Ewa Christina Johanssons spännande böcker blivit himla populära. De är aldrig inne så jag funderar på att köpa några extra exemplar. Böckerna jag pratar om är:


Tavlans hemlighet, Kortets hemlighet och Spegelns hemlighet.

För att veta vad det är för böcker tog jag hem Tavlans hemlighet och läste den.  Böckerna är lättlästa och vänder sig till barn som är ca 10-12 år. Som vuxen läser man dem snabbt.

Tavlans hemlighet handlar om Ella som hjälper till att röja ut ett hus vid havet. Huset tillhörde en släkting till Ella som försvann och tros drunknat i havet. I huset finns en tavla av tant Tea. Ella tittar på tavlan flera gånger och hon tycker att tant Tea ser rakt genom henne. Ella tycker att tavlan förändras fast det är det ingen annan som märker. Försöker tavlan berätta något för Ella?

Jag förstår att eleverna tycker att detta är spännande. Bra med en lättläst spännande bok för det är det många som vill ha. Det är intressant att se hur ryktet om en populär bok sprider sig som en löpeld på skolan.





Nytt nummer i brevlådan

I dag låg det ett nytt nummer av tidningen Vi Läser i brevlådan. Helt perfekt egentligen då jag är ledig i eftermiddag och solen skiner. Skulle kunna vara en skön eftermiddag i hammocken. Dottern håller dock inte med mig så jag fick ligga och läsa för henne i stället och då föll inte valet på Vi Läser utan Mumintrollet och Malla cyklar.


söndag 27 maj 2012

Boktips för sommarlovsledigabarn

I morse så slog jag på tvn och då hamnade jag mitt i Tv4s morgonsoffa där de precis skulle tipsa om böcker. En väldigt bra start på dagen så jag stannade kvar och tittade. Det var fyra barn och en bibliotekarie som skulle berätta om vars en favoritbok. En av killarna tipsar om en bok som jag har dålig koll på, Myrddin av Claes Reimerthi. Den tror jag att jag får kolla närmare på imorgon på jobbet.

En av tjejerna tipsade om Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Det var hennes mamma som hade tipsat henne om den boken.En typisk hyllvärmare i biblioteket. Kanske får lyfta fram den nu till sommaren och se om det är någon som nappar.

Vill ni se vad de andra tipsade om så kan ni titta på inslaget nedan. Själv ska jag titta på Mästarnas Mästare.

Trevlig söndagskväll!

Bok%C3%A4lskarna%20om%20favoritb%C3%B6cker,%20Estelles%20bibliotek%20och%20Almapriset

lördag 26 maj 2012

Eurovison 2012

I kväll är det då dags för Eurovison 2012. Inne på Aftonbladet kan man se lite av bidragen från genrepet. Jag har faktiskt väldigt dålig koll på de andra bidragen och tycker egentligen inte att det är så kul att se dem innan. Förr om åren samlades vi alltid och tittade på finalen och gick sedan ut. Nu skulle jag gissa att jag kommer somna i soffan. Jag tycker röstningen är så långdragen och tråkig.

Tittade just på Rysslands bidrag. Hur har de kommit till finalen? Tittade sedan vidare på ett av spelbolagen och ser då att Ryssland har lägst odds efter Sverige. Jaja, den som lever får se.

Ska ni titta?

Vi laddar upp med Mästarnas mästare först. Skulle tro att det blir kvällens höjdpunkt.

Jag gillar dock Loreens låt och kommer heja på henne.




Då var den slut

Då har jag läst ut Jellico road av Melina Marchetta. Kommer dock inte skriva om den förrän på måndag då det är recensionsdag. Ska bli spännande att läsa vad ni andra tycker om den för jag kan tänka mig att det är en del som läser den just nu.

Jag måste läsa början igen för att se vad det var som gjorde mig så förvirrad. För förvirrad var jag och jag hängde inte alls med. Inte en helt lätt bok så den kräver nog en van läsare för att man ska komma igenom det första motståndet. 

Jag har köpt den till biblioteket där jag jobbar men jag kan inte riktigt se vem som skulle låna den. Vi har några riktigt storläsare men de slutar ju om en månad. Boken passar nog bättre på gymnasiet.

Som sagt ska bli spännande att läsa vad alla andra tycker. Kommer ni stämma in i hyllningskören?

fredag 25 maj 2012

Bokbloggsjerka - Veckans fråga

Då var det äntligen fredag igen. Vill inte sitta inne för mycket då det är strålande väder ute men en liten bokbloggsjerka tänkte jag bjuda på denna härliga fredag.

Veckans fråga:

Nämn en bok som står på din önskelista just nu.

Just för tillfället så står det inte så mycket på min önskelista då jag har dålig koll på kommande böcker. En som jag dock nämnt tidigare är Modershjärta av Katerina Janouch som är den femte delen om barnmorskan Cecilia Lund. Jag behöver verkligen någon lättsmält till sommaren känner jag. Jag får dock vänta ett tag på den då den inte kommer förrän i juli.

Vet knappt om jag vågar surfa runt och se vad ni andra har svarat. För då kommer jag bara få tips på massa böcker och jag har verkligen redan massor av böcker som jag måste läsa.

onsdag 23 maj 2012

Bröderna Lejonhjärta blir film igen

Enligt DN så ska Tomas Alfredson gör en ny film av Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta. Jag hoppas att detta stämmer för det hade varit trevligt med en modern Bröderna Lejonhjärta. I dag finns det ju helt andra tekniska förutsättningar än det gjorde när första filmen spelades in. 

När det görs filmer får ofta böckerna ett uppsving och det hade ju varit kul. För böckerna av Astrid Lindgren lånas väldigt sällan, i alla fall på skolbiblioteket där jag jobbar. Man kan inte längre bara anta att barn i dag känner till vem tex Katla är. Jag skulle nog vilja påstå att många barn i dag inte har en susning. Där har ju vi som föräldrar en viktig roll att visa den bokskatt som finns.

tisdag 22 maj 2012

Okänd bok om Pippi

Här hemma är Pippi Långstrump en favorit hos lilltjejen. Så jag tog hem några böcker från biblioteket. En av dem jag hittade var Pippi Långstrump i Humlegården. Detta är en bok om Pippi som jag varken läst eller sett tidigare.

Pippi beger sig till Humlegården i Stockholm för att bekämpa busar som härjar där. Pippi packar ner Villa Villekulla och tar med sig Tommy och Annika till huvudstaden.

Boken gavs ut 2000 som bilderbok men den gavs ut första gången 1949 som ett tvåfärgshäfte. Så det är kanske inte så konstigt att jag inte sett den tidigare. För när jag var i 25-års åldern läste jag inte så många bilderböcker.

Kände ni till den här boken om Pippi?

måndag 21 maj 2012

Tematrio - Mors dag

Nästa helg är det Mors dag så Lyran tycker att veckans tematrio ska handla om - Mammor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen.

Jag som läser mycket ungdomsböcker träffar inte på så många mammor. De är ofta frånvarande eller så får man inte så stor inblick i vem de är. Jag kommer mest att tänka på massa hemska mammor.

1. Moa Herngrens senaste bok Jag skulle aldrig ljuga för dig innehåller en mamma som inte mår speciellt bra. Herngrens böcker skildrar ofta kvinnor som inte mår bra. I detta fallet blir man riktigt förbannad. I boken beskrivs flera gånger hur mamman känner olust när hon måste krama sitt barn och hon tar sönder sonens älsklingsleksak med flit. När hon sedan gör sin man till lags och går med på att skaffa ett barn till blir jag riktigt förbannad. Som ni förstår så är det inte så rolig läsning.

2. Jag finns av Maja-Maria Henriksson är även den en bok som innehåller en hemsk mamma. Johanna, bokens huvudperson, som verkligen skulle behöva få lite stöd hemifrån då hon blir mobbad i skolan får inte det. Mamman är en sån som smilar in sig hos omvärlden och som verkar vara hur trevlig som helst. I själva verket är hon riktigt grym.

3. En mamma som är lite mer sympatisk, är barnmorskan Cecilia Lund som är huvudpersonen i Katerina Janouchs böcker. Hon är inte på något sätt perfekt men inte helt tokig heller.


söndag 20 maj 2012

Svart Inka av Ingrid Boström

Svart Inka handlar om tre väninnor från Stockholm som ska vandra Inkaleden i Peru. Precis innan de ska bege sig hemåt försvinner de. När föräldrarna inte hör något från dem blir de oroliga och kontaktar polisen. Föräldrarna får dock inte mycket info och de tycker inte det händer något så därför bestämmer en av flickornas mamma att resa över till Peru med en väninna för att leta upp flickorna. De ska följa flickornas spår och på vägen frågar de alla om de sett flickorna. De får dock inget napp.

Boken är spännande och det händer saker hela tiden men jag tycker inte att berättelsen lyfter till en högre nivå än bara en spännande berättelse. Mamman och väninnan som ger sig ut för att leta känns väldigt naiva och verkar inte inse allvaret. De verkar inte tänka på att de själva kan råka illa ut. Att sen mammans väninna har sex med guiden när de letar efter försvunna personer tycker i alla fall inte jag känns realistiskt. Känns som de borde ha lite annat att tänka på. När guiden en morgon är försvunnen tror de att han är ute och joggar. De flesta skulle väl förstå att han stuckit.


Svart Inka är Ingrid Boströms fjärde bok. Du kan läsa mer om henne och hennes böcker här.


 ..........................................

Titel: Svart Inka
Författare: Ingrid Boström
Antal sidor: 300
Förlag: Butterfly Med
ISBN: 978-91-637-0358-4

(recensionsex  från författaren)

lördag 19 maj 2012

En förvirrad start

Förra sommaren var det ett himla snack om boken Jellicoe road som är skriven av den australienska författaren Melina Marchetta. Johanna Lindbäck som bland annat skriver på Bokhora var en av dem som hylla den. Du kan tex läsa vad hon skrev om den här. Blir lite glad när jag läser det inlägget för där står det att boken är väldigt förvirrande de första 50-60 sidorna. Tack för det. Det är ungefär så långt jag kommit och jag fattar inte så mycket. 

En bokcirkel för alla har startat ett Bloggbokprat på Facebook. Det känns verkligen som att detta är en bok man behöver prata om och som man behöver bläddra fram och tillbaks för att kolla hur saker hänger ihop. Om man vill hänga med på twitter så använd taggen #bokprat

Är det någon som har börjat läsa? Som kanske känner sig lika förvirrad som jag?

fredag 18 maj 2012

Var shoppar ni?

Blir lite snurrig på dagarna nu när man är långledig men det är ju faktiskt fredag idag vilket innebär Bokbloggsjerka inne hos Annika.


Veckans fråga:

Många beställer sina böcker från Bokus eller Adlibris. Har du andra tips på internetbokhandlar eller liknande där man kan få tag på böcker till åtkomliga priser?

Om jag beställer böcker på nätet så handlar jag främst på Adlibris för det är där jag hittar lätt. Jag köper de flesta böckerna till jobbet på Adlibris så där är jag inne nästan dagligen.

Ibland kanske man ska köpa något mer än böcker tex en dvdbox. Då brukar jag handla på CDON. Är ju smidigt när man kan handla allt på en och samma gång. De brukar ha hyfsade priser på böcker. Har dock haft lite strul med dem att de skickat fel varor så jag är lite trött på dem för tillfället.

På nätet har jag faktiskt aldrig provat något annat ställe än; Adlibris, Bokus eller CDON.

torsdag 17 maj 2012

I min bokhylla: L

I titelalfabetet har jag nu kommit till bokstaven L. Nedan kan du se fem av dem.

 

Löwensköldska ringen/Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf har jag inte läst. Löwensköldska ringen tänker jag dock läsa i sommar då den ingår i Klassikerutmaningen som jag deltar i sommar.

Lasarusfenomenet av Kjetil Johnsen är en ungdomsbok som jag läste för nästan exakt ett år sedan. Detta är en serie som jag inte kommer fortsätta läsa. Johnsen har skrivit en annan serie som heter Tre som jag gillade riktigt mycket. Där slukade jag alla 10 böckerna. Så jag rekommenderar er att läsa dem i stället.

Liket i biblioteket av Agatha Christie kommer jag inte riktigt ihåg om jag läst eller inte. Christie är ju en mästare på pusseldeckare och jag har aldrig kunnat lista ut vem den skyldige är i hennes böcker.

Livstid av Liza Marklundär den sjunde boken om Annika Bengtzon och den har jag läst. Jag har läst alla böckerna om Annika Bengtzon och jag gillar dem. De är böcker som jag slukar i ett litet nafs.

Livläkarens besök av Per Olov Enquist läste jag när jag läste litteraturvetenskap och jag kommer ihåg att jag skrev en hemtenta om denna bok. Vad boken handlar om har jag dock glömt.


Mig äger ingen blir film

Enligt DN så ska boken Mig äger ingen bli film. Boken är skriven av Åsa Linderborg och den var nominerad till Augustpriset 2007. Jag har inte läst Mig äger ingen men har hållit i den många gånger på biblioteket och tänkt att den ska jag läsa men sen kommer alltid någon annan bok emellan.

Jag har ju ett tag på mig innan filmen kommer så kanske blir det att jag läser boken innan dess.

Har ni läst Mig äger ingen?

onsdag 16 maj 2012

Ligger lite back

Nu är det dags för långhelg igen. Jag hoppas på lite extra lästid. Det känns som jag ligger lite dåligt till i mina utmaningar och när jag jämför med 2011 så ser jag att jag läst färre böcker. Den siste april 2011 hade jag läst 40 böcker. I år hade jag bara läst 30 böcker den siste april. Jag har dock läst några riktigt tjocka böcker som tex Eld som är på över 600 sidor. Blir inte att jag läser så tjocka böcker så ofta längre.

Hur ser det ut för er? Har ni läst fler böcker än i fjol?

måndag 14 maj 2012

Inte en utan två

Idag var det en riktigt bra brevlådedag. I brevlådan låg inte ett paket utan två. I ett av paketen låg den efterlängtade Jellicoe road av Melina Marchetta. Tack X-publishing för det.Är väldigt nyfiken på den. Ska bli spännande att läsa.

I det andra paketet låg Utanmyr av Sofia Nordin som jag vann i en tävling inne hos Jennie. Tack för det Jennie. Sofia Nordin tillhör av en favoritförfattarna så ska bli kul att läsa den.

Den uppmärksamme läsaren ser att det finns tre böcker nedan. Dubbelxponering av Suzanna Dilber låg inte i brevlådan idag utan den kom för ett tag sedan. Den vann jag i en annan tävling inne hos Spetsig.

Massa böcker som förhoppningsvis är bra.


Tematrio - snart 17 mai

Det är snart Norges nationaldag så därför tycker Lyran att vi ska tipsa om norska böcker denna veckan.

Berätta om tre norska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.

Listan över norska författare som jag läst är inte speciellt lång. De jag läst är framför allt inom deckargenren. 

1. Den första som jag kom att tänka på var Karin Fossum. Jag har bara läst en av hennes böcker, Evas öga. Planen är dock att jag ska läsa fler och jag har samlat ihop några av hennes första böcker. Jag blev kanske inte jätte imponerad av hennes första bok men jag tänker ge henne fler chanser. Fossum skriver om kommissarie Sejer.

2. Anne Holt är en annan norska författare som jag läst en hel del av. Det var dock några år sedan sist. De böcker som jag läste av henne handlade om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen.

3. En författare som jag inte läst något av men är nyfiken på är Anne B. Ragde. Ragde har tex skrivit Berlinerpopplarna och Nattönskningen.

I min bokhylla: K

I min bokhylla hittade jag bara två böcker på bokstaven K. Om ni vill veta vilka andra böcker som jag har i min bokhylla hittar ni det under fliken Titelalfabetet.



Kommissarien och tystnaden av Håkan Nesser är den femte boken om kommissarie Van Veeteren. Jag gillar verkligen Nessers sätt att skriva, det var dock några år sedan jag läste något av honom.

Kleopatras kam av Maria Ernestam har jag inte läst men jag är nyfiken på hennes böcker.

söndag 13 maj 2012

Förvandlad av Mårten Melin

Förvandlad är en ganska ny bok av författaren Mårten Melin. Boken handlar om Måns som ska börja på en ny skola helt plötsligt. Varför förstår han inte riktigt. Det är dock ingen vanligt skola utan man har lektioner i Fenomen, Personlig utveckling och lite vanliga ämnen som matte och historia.

Det är ingen som vill förklara varför Måns är på skolan. Ingen vill svara på Måns frågor. Varför måste han bära ett kors runt halsen och varför måste han vara inlåst på natten?

Efter några dagar på skolan börjar Måns förstå vem han egentligen är.

Det här är en lite mysig bok. En annorlunda historia med mysterier som man vill få klarhet i. Nu när jag läst den ska jag pusha lite extra för den. För den är bättre än vad den ser ut att vara. Tyvärr så tycker jag inte framsidan är så tilltalande och tyvärr så tror jag att många elever håller med mig.

2012 kom det en ny bok i serien som heter Jag är Love. Den verkar också intressant så jag får nog läsa den också.

Riktigt smarrigt

Igår var det riktigt riktigt ruskigt väder här så jag passade på att testa ett nytt recept. Receptet hittade jag hos Bambi. Bambi brukar lägga upp en himla massa recept på olika läckerheter och nu kunde jag inte motstå längre utan var tvungen att testa. Det är muffins som är marmorerade med choklad och vanilj. Jag har aldrig tidigare gjort frosting men det funkade rätt bra. Goda blev de i alla fall.




lördag 12 maj 2012

Ny bokcirkelbok

Vet egentligen inte när jag ska få välja helt själv. Det är alltid massa måsten med min läsning. En bok som jag bör läsa inom en väldigt snar framtid är Johan Theorins Sankta psyko som vi har i läsecirkeln på jobbet. Den är säkert bra men är lite trött på alla dessa måsten. Visst jag kan ju skippa den men det känns inte heller rätt. Nu har jag egentligen inget emot Sankta psyko men vet inte riktigt om det är vad jag är sugen på just nu. Jag har inte läst något alls av Theorin fast jag har flera av hans böcker här hemma. Kanske blir det en alldeles förträfflig bekantskap. 

Gillar ni Theorins böcker?

fredag 11 maj 2012

Bokbloggsjerka - nya bekantskaper

Äntligen fredag säger jag efter en hektisk vecka.  Fredag innebär som vanligt bokbloggsjerka hos Annika.


Veckans fråga:

Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?

När jag granskar vad jag läste 2011 så inser jag att jag läser ofta mycket av samma författare. En författare som jag dock upptäckte förra året var Kristina Ohlsson som skriver kriminalromaner om Fredrika Bergman. Jag gillar den genren och tycker att Ohlsson skriver riktigt bra.

Om man inte gillar deckargenren utan vill ha lite mer vardagsrealism så kan jag rekommendera  Christina Stielli och hennes bok Jag älskar dig inte som jag också upptäckte 2011.

torsdag 10 maj 2012

Samtal om böcker

Vet inte om det är vädret eller vad det är men denna veckan har jag varit oerhört trött. Massor att göra på jobbet och långa dagar. Då känner man sig inte så motiverad att klockan tre en torsdagseftermiddag bege sig iväg på kompetensutveckling.

På skolan där jag jobbar har vi i samarbete med Mary Ingemansson, som jobbar på Högskolan i Kristianstad, där vi jobbar med textsamtal enligt Chambers och Judith Langer. I tio minuter pratade vi om ett kapitel som vi läst ur Majken, det brinner! av Margareta Strömstedt. Det är en typisk hyllvärmare på biblioteket men efter att man läst ett kapitel blir man nyfiken på resten av boken. Vi pratade bara i ca tio minuter om boken men den lilla tiden gav mycket. Det ger så mycket när man pratar om en text som alla läst. Någon annan lägger märke till saker som man själv inte tänkt på. Texten blir så mycket intressantare när man pratar om den.

Vårt projekt går mot sitt slut och det är bara en träff kvar i höst. Arbeta med boksamtal kommer vi ju fortsätta med. Mitt jobb är ju framför allt att hitta böcker som passar. Inte så lätt alltid. 

Även här måste vi bli bättre på att dela med oss till varandra om vilka texter som funkar bra. Skulle vara bra med en bokcirkel där man kan prata om olika böcker. Kanske får bli höstens projekt.

Har ni några texter som ni vet funkar bra att ha samtal om får ni gärna dela med er.

tisdag 8 maj 2012

Skolbiblioteksdagen 2012

Äntligen hemma efter en lång arbetsdag. Har spenderat dagen på Tangopalatset i Malmö där årets Skolbiblioteksdag hölls. Efter en smärre omväg så kom vi precis innan det började. Kände mig lite skyldig då jag hävdade att jag hade koll på var vi skulle gå.

Första punkten för dagen var Anne-Marie Körling. Hon pratade väldigt inspirerande och det väckte en del tankar hos mig. Körling tycker att vi ska dela med oss till eleverna av det vi läser. Visa att vi är läsande människor och på så sätt inspirera dem och väcka deras nyfikenheten. Körling pratade också om det här med tyst läsning. Läser verkligen eleverna? Eller har de bara kommit på ett sätt som gör att det ser ut som de läser.

Nästa programpunkt var Annika från Västerskolan i Knislinge som pratade om hur hon jobbade med IPad i sin klass. Intressant men det är kanske inget som jag har så mycket att göra med.

Skolbibliotek Syd hade en kort information då den nya ordföranden presenterades, Petra Romberg. Något som vi har pratat lite om här i östra delen av Skåne är att det väldigt ofta är koncentrerat till Lund/Malmö regionen. Fast det beror ju till stor del på oss själva då vi ju inte tagit något initiativ till att anordna något. Får kanske bli bättring på den fronten. 

Det var många fler programpunkter under dagen men den som jag blev mest inspirerad av var när de i Kävlinge berättade om sitt samarbete. De driver tex bloggen Biblioteksbubbel tillsammans. Det som dock imponerade mest på mig var deras gemensamma webbsida. Det är ju egentligen inget märkvärdigt men det måste ju vara tidsbesparande när man gör sådant tillsammans. Precis som de sa så behöver inte alla vara experter på allt utan de hjälps åt. Här fick i alla fall jag lite inspiration och känner att det hade varit bra om vi gjorde något liknande. Vi har redan ett bra samarbete och nätverk i kommunen. Vi skickar böcker till höger och vänster men det andra delar vi inte med varandra så ofta.

Det var lite om vad jag har hittat på idag. Tänkte lika bra att skriva ner det direkt när man har det färskt i minnet.

Har ni hittat på något kul?

Nyfövärv

Inte för att jag behöver fler böcker men ibland bara måste man beställa lite. Paradisoffer av Kristina Ohlsson har jag längtat efter då jag läst hennes andra böcker. Resten är inte till mig som ni ser. Tur att man har någon annan att köpa böcker till. Mamma Mu läser kände jag att vi var tvungna att ha. Sen ska vi sjunga lite barnvisor också. Har inte hunnit testa den ännu då lillan har somnat. Det blev även två pysselböcker med Mamma Mu om siffror och bokstäver. Vår tjej är lite liten för dem men de kommer säkert till användning inom en ganska snar framtid.

Jag är riktigt sugen på att börja läsa Paradisoffer men har en del kvar av Eld som jag måste läsa klart först.

måndag 7 maj 2012

Tematrio - Tonårsläsning

I maj ska Lyran läsa ungdomsböcker. Så därför tycker hon att vi kan dela med oss av lite tips. Berätta om tre bra böcker skrivna för ungdomar och unga vuxna!

Detta är en tematrio som passar mig som handen i handsken. Jag skulle kunna tipsa om Hungerspelen, Twilight, Cirkeln och mycket annat. Jag väljer att tipsa om tre böcker som kanske inte är lika kända för den breda massan.

1. Imorgon när kriget kom av John Marsden är första delen i en serie om några ungdomar som kommer tillbaks hem efter en campingtur och upptäcker att alla människor är försvunna. Denna serie var väldigt populär för några år sedan. Den har även blivit film.

2. Ful av Scott Westerfeld handlar om en tjej som bor i ett samhälle där man vi 16-års ålder opereras för att bli snygg. Man flyttar sedan till Snyggingstan och festar och har kul. Ful är första delen i en trilogi som jag tycker är riktigt bra.

3. Hjärtans fröjd av Per Nilsson kan man läsa om man vill ha en fin kärlekshistoria. Berättartekniskt är den lite mer komplicerad och kräver en lite mer van läsare. Hjärtans fröjd tycker jag är en riktigt bra bok.

Om att vara på fel plats som kanske är rätt i alla fall

Jag ska egentligen inte jobbar här har jag varit nyfiken på sen den kom ut. Boken har fått mycket uppmärksamhet och det har skrivits en hel del om den.

Moa har flyttat till Stockholm för att bli skådespelerska. Innan karriären tar fart måste hon dock få ihop pengar så Moa tar ett jobb på ett äldreboende. Det är högst tillfälligt. På äldreboendet är det även andra som jobbar där tillfälligt de har dock blivit kvar där i flera år vilket Moa tycker är konstigt. Moa ska absolut inte fastna där. 

När Moa inte jobbar försöker hon komma på något sätt att bli skådespelare. Hon kommer fram till att hon ska ta privatlektioner. Moa hittar numret till Marika Lagercrantz. Så hon ringer helt enkelt upp henne och frågar om hon kan få ta några privatlektioner. Lagercrantz är dock på turné och kan inte ta elever men Moa får ett annat nummer som hon kan ringa. Moa fortsätter att ringa och till slut får hon napp. Personen som ska hjälpa henne känner Moa redan fast det vet hon inte om.

Jag gillar den här boken. Jag har aldrig jobbat inom vården så jag har ingen alls koll på hur det är och det spelar inte så stor roll för detta är ju en roman. Jag tycker boken är rolig och jag gillar Moa. Blott 19 år gammal satsar hon på sin dröm men tar ändå ansvar och förstår att hon måste försörja sig och tar ett jobb som hon egentligen inte alls vill ha.

Jag ska egentligen inte jobba här är Sara Beischers debutbok. En riktigt bra debut.

söndag 6 maj 2012

Lyrans klassikersommar

I fredags frågade Annika i jerkan om vi brukar vara med i utmaningar på bloggen. Jag svarade då att jag hoppar inte på utmaningar så ofta då jag har svårt att slutföra dem. Så vad gör jag sen. Jo, jag hoppar på Lyrans utmaning, Klassikersommar. Utmaningen går ut på att läsa minst två klassiker i sommar. Det känns inte alltför betungande och jag är faktiskt lite sugen på att läsa någon klassiker igen. Det får dock bli någon av de lite tunnare och lättillgängliga klassikerna.

Jag tror jag ska läsa någon av följande böcker:

Hemsöborna av August Strindberg
Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf
Dvärgen av Pär Lagerkvist
Svindlande höjder av Emily Bronte

Någon bok av Ernest Hemingway

Jag tror jag håller där. Har jag inte så många att välja mellan så är chansen större att i alla fall någon av dem blir läst.

Om det är någon annan som tänker läsa någon av ovanstående böcker så kan ni ju tjoa till så kanske vi kan läsa dem samtidigt. Alltid trevligt att diskutera böckerna man läser.

lördag 5 maj 2012

11 nya svar

Jag har blivit utmanad av Tova Bokugglan att svara på 11 frågor. Så då gör jag väl det : )


1. Läser du bokbloggar?

Ja jag läser en hel del bokbloggar. Bokbloggar.nu är en favoritsida som gör att jag ser de senaste som uppdaterat.

2. Är originalspråket bättre än översatt?

För min del spelar det inte så stor roll. Jag har dessutom insett att jag läser mest svenska författare.

3. Lånar du mycket böcker?

Ja det gör jag vilket inte är så konstigt då jag jobbar på ett skolbibliotek.

4. Gillar du talböcker?

Som bibliotekarie måste jag nu reda ut begreppen lite. Talböcker är till för dem som har något läshandikapp och sådana laddar jag ner till många elever. Så talböcker är kanon.

Det jag tror du tänker på är ljudböcker. Ljudböcker lyssnar jag inte på så ofta längre men i perioder gör jag det.

5. Vilken bok skulle du vilja skriva själv?

Jag önskar att jag hade skrivit Hungerspelen. Det är en bok som har lockat många att läsa.

6. Vilken bok läser du just nu?

Jag läser Eld av Mats och Sara.

7. Vilken är den senaste boken du köpt?

Jag har köpt Paradisoffer av Kristina Ohlsson. Den har dock inte kommit ännu.

8. Vill du jobba med något bokrelaterat? Vad?

Jag är bibliotekarie på en F-9 skola och det är väldigt kul. Så jag jobbar i högsta grad med böcker och elever.

9. Vill du läsa mer än vad du hinner just nu?

Vill man inte alltid det? :) Jag ser framemot sommaren som jag hoppas kommer med mycket lästid.

10. Vad är bäst vuxenböcker eller ungdomsböcker?

Jag vill inte säga det ena eller det andra. Det finns många fantastiska ungdomsböcker och så även vuxenböcker. Det ena behöver inte utesluta det andra.

fredag 4 maj 2012

Hoppas vinna favoriten

Inne hos Jennie kan man just nu vara med i en utlottning om någon av följande böcker:

Utanmyr av Sofia Nordin
Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist

Sofia Nordin är en av mina favoritförfattare så jag hoppas vinna hennes bok. Tävlingen pågår till den 10/5.

Bokbloggsjerkan - Utmaningar

Denna veckan undrar Annika i sin bokbloggsjerka om vi brukar vara med i utmaningar. Frågan lyder så här:

Brukar du delta i bloggutmaningar och i så fall vilka? Finns det någon utmaning du saknar men som du själv inte orkar/vill/kan dra igång?

Jag har inte hoppat på så många utmaningar den senaste tiden då jag vet att jag är så dålig på att slutföra dem. Jag tycker egentligen att det är kul men jobbet styr min läsning rätt mycket. Ska jag ha boktips för årskurs 7 så måste jag ju läsa böcker som passar dem ett tag och då hinner jag kanske inte med så mycket annat.

Jag har en egen liten utmaning som jag kallar Läs boken, se filmen. Jag är rätt bra på att samla på mig hyllvärmare och inte bara på bokhyllorna utan även på den inspelningsbara boxen som jag fyller med filmer. Jag måste ju först läsa boken så som ni förstår så är boxen ganska full :)

Vet inte om man kalla dem utmaningar men Lyrans tematrio är ett återkommande inslag på bloggen och givetvis bokbloggsjerkan också.

torsdag 3 maj 2012

Massor av nytt

Det trillar in så många böcker till biblioteket där jag jobbar just nu. Nedan ser ni några av dem som jag är sugen på att läsa. Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm är den som står högst upp på listan. Granholm är en av mina favoriter. Just nu läser jag Eld och det lär jag nog hålla på med ett tag då det är en riktig tegelsten.

I min bokhylla: I

I titelalfabetet har jag nu kommit till bokstaven I.Jag hittade bara två böcker i bokhyllan som har en titel som börjar på bokstaven I.

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell är en favorit bland ungdomsböckerna. Den handlar om Jenna som har en mamma som är cancersjuk. I taket lyser stjärnorna är Thydells debutbok som hon fick Augustpriset för i klassen barn- och ungdomsböcker.

Isprinsessan av Camilla Läckberg är även den en debutroman. Läckberg har ju nått oerhörda framgångar med sina böcker om Fjällbacka  och Erica Falck. Jag har läst dem alla och kommer fortsätta att göra det.


onsdag 2 maj 2012

Summering - april 2012

Under april månad har jag läst tio böcker vilket blir den bästa månaden det här året. En bra blandning tycker jag det har blivit. Det har varit en hyllvärmare(Vi i villa), några nya(tex När skönheten kom till Bro) och några barn och ungdomsböcker. Jag har dock inte varit lika bra på att skriva om böckerna som jag läst. Jag får försöka bättra mig på den fronten.

 Barn- och ungdomsböcker 

 Ute i kylan av Ritta Jacobsson(LL-förlaget)
 Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz(Bonnier Carlsen)
 Huberts värsta sommarlov av Arne Svingen(Berghs)
 Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer(Hoi förlag)

Deckare

När skönheten kom till Bro av Anna Jansson(Norstedts)

Romaner

Vi i villa av Hans Koppel(Wahlström & Widstrand)
Felicia försvann av Felicia Feldt(Weyler)
Bara du finns av Jenny Holmberg(Massolit förlag)
Jag skulle aldrig ljuga för dig av Moa Herngren(Wahlström & Widstrand)
Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer(Ordfronf förlag)

Fördelning efter förlag:

2 Wahlström & Widstand
1 LL-förlaget
1 Bonnier Carlsen
1 Berghs
1 Hoi förlag
1 Norstedts
1 Weyler
1 Massolit förlag
1 Ordfront förlag

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 7 Man 3

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 7
Recensionsexemplar: 2
Hyllvärmare: 1

När jag tittar igenom de tidigare summeringarna som jag gjort under året så inser jag att jag nu har läst min första hyllvärmare för året. Det har alltså gått fyra månader och jag har bara läst en bok som jag hittat i min egen bokhylla. Jag har förvisso läst några recensionsexemplar så de äger jag ju också men de har ju inte hunnit bli några hyllvärmare än. Jag skyller på att jag jobbar på bibliotek hela dagarna och ser så många böcker som bara vill att jag ska läsa dem. Det går ju inte att motstå.

tisdag 1 maj 2012

En liten rolig bok

Att hitta roliga böcker till barn är inte alltid så lätt. Böckerna om Hubert tycker jag är roliga och därför brukar jag ha med dem nära jag boktipsar för årskurs 2-3. Tyvärr så gillar jag inte illustrationerna. Jag tycker de gör att boken ser tråkig ut. Det är många barn som ratar böckerna om Hubert på grund av framsidan har jag märkt, vilket är synd.

I Huberts värsta sommarlov ska Hubert och hans mamma åka på solsemester. Hubert är dock inte helt ledig för han har fått läxor över sommaren av den hemske herr Nilsen. Huberts mamma tjatar på honom att han måste ta med sig läxböckerna, annars får han inte följa med. Det är dock väldigt stressigt precis innan de ska ge sig iväg så Hubert glömmer böckerna. Huberts mamma skäller på honom men det finns inte så mycket att göra.

När de kommit ombord på flygplanet så hör Hubert en bekant röst. Det är magister Nilsen och givetvis har han portföljen full med läxböcker som Hubert kan låna. Detta är början på Huberts värsta sommarlov.

En liten bit påväg

Idag har jag satt igång och läsa Eld. Jag har hunnit läsa cirka 130 sidor men det är ju mycket kvar för Eld är ju en riktig tegelsten. Funderar lite på att göra en fusklapp med vem som är vem. Jag har lite svårt att hålla ordning på dem alla. Minoo är en som det är lite lättare att särskilja från de andra då hon har annorlunda namn och är lite annorlunda. Anna-Karin som kommer från landet kan jag också hålla reda på men de andra blandar jag bara ihop.

Hur går det för er andra? Kan ni hålla ordning på alla?