fredag 31 augusti 2012

Läsning pågår

Idag är jag hemma och vabbar då dottern har hög feber. Så dottern sover och jag passar på att läsa, kanske hinner jag läsa ut Övergivna som är riktigt bra. Jag har också hållit koll inne hos Annika för att se vad det är för bokbloggsjerka idag. Fast denna fredagen är frågan för svår för mig. Jag orkar inte lägga den tankekraft som krävs men det ska bli intressant att se vad ni andra svarar. Om ni blir nyfikna på vad det är för fråga så kan ni ju kika in hos Annika.

onsdag 29 augusti 2012

Börjat på ny bok

Har precis börjat läsa Övergivna av Michael Grant. Konstig att jag inte läst den här tidigare. Hur spännande låter inte det här:

Alla över 15 år försvinner. Inga vuxna som bestämmer. Varken telefoner, internet eller TV fungerar. Vad är det egentligen som hänt.



tisdag 28 augusti 2012

Skumtimmen blir film

Skumtimmen av Johan Theorin har stått här hemma några år nu, oläst. Såg idag att den ska bli film med Lena Endre i en av huvudrollerna. Jag gillar verkligen Endre, om hon passar till huvudrollen kan ju dock inte jag uttala mig om då jag som sagt inte läst böckerna. Jag borde kanske ta tag i det nu. Det verkar som det ska bli fyra filmer som bygger på Theorins böcker.

Filmerna kommer jag säkert se. Frågan är om jag hinner läsa böckerna innan dess. Vet dock inte riktigt när de har premiär. Jag har kanske gått om tid på mig.

måndag 27 augusti 2012

Tematrio - Damernas

Måndag innebär tematrio hor Lyran. Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett kvinnoförnamn i titeln!

När jag börjar leta i hyllan inser jag att det finns en hel del män bland titlarna men jag hittar även några damer.

 1. Evas öga av Karin Fossum är den första och enda bok av Fossum som jag läst. Boken är en deckare, den första om kommisarie Sejer. Jag kommer definitivt läsa fler böcker av Fossum.

2. Felicia försvann av Felicia Feldt är väl en bok som ingen kan ha missat. Den kom i början av 2012 och var verkligen vårens snackis. Om någon mot förmodan missat vad den handlar om så i korthet berättar Felicia om hennes uppväxt med hennes mamma Anna Wahlgren. En riktig hemsk bok.

3. Malins kung Gurra av Peter Pohl är en barnbok som jag tycker mycket om vilket inte är så konstigt då Pohl är en favoritförfattare. Exakt vad boken handlar om har jag dock svårt att komma ihåg då det var väldigt längesedan jag läste den. På baksidan kan man läsa att boken handlar om Malin som ingen tar notis om. Hon är nästintill osynlig men så ändras allt när Gurra sparkar in en boll genom fönstret där Malin står. Malin får allt glas över sig. Allt förändras och det börjar växa starka känslor mellan Malin och Gurra. Jag blir lite sugen på att läsa den igen.

Viggo - en av våra favoriter

Viggo är en karaktär som vi gillar här hemma. Det finns lite olika böcker om Viggo men Viggos ord är den som vi läser mest frekvent. I Viggos ord kan barnet lära sig många nya ord. Det är dock inte bara massa bilder och ord utan det är också en berättelse. Man kan säga att vi får följa Viggo en dag i hans liv när han tex äter, slår sig, stökar upp, åker buss och går och lägger sig.

Det som jag gillar med den här boken är att man kan träna massa ord men att det också är en berättelse. Många sådana här böcker är bara massa bilder och ord. Det hela blir roligare, i alla fall för föräldern, när man läser en berättelse. När barnet har lärt sig alla orden så behöver man ju inte heller rabbla orden utan man koncentrerar sig på berättelsen. På så sätt så varar ju boken mycket längre också. 

Illustrationerna är gjorda av Mati Lepp och de tycker jag verkligen om. När jag tittar i boken så ser jag att det verkar som den första boken om Viggo kom 1986, Viggo kan själv.  Böckerna om Viggo håller verkligen fortfarande. Viggos ord kom dock 2011 så det är ju en ny bok. Nu när jag tittar närmare på illustrationerna så ser jag ju att Viggo har Stig-Helmer frissa :)

Dottern blir tre år i höst och Viggos ord köpte jag i början av året. Jag tror nog att vi kommer fortsätta läsa den då och då under hösten. Men så smått börjar vi gå över till böcker med lite mer text.

Om du är nyfiken på hur boken ser ut inuti så går den att provläsa här

Detta inlägg ingår i en serie av inlägg med etiketten Majas favorit


söndag 26 augusti 2012

Ny serie med inlägg

Jag tänkte att jag skulle starta en serie inlägg om böcker för de små barnen. Vi läser ju för dottern i alla fall nästan varje dag och det medför ju att dottern fått vissa favoriter. Vet inte om det är så kul för er att läsa om men för egen del så är det ju kul att kunna gå tillbaks och se vilka hennes favoriter var. Så jag kommer koncentrera mig på de böcker som vi läser om och om igen. Kanske dyker det även upp någon bok som vi inte alls gillar. Ibland har vi ju inte heller samma smak men oftast gillar vi samma böcker.

Jag har redan tidigare skrivit om några favoriter som tex Alla barnen säjer Godnatt. Dessa inlägg finns under etiketten Majas favorit. Nu tänkte jag dock att jag skulle göra lite mer frekventa inlägg kanske ett i veckan. Jag har inte bestämt någon speciell dag som jag ska publicera dessa inlägg men det första kommer imorgon. Då ska jag berätta om en riktig favorit.

lördag 25 augusti 2012

I min bokhylla: V

Efter ett litet uppehåll är det nu dags att ta tag i de sista bokstäverna som är kvar i titelalfabetet. Denna gången är det bokstaven V som gäller.



Vattenmelonen av Marian Keyes känns det som alla har läst, dock inte jag.

Våld: En historia om kärlek av Joyce Carol Oates har jag inte heller läst. Jag har faktiskt inte läst en endaste bok av Oates fast jag äger flera av hennes böcker.

Vi i villa av Hans Koppel har jag tro det eller ej faktiskt läst. En av få hyllvärmare som jag läst i år. Helt okej bok men inget speciellt.

Vita tänder av Zaide Smith har jag också läst. Det var dock ett antal år sedan så jag kommer knappt ihåg den. Boken har fått väldigt bra kritik men jag gillade den inte speciellt mycket.

fredag 24 augusti 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Ännu en vecka har gått och det är fredag igen, vilket betyder bokbloggsjerka inne hos Annika.


Veckans fråga:

Vilka böcker önskar du att du ännu inte hade läst?

Jag kan faktiskt inte komma på någon vuxenbok. Fast å andra sidan så vet jag inte om jag kallar Harry Potter för en barnbok, snarare en allåldersbok. 

Så Harry Potter får bli mitt svar. Tänk att ha sju böcker framför sig att läsa i ett sträck. Det verkar ju inte som det ska bli fler böcker om Harry Potter, fast man vet ju aldrig. Det finns ju en möjlighet att han dyker upp på ett eller annat sätt.

Jag skulle kunna tänka mig att läsa om böckerna men den tiden finns inte riktigt nu. Jag kommer nog vänta tills jag kan läsa dem högt för dottern. Det ser jag framemot.

Ska bli spännande att se vad ni andra svarat. Nu får jag väl tips på massor av böcker som jag bara måste läsa.

onsdag 22 augusti 2012

8 svar

Den här utmaningen har cirkulerat ett tag nu och nu har jag blivit utmanad av Sara på bloggen Bokhyllan i pepparkakshuset.

Regler: Bloggaren skriver 8 fakta/vanor om sig själv. Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg om sina 8 fakta/vanor och skriver in dessa regler. I slutet av inlägget skriver du 4 personer som du utmanar och skriver deras namn. Glöm inte att lämna en kommentar om utmaningen hos dem så att de vet att de har blivit utmanade och läser ditt blogginlägg.

Inte helt lätt det här.

1. Jag är väldigt kräsen vad det gäller mat. Jag äter tex inte soppa eller fisk. På jobbet tror de säkert att vi äter tacos varje dag då jag har tacorester med mig till lunch flera gånger i veckan.

2. Jag kan vara väldigt envis. Jag gillar tex tv-spel och kan då spela samma bana femtioelva gånger tills jag klarar den. Blir dock knappt något spelande sen jag fick barn då tiden inte räcker till det.

3. Jag tittar alldeles för mycket på tv. Borde ägna tiden åt att läsa istället men det är svårt att bryta gamla vanor.

4. Jag är en riktig badkruka. Fast vi bor nära havet har jag bara doppat mig en gång i havet denna sommaren.

5. Jag har en katt som heter Skorpan.

6. För att vara bokbloggare köper jag nog väldigt lite böcker. Jag köper på bokrean sen blir det inte så många fler. Brukar dock önska mig böcker när jag fyller år och till jul. Till dottern blir det dock en hel del böcker.

7. Klarar mig inte utan min klocka på armen. Är inte många dagar om året som inte klockan är på.

8. Jag är morgonmänniska. Så läsa på kvällen är oftast ingen bra idé då jag oftast somnar.

 Det var lite om mig. Man ska utmana fyra men då utmaningen gått runt en hel del nu så väljer jag bara två som jag inte tror har blivit utmanade nämligen Malin och Saga

tisdag 21 augusti 2012

Högläsningstips

Den senaste tiden har många av mina besökare hamnat på bloggen eftersom de sökt efter högläsningsböcker. Så därför tänkte jag sammanställa en lista på böcker som passar för olika årskurser. Givetvis passar vissa böcker i mer än en årskurs men jag skriver bara in dem i en.

Årskurs 1

Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz

Årskurs 2

Kajsa och fågeltjuvarna av Kerstin Lundberg Hanh


Årskurs 3

Pensionat Vidablicks gåta av Katarina Genar
Min första världssensation av AnnaLena Hedman

Årskurs 4

Äventyrsveckan av Sofia Nordin

Årskurs 5

Såld av Sally Grindley
Rum 213 av Ingelin Angerborn

Årskurs 6

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

Om du nu inte är lärare och har några elever att läsa för så läs för ditt eget barn, barnbarn eller vem du nu kan hitta att läsa för. Det blir säkert uppskattat. Såld har jag tyvärr inte läst men en lärare rekommenderar den varmt  så jag litar på honom.

måndag 20 augusti 2012

Tematrio - Titeldjur



Lyran fortsätter på sitt tema på titlar. Berätta om tre boktitlar som innehåller ett (eller flera) djur!

Jag kom till en början inte på en endaste titel men som tur är har jag ju min virtuella bokhylla och då är det så lätt att hitta det man behöver.

1. Little Bee av Chris Cleave läste jag i början av sommaren efter att den fått bra kritik. Little Bee flyr från sitt hemland Nigeria när hennes by förstörs. Hon tar sig till Storbritannien där hon letar upp en man som hon träffat en gång på en strand i Nigeria. En riktigt bra bok.

2. Kul för mig att jag ännu en gång får tjata om en av mina favoritserier, böckerna om barnmorskan Cecilia Lund. Tigerkvinnan av Katerina Janouch är fjärde delen i serien. Böckerna har lite av det mesta och jag längtar redan efter den sjätte delen. Böckerna bör läsas i ordning.

3. Igelkottens elegans av Muriel Barbery köpte jag på bokrean i år. Enligt O har berättat att det var en av hennes favoritböcker 2011 och då kände jag att den måste jag läsa men det har jag tyvärr inte gjort. Av någon anledning så lockar den mig inte riktigt.

söndag 19 augusti 2012

Nu är det dags

Efter att spenderat några timmar på stranden där jag tog mitt första dopp för året är det nu dags. För vad undrar ni säkert. Jo jag ska ta tag i Erebos av Ursula Poznanski. Det är en bok som jag tog med hem i början av sommarlovet och egentligen så lockar den mig inte. Jag gillar inte omslaget men Saga har sagt att den ska vara bra så jag litar helt enkelt på henne.

Egentligen skulle jag ju läsa Twilight men det får bli Erebos.

Om du undrar vad Erebos är för någon bok så kan du läsa mer hos förlaget eller inne hos Saga.

Heddas bok av Lin Hallberg

Heddas bok är en ny bok av den populära författaren Lin Hallberg. Hallberg är kanske mest känd för sina böcker om hästen Sigge som läses väldigt mycket.

Heddas bok handlar om Hedda som precis slutat ettan. Nu ska hon spendera sommaren hos sin mormor som är veterinär. Hedda ska hjälpa mormor med djuren och det tycker Hedda ska bli hur kul som helst. 

Layouten i boken är himla fin. Maria Sandberg är den som gjort illustrationerna. Boken innehåller många illustrationer och många uppslag har en ram med tex blommor. Det är väldigt fint tycker jag. Boken som är klassad för lågstadiet innehåller rätt mycket text men för en van läsare i årskurs tre är det säkert inga problem. 

Jag gillar omslaget som är som en skrivbok som man brukar ha i skolan. Jag tror verkligen att Heddas bok kommer tilltala många. Jag blev dock lite förvånad för den handlade inte alls om det som jag först trodde. Boken handlar till stor del om döden. Alla dör vi någon gång både djur och människor och det är det Hedda får tampas med i boken. Heddas mormor är inte alls lika pigg som hon varit tidigare och Hedda får hjälpa henne alltmer med djuren. Hedda förstår att allt inte riktigt är som det ska med mormor och mormor berättar att hon inte har så himla långt kvar.

Boken passar säkert också som högläsningsbok kanske speciellt om man ska prata om döden.

lördag 18 augusti 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

I fredags var det dags för en ny bokbloggsjerka inne hos Annika. I fredags var det dock full rulle men nu äntligen har jag kraft att göra ett inlägg. 


Veckans fråga:

Denna vecka tänkte jag spinna vidare på detta ämne genom att helt enkelt fråga hur ni gör för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande. 

Jag har väldigt dåligt minne och det är en av anledningarna till att jag startade bloggen. Så att jag enkelt kan gå in på bloggen och friska upp minnet när det är dags att prata om just en viss bok. 

Jag borde egentligen ha post-it lappar tillhands när jag läser. När jag väl sitter och läser så blir det dock aldrig så. Jag tänker ofta att det där borde jag ta med när jag skriver om boken men så orkar jag inte gå och hämta papper och penna så därför blir det inte nedskrivit. Det innebär att när jag väl ska skriva om boken så har jag ofta glömt det där som jag hade tänkt skriva. 

Att vika hundöron skulle jag aldrig få för mig. 

Jag får surfa runt och se om ni har några tips för från er hur man kan göra.

torsdag 16 augusti 2012

Det går trögt

Det är lite dött här inne för tillfället och risken finns att det även blir så imorgon. Det är helt enkelt för mycket på gång. Läsningen går lite trög då jag bara hinner läsa någon sida i taget och jag kommer hela tiden på mig själv med att tänka på annat. 

Det har ju dessutom varit väldigt fint väder så när man väl kommit hem har den mesta tiden spenderats ute. Gäller ju att passa på. Snart är det ju höst och då kan man ju krypa ner under filten med någon bra bok.

Jag hoppas i alla fall att ni läser massa bra böcker som ni kan tipsa mig om. Köper böcker gör jag i alla fall, till jobbet. Alltid nått i alla fall. 

Imorgon är det i alla fall fredag och då är det ju bokbloggsjerka. Får se om jag hinner skriva om den imorgon. Imorgon ska jag bege mig till stranden med alla annan pedagogisk personal och där ska vi börja med att utöva Qi gong. Jag har aldrig testat det innan så det kan ju bli spännande. Extra spännande blir det för dem som traskar förbi och undrar vad vi håller på med. Hoppas solen kommer skina på oss.

tisdag 14 augusti 2012

Om att hämnas sina plågoandar

Torsten Bengtsson har skrivit en ny ungdomsbok, Instängd. På biblioteket är boken klassad för årskurs 7-9 men jag skulle tro att den mest kommer locka årskurs 5-7. Att den kommer locka till sig läsare tror jag definitivt.

Instängd handlar om Leo som har två plågoandar i sin klass, Gustaf och Carl. De är taskiga mot alla men speciellt Leo är utsatt. Så blir det sommarlov och Leo tycker det är skönt att han slipper Gustaf och Carl ett tag. Leos mamma har ärvt en stuga i skogen och där ska de spendera sommaren. Leo är inte överförtjust men han har inte så mycket att säga till om. Så visar det sig att i granngården brukar Noa spendera somrarna. Leo är hemligt förälskad i Noa så Leo tycker det ska bli spännande att bo granne med Noa hela sommaren.

Noa tycker också att Gustaf och Carl är taskiga. Noa och Leo bestämmer sig för att tänka ut en plan som ska göra att plågoandarna lär sig en läxa.

Jag gillar Instängd. Boken är rätt tunn, endast 102 sidor. Kanske blir den perfekt till dem som inte orkar ta sig igenom en tjock bok. Ska bli intressant att se hos vilka den kommer bli populär för populär tror jag absolut att den kommer att bli. Jag får nog faktiskt köpa in ett exemplar till. 

Det snygga omslaget är gjort av Niclas Lindblad. Det är så himla viktigt med omslaget när man skriver ungdomsböcker. Det här omslaget tror jag kommer locka många.

Torsten Bengtsson har skrivit en hel drös med böcker mer info om dem hittar du på hans webbsida.

Snart är det dags för festival

Den 6-8 september är det bokfestival i Kristianstad. Programmet och info hittar du här. Tyvärr så hinner jag inte gå dit så mycket på lördagen då jag har annat inbokat men förhoppningsvis kan jag ta en tur in till staden på fredagen och lyssna på Johan Unenge, Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

Att lyssna på författare brukar vara väldigt inspirerande. Unenge har jag lyssnat på tidigare och jag tycker han är helt fantastisk, fångar verkligen publiken. Så har du vägarna förbi stanna till i Kristianstad den 6-8 september.

måndag 13 augusti 2012

Tematrio - Titelefternamn

Lyran fortsätter på teman med titelnamn. Berätta om en roman/novell/text med ett efternamn i titeln! 

För en gångs skull hade jag inga problem att hitta böcker i min bokhylla som skulle kunna passa.

1. Gösta Berglings saga av Selma Lagerlöf är det många år sedan jag läste och jag kommer inte riktigt ihåg den. Det beror dock inte på att jag inte tyckte om den utan att mitt minne är väldigt kort.

2. Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King har jag inte läst men när jag är inne och läser hos Monika så blir jag ofta sugen på att läsa något av King som är en av Monikas favoritförfattare. Enligt baksidestexten handlar boken om en flicka som tappar bort sin mamma när de vandrar i skogen. Flickan har sin radio med sig och hon lyssnar på baseballmatcher med sin hjälte Tom Gordon. Så märker hon att det är någon som iakttar henne. Låter riktigt läskigt.

3. Harry Potter och den vises sten av J. K Rowling behöver jag väl inte berätta så mycket om. Det är väl väldigt få som inte känner till Harry Potter om inte annat så genom filmerna som för övrigt är betydligt sämre än böckerna. Det verkar ju inte bli fler böcker om Harry Potter men det ska bli spännande att läsa Rowlings vuxenbok som kommer i slutet av september.

Läsplaner som förändras

Så då var första dagen på jobbet efter semestern avklarad. Givetvis hann jag inte alls det jag hade tänkt mig. Måndagar jobbar jag bara kort dag(13.30) och då försvinner dagen så himla snabbt. Jag hann i alla fall beställa böcker för ett antal tusenlappar, måste ju ha lite nya böcker nu när det är ny termin. Jag hade dock varit lite förutseende så jag beställde ett gäng böcker för några veckor sedan och de hade kommit. Så det var bara att packa upp massa härliga nya böcker. Givetvis blev jag genast sugen på att läsa dem. Jag som hade bestämt mig för att läsa Twilight(se detta inlägg).

Så redan första dagen på jobbet fick tre böcker följa med mig hem:

Heddas bok av Lin Hallberg
Instängd av Torsten Bengtsson
Månfågel av Ingelin Angerborn

Är semestern slut för er med?


Hur gick det med läsningen?




Idag är det dags att börja jobba igen. En hel hög med böcker fick följa med till jobbet då jag läst dem under sommaren. Här ser ni ett inlägg med olika böcker som jag tog hem över sommaren. Jag är faktiskt ganska nöjd. Nio stycken blev lästa. Alla är inte barn- och ungdomsböcker men det är böcker som jag lånade på biblioteket där jag jobbar. När jag nu tittar närmare så ser jag faktiskt att jag missade en bok som jag är klar med, nämligen Sommar för evigt av Jenny Han.

Jag är glad att jag fick läst Rum 213 och Jag väntar under mossan. Flickan och skulden var ju riktigt hemsk men väldigt bra.

När jag läser mitt tidigare inlägg så ser jag att det är några som rekommenderar Erebos. Den har jag fortfarande inte läst. Vet inte vad det är med den boken som gör att jag inte tar tag i den. Jag har bara hört gott om den. Det är dock en vecka tills eleverna börjar så kanske hinner jag med den tills dess.

Sommaren är ju inte riktigt slut än så jag väntar lite med att summera hela sommaren.

söndag 12 augusti 2012

Nu måste jag läsa Twilight

Igår läste jag ut Godnatt Mister Tom och visste inte riktigt vilken bok som jag skulle ta härnäst. Men nu känner jag att jag måste läsa Twilight. Jag har länge tänkt läsa den för det är ju bra att som bibliotekarie att läsa de böcker som eleverna läser. Idag läste jag ett inlägg som Lyran skrivit. Lyran har tidigare kapat Twiligh och nu funderar hon på om det verkligen är bättre att läsa vilken smörja som helst än att inte läsa alls.

Då jag inte har läst Twilight är det lite svårt för mig att uttala mig men spontant tycker jag det är bättre att man läser skräp än att inte läsa alls. De flesta som läst Twilight går ju sedan vidare till något annat. De har kanske läst böckerna fem gånger men i så fall tränar de ju upp sin läshastighet.

Jag har en kille på min skola(årskurs 5) som inte alls gillade att läsa men så började han läsa Dragon Ball(manga). Hans mamma berättade att han gick och la sig tidigare på kvällarna för att läsa och han var helt inne i sina böcker. Det slutade dock inte där utan sen fortsatte det med Harry Potter som ju inte direkt är någon tunn bok.

Jag får återkomma när jag läst Twilight. Twilight ingår även i min utmaning Läs boken, se filmen så där finns ju en anledning till att ta tag i den. Spontant tror jag dock inte att jag kommer vara lika kritisk som Lyran men vi får se.

lördag 11 augusti 2012

Riktigt bra ungdomsbok

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian är en bok som jag känt att jag måste läsa. Som skolbibliotekarie behöver man oftast känna till en hel del böcker som handlar om andra världskriget på ett eller annat sätt. Godnatt Mister Tom brukar de läsa i sexan på skolan där jag jobbar så såhär några dagar innan det är dags att börja jobba igen tog jag äntligen tag i den. Det ångrar jag verkligen inte.

Godnatt Mister Tom handlar om en pojke som heter William. William evakueras från London då andra världskriget håller på att bryta ut. William hamnar hos Mister Tom som bor på den engelska landsbygden. Tom tror knappt sina ögon när han ser den magra pojken som är full av blåmärken och sår. William är till en början rädd för den stora mannen men så förstår han att Tom inte kommer göra honom illa.

Kriget bryter ut men på landsbygden märker man till en början inte så mycket av det. Men ju längre tiden går ju mer påtagligt blir det när det kommer meddelanden om att närstående har dött i striderna. För William är det dock den bästa tiden i hans liv. Han har aldrig haft det så bra som hos Tom. Så kommer det ett brev och där står det att William måste åka hem till sin mamma som blivit sjuk. William vill inte åka men gör det i alla fall. Han vet inte om han någonsin kommer se Mister Tom igen och det är med stor sorg som han beger sig till London och sin så kallade mamma.

Godnatt Mister Tom är verkligen en bra bok och jag undrar varför det inte blivit av att jag läst den tidigare. Boken fångar mig från första sidan och det tar inte många sidor förrän jag nästan gråter. Det finns dock ett parti i boken då jag tycker att det är lite segt men så sker det något som förändrar allt och jag är fast igen. Jag läser nästa hundra i ett sträck innan jag släcker lampan.

Boken skildrar ju hur det är i England under andra världskriget det är dock inte någon ingående skildring och jag tror inte att jag kommer ha med boken då jag tipsar om böcker som handlar om andra världskriget.

Jag är i alla fall väldigt glad att jag äntligen läst den för den är riktigt bra.

Boken har även filmats 1998. Jag kanske ska se den också.

fredag 10 augusti 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

Det är fredag och dags för bokbloggsjerka inne hos Annika

Veckans fråga:

Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på tre stycken

Oj det här var inte lätt. Jag vill ju läsa alla böcker, nästan.

1. En av de få böcker som jag inte varit speciellt förtjust i i år är Oksa Pollock: Det sista hoppet. Så därför tänker jag absolut inte läsa del två i den serien, De vilsnas skog.

2. Jag har läst två böcker av August Strindberg, Röda rummet och Hemsöborna. Jag tror faktiskt inte att jag någonsin kommer läsa någon mer bok av Strindberg. Visst Hemsöborna var väl okej men Röda rummet var ju bara så tråkig. Jag kommer i alla fall inte lägga mer av min tid på Strindberg. Det måste finnas andra klassiker som passar mig bättre.

3. Det här blir ju kanske lite fel för egentligen så vill jag läsa den här boken men den är alldeles för tjock så jag vet inte när jag skulle ha ro att ta tag i Blonde av Joyce Carol Oates. Boken är på 862 sidor och det är det som avskräcker mig. Jag tror inte på något sätt att boken är dålig men som sagt när skulle man ha tid och ro att läsa den. Jag får kanske spara den tills jag blir pensionär om sådär 30 år :)

onsdag 8 augusti 2012

Snart dags

På måndag är det dags för mig att börja jobba efter semestern. Känns rätt okej att komma igång igen. Jag tittade lite i högen med böcker som jag tog hem från jobbet och det finns en hel del kvar. Jag tog i alla fall tag i Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Jag hann inte läsa många sidor innan tårarna var påväg. Jag tror att jag precis som många andra kommer gilla den. 

Godnatt Mister Tom läser de ofta i årskurs sex på skolan där jag jobbar. Så det kändes som att det är en bok som jag bör ha läst och nu är jag äntligen igång. 

Jag vet att det är många som läst Godnatt Mister Tom men har ni även läst något annat av Magorian? Vad rekommenderar ni i så fall?

tisdag 7 augusti 2012

Max och Spillevillerna - en ljudsaga

Max flyttar till en ny stad. Redan första dagen råkar han ut för Barfers, ett gäng ungdomar som åker runt på sina mopeder och terroriserar sin omgivning. Barfers bestämmer sig för att kalla Max "fladderöra" eftersom de tycker Max har konstiga öron. Till Max räddning dyker kaxiga Saga upp och de blir vänner. När första skoldagen är slut står Saga vid cykelställen och väntar på honom. När Saga ska gå hem tappar hon något som ser ut som en hörlur. Max tar med den hem så kan han ge tillbaks den nästa dag. Nästa dag när Max ska lämna tillbaks hörluren till Saga blir hon lite konstig och hon säger att hon tror att det är dags att Max får reda på en hemlighet. Först måste han dock svära på allt han äger på att inte berätta för någon. Saga vill att Max ska möta henne vid dörren till Max potatiskällare klockan 22.00. Max förstår ingenting men han är nyfiken på vad det är för hemlighet och klockan 22.00 går han för att möta Saga.

Ljudsagan är både rolig och spännande och jag tror definitivt att den kommer tyckas om av många barn. Jag har inte kunnat läsa sagan med något barn då dottern är lite för liten ännu men vi sparar den tills hon är lite äldre.

Ljudsagan rekommenderas från 5 år. Den kan vara lite läskig så det är ju bra om man lyssnar tillsammans med någon vuxen. Sagan är 73 minuter lång. Det finns bra ställen där man kan göra en paus om man kanske inte hinner lyssna på hela på en gång.

Stefan Sundberg står för produktionen av sagan som tagit flera år att göra. Sundberg har låtit  flera lågstadieklasser lyssna på sagan och reaktionerna har varit positiva. Jag tänker definitivt köpa in Max och Spillevillerna till "mitt" skolbibliotek och rekommendera den till lärarna som undervisar de yngre eleverna.

Det finns många kända röster med i sagan som tex Caroline af Ugglas, Annika Lantz och Magnus Härenstam. Kjell Bergqvist ger sin röst åt Max självupptagne pappa.

Kul med en nyproducerad ljudsaga för om jag förstått det rätt så finns inte så många sådana.

Vill du veta mer om Max och Spillevillerna hittar du massor av information här.

Du kan köpa ljudsagan på tex Adlibris, Bokus och CDON.

Själakistan av Ann Rosman

Själakistan är andra boken om kriminalinspektör Karin Adler. Jag tycker att det går att läsa böckerna fristående men om man vill följa Adlers och få ut det mesta av boken bör man så klart läsa dem i ordning.

Precis som i första boken, Fyrmästarens dotter, får vi följa två historier. En i nutid och en som utspelar sig med en början på 50-talet. Vi får läsa korta stycken om en pojke som sitter inlåst i en källare medan hans familj lever ett vanligt liv på ovanvåningen. 

Adler har seglat med sin båt under sommaren men nu är snart semestern slut och hon bestämmer sig för att bo på båten i Marstrand. Så får hon ett samtal om att man har hittat ett lik, ett lik utan huvud.

Jag gillar Rosmans böcker om Karin Adler. I Själakistan blir jag direkt fångad av berättelsen som börjar på 50-talet. Vi får bara läsa korta stycken och jag kommer på mig själv att läsa snabbt emellan dessa för att få reda på hur det går för pojken i källaren. Den berättelsen fångar verkligen mig och jag vill bara läsa mer. De sista 100 sidorna läste jag i ett sträck då jag var tvungen att få reda på hur allt hängde ihop.

I boken får vi även följa en familj som bor i Marstrand, Sara och hennes familj. Sara är sjukskriven då hon blivit utbränd. Vi får följa hennes kamp tillbaka med allt vad det innebär med försäkringskassan som inte alls förstår Saras kamp. 

Rosman har skrivit två böcker till om Karin Adler så jag har ju lite till att läsa. Jag tänker dock ta en paus nu då jag har lite annat som jag måste läsa. Jag tror dock att jag ska läsa de andra två rätt snart. 

Jag har aldrig varit i Marstrand men efter att jag läst Rosmans böcker blir jag sugen på att åka dit.

måndag 6 augusti 2012

Tematrio - Titelgeografi

Lyran tycker att vi kan fortsätta med titelteman även denna veckan.  Berätta om tre böcker med en geografisk bestämning i titeln! Utomjordiskt går också bra.

Då jag inte äger så himla många böcker så hade jag inte så mycket att välja mellan men jag hittade i alla fall tre.

1. Glada hälsningar från Missångerträsk! av Martina Haag är en riktigt rolig bok. Boken handlar om Nadja som velat få barn i flera år. Hon står i kö för adoption men så ändrar de reglerna och hon får inte längre stå kvar i kön. Nadja blir desperat och hon ber sin syster om hjälp med att skaffa en man. Detta kanske inte låter så kul men det är det faktiskt. Största delen av boken utspelar sig i Missångerträsk som ligger någonstans i norra Sverige.

2. Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla av Håkan Nesser är det många år sedan jag läste och jag kommer faktiskt inte ihåg så mycket av den mer än att jag gillade den. Jag gillar ju de flesa av Nessers böcker så det är kanske inte så konstigt att jag gillade även denna. Boken utspelar sig sommaren 1967

3. Jellicoe Road av Melina Marchetta utspelar sig i Australien och en avgörande händelse sker just på Jellicoe road. Jellicoe road är nog en av de mest omtalade böckerna i bloggvärlden denna vår. Det är ju inte konstigt då den är väldigt bra. Boken handlar om Taylor som när hon är elva år blir lämnad av sin mamma på 7-Eleven. Taylor växer sedan upp på Jellicoe internatskola.

söndag 5 augusti 2012

Summering - juli 2012

Under juli månad läste jag elva böcker vilket gör juli till min bästa läsmånad detta året. Läsningen har varit varierad och jag har fått med lite av varje. Har äntligen läst några av böckerna som står i hyllorna. Jag har även läst en av böckerna i min egen utmaning Läs boken, Se filmen(Svinalängorna).

Barn- och ungdomsböcker:

Sommar för evigt av Jenny Han(B Wahlströms)
Rum 213 av Ingelin Angerborn(Rabén & Sjögren)
Ingen du känner av Christina Wahldén(Rabén & Sjögren)
Pensionat Vidablicks gåta av Katarina Genar(Bonnier Carlsen)
Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg(Bonnier Carlsen)

Romaner:

Svinalängorna av Susanna Alakoski(Albert Bonniers förlag)
Dubbelexponering av Suzanna Dilber(Forum)
Modershjärtat av Katerina Janouch(Piratförlaget)
Dödergök av Katarina Wennstam(Albert Bonniers förlag)

Deckare:

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman(Ponto pocket)

Klassiker:

Hemsöborna av August Strindberg(Albert Bonniers förlag)

Fördelning efter förlag:
3 Albert Bonniers förlag
2 Bonnier Carlsen
2 Rabén & Sjögren
1 Piratförlaget
1 Forum
1 B. Wahlströms
1 Ponto pocket

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 10 Man 1

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 5
Hyllvärmare: 3
Från egen hylla som är ganska nyinköpta: 3

Jag är nöjd med läsningen i juli, lite gammal och lite nytt. Jobbet har åter börjat komma i tankarna så några böcker är lästa med tanke på det. De flesta böckerna har dock bara varit ren lustläsning och det är väl så det ska vara. Snart är det dags att börja jobba igen och då blir det mer jobbrelaterad läsning igen.

fredag 3 augusti 2012

Bokbloggsjerka - veckans fråga

 Då var det fredag igen vilket betyder att det är dags för en ny bokbloggsjerka inne hos Annika.


Veckans fråga?

Vilken bokrelaterad pryl står högst upp på din önskelista just nu?

Man kanske inte kan säga att det är någon pryl för det är ju lite större än så men det som jag önskar som är bokrelaterat är en inbyggd bokhylla. Jag tycker det är så snyggt. Jag har en perfekt vägg så egentligen är det ju bara att sätta igång och bygga. Jag har dock inte böcker så det skulle räcka att fylla en sådan bokhylla men det kan man ju alltid skaffa : )

Om jag ska välja någon mindre pryl så skulle det vara något ställ som man kan sätta plattan på så man slipper ligga och hålla den.

torsdag 2 augusti 2012

Tv-tips söndag

Har ni sett att på söndag sänder Svt David Copperfield som baseras på Dickens kända bok. Förra söndagen avslutades Lysande utsikter som jag tyckte var lysande. David Copperfield har jag inte läst så det blir extra spännande att se den. I huvudrollen får vi se en ung Daniel Radcliffe(Harry Potter).

Har ni läst David Copperfield?

onsdag 1 augusti 2012

En av fyra avklarad

Fyrmästarens dotter är Ann Rosmans debutbok som kom 2009. Sedan dess har det kommit tre böcker till om polisen Karin Adler vid Göteborgspolisen. 

I Fyrmästarens dotter hittas det ett gammalt lik bakom en uppmurad vägg. Platsen där liket hittas är en ö som heter Hamneskär som ligger utanför Marstrand. Anledningen till att man hittar liket just nu är att man håller på att rusta upp för att skapa en ny turist- och konferensanläggning och så ska den gamla fyren åter ställas på plats. 

I boken får man följa två historier, en på 60-talet och en i nutid. När vi förflyttas till 60-talet är det utmärkt med årtal så det är inget man missar.

Den polis som vi får följa är Karin Adler som jobbar vid polisen i Göteborg. Det känns trevligt att få följa en polis som inte har alkoholproblem utan som känns som vem som helst. Visst lite relationsproblem finns men vem har inte det. Vi får dock inte veta så himla mycket om Adler men det är ju trevligt när det är fokus på brottet. Fast samtidigt vill jag gärna följa polisens privatliv så en blandning är det jag föredrar.

Jag tycker Fyrmästarens dotter är en bra bok och jag kommer läsa fler böcker av Ann Rosman. Jag har faktiskt redan börjat på bok nummer två som heter Själakistan.Perfekt att börja läsa en ny författare när det redan finns fyra böcker, så kan man ta alla i ett svep. Det gillar jag.


Kristina Ohlsson skriver barnbok

Kristina Ohlsson är en av de författare som jag följer för tillfället. Jag har inte läst hennes senaste bok, Paradisoffer, men  den står här hemma i hyllan och jag ska läsa den snart. I Lokaltidningen Kristianstad läser jag att Ohlsson skriver en barnbok som ska komma ut till våren 2013. Glasbarnen ska boken heta och den ska utspela sig i Åhus. Boken ska vara en deckare för barn i 9-12 års åldern.

Ska bli riktigt kul att läsa den och hoppas Ohlsson är lika bra på att skriva för barn som för vuxna. Lite extra kul är det ju också med böcker som utspelar sig i ens egna hemtrakter.