fredag 30 november 2012

Bokbloggsjerka - Önskelista

Jag fattar inte var tiden tar vägen för nu är det fredag igen. Som ni säkert vet vid det här laget så innebär det bokbloggsjerka hos Annika.

 Veckans fråga:

Nu står snart julen för dörren och då är frågan vad du önskar dig för bokliga saker i julklapp?

Jag har skrivit en liten önskelista över böcker som jag önskar mig. Något annat bokligt kan jag inte komma på. Mer lästid är ju önskvärt men det är ju lite svårt att styra över.

tisdag 27 november 2012

Julklappstips utlovas

Idag låg Vi läser i brevlådan. Alltid trevligt. Ska passa på att bläddra lite i den framför Bolibompa. Det utlovas 92 julklappstips för den som gillar hårda julklappar.

måndag 26 november 2012

Tematrio - Boken/Filmen

Då var det måndag igen och då är det oftast dags för tematrio inne hos Lyran


Berätta om tre filmer som lever upp till boken - eller inte!

1.  Niceville av Kathryn Stockett har jag ju nyligen både läst och sett. Jag tycker den är ett bra exempel på när man lyckas med att göra film av en bok.

2. Sagan om ringen av Tolkien är en film som jag verkligen gillar. Det är en av få gånger då jag gillar filmen bättre än boken.

3. Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay är en bok som utspelar sig under andra världskriget samt nutid. I det här fallet tycker jag att de har lyckats hyfsat bra med filmen. Både filmen och boken är väldigt hemska.

söndag 25 november 2012

Oväntad present

I torsdags hade jag namnsdag vilket jag helt hade glömt bort. Det är inget vi firar men när jag kom till skolan så gratulerade eleverna mig. De har koll på det mesta. 

När jag skulle gå och lägga mig så låg det en liten present på kudden. Det var Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh i formatet excess. Det var min omtänksamma sambo som hade köpt den till mig. Jag har aldrig testat excess. Det är ju ett väldigt behändigt litet format. 

Har ni testat läsa böcker i excess formatet? Gillar ni det?

lördag 24 november 2012

Bokbloggsjerka - 10 favoritförfattare

Denna veckan hoppar jag på Annikas bokbloggsjerka igen. Ska verkligen bli intressant att gå in och läsa vilka favoriter som ni listar.

Veckans fråga:

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.

1. Johanna Nilsson  och hennes bok Hon går genom tavlan ut ur bilden kommer alltid upp i mina tankar när jag ska lista favoriter.

2. Sofia Nordin och boken  Gå sönder, gå hel var en favorit 2011.

3. Kristna Ohlsson skriver deckare och jag gillar verkligen hennes böcker.

4. Katerina Janouch och hennes böcker om Cecilia Lund är favoriten när jag är sugen på att läsa om vardagsliv och något som är mer realistiskt.

5. Kathryn Stockett och boken Niceville har jag ju läst väldigt nyligen. Tyckte väldigt mycket om den.

6. Katarina Wennstam har jag läst lite då och då. Tidigare i år läste jag Flickan och skulden och blev himla upprörd.

7. Michael Grant kommer också med på listan då jag i höstas slukade hans böcker i serien Gone som inleds med boken Övergivna. Jag fastnade rejält för de här böckerna och längtar tills jag får läsa fortsättningen nästa år.

8. Ann Rosman skriver deckare och hennes bok Själakistan gillade jag mycket. Rosman är en ny bekantskap som jag kommer fortsätta följa.

Jag nöjer mig med åtta stycken i min lista. För ska det vara favoriter så vill jag ta med dem som jag först kommer att tänka på och inte krysta fram något. När jag går in och läser vad ni andra har skrivit så kommer jag säkert på en massa andra som borde vara med på listan.

onsdag 21 november 2012

Längtar efter...

Sofia Nordin är helt klart en av mina favoritförfattare. I januari kommer hon ut med en ny bok, En sekund i taget. Jag är verkligen sugen på en riktigt bra ungdomsbok, en sån som man inte kan släppa. Jag tror En sekund i taget kommer vara en sån bok.

tisdag 20 november 2012

Bedrövlig månad

Det har verkligen gått bedrövligt med läsningen i november. Jag har endast läst två böcker och det är ju bara 10 dagar kvar av månaden.

Om inte jag får väldigt mycket lästid de sista dagarna blir november den sämsta månaden på väldigt länge. I maj läste jag fem böcker och det var också riktigt dåligt.

Jag har kommit halvvägs i Frost och det är inget fel på den men det går segt.

Hur går det med er läsning?

måndag 19 november 2012

Småfilmer om Gittan

I dag hamnade vi framför tvn vid ungefär halvsex. Då visade de "Läs-med-sagor" som jag tycker är ett trevligt inslag på barnkanalen. Denna gången var det Gittan och älgbrorsorna av Pija Lindenbaum. Jag har alltid gillat böckerna om Gittan och jag köpte faktiskt min första bok om Gittan redan innan jag fick barn. Det har dock inte blivit av att vi läst den, då den har en hel del text. Men efter att vi sett Gittan och älgbrorsorna blev vi sugna på att läsa lite mer om Gittan. Så kvällens godnattsaga fick bli Gittan och gråvargarna

Såg att det finns några av dessa program upplagda på ur.se, ni hittar dem här.

På youtube hittar man ju också en massa. Hittade tex När Åkes mamma glömde bort.

Tycker de här småfilmerna är himla trevliga. Ett bra alternativ om man inte skulle ha boken tillhands.


onsdag 14 november 2012

Ett måste

En bok som jag måste ha innan jul är Jul i stora skogen av Ulf Stark. Jag har bläddrat lite snabbt i den och den ser hur fin ut som helst. De fina illustrationerna har Eva Eriksson gjort.

I trailern nedan kan man lyssna på Ulf Stark som läser högt ur boken. Jag tror detta är den perfekta högläsningsboken inför julen.









tisdag 13 november 2012

Snabbläst spänning


Adrian är klassens clown men nu har både lärarna och tjejerna i klassen tröttnat och därför måste han besöka kuratorn. Adrian kan egentligen inte svara på varför han håller på som han gör men han lovar att han ska skärpa sig. Samma dag kommer det en ny tjej till klassen, Felicia Hill. Adrian blir genast nyfiken på henne då hon verkar lite mystisk. Hon beter sig lite konstigt och Adrian kan inte sluta tänka på henne.

Hemma hos Adrian håller hans pappa på att bli allt mer konstig sedan mamman flyttade till Bryssel för att hon hade fått ett jobb. Pappan har fått bacillskräck och klarar inte av att gå till jobbet längre. Adrian vågar inte ta hem några kompisar då han är rädd att de ska upptäcka hur han pappa håller på. Samtidigt början han bli trött på sitt gäng och den roll som clown som han har.

När Felicia en dag ber Adrian att följa med henne hem efter skolan blir han glad. När hon nästa dag inte kommer till skolan blir han helt förstörd och börjar leta efter henne. Var har Felicia egentligen tagit vägen?

Jag tycker boken är lite spännande och den kanske passar de som inte orkar med så tjocka böcker och går i sådär  sexan eller sjuan. Boken är bara på 160 sidor så som van läsare läser man den snabbt. Som vuxen räknar jag lätt ut hur det hela ligger till vet dock inte om det är lika klart för målgruppen.

måndag 12 november 2012

Dags för enkät

Eftersom jag knappt hunnit läsa några böcker på den senaste tiden och eftersom vi varit dåliga här hemma och jag nu har noll inspiration får jag ta till en enkät för att det ska hända något här inne. Enkäten hittade jag hos Enligt O som hittade den någon annanstans.

1. Ljudbok eller bok i handen? Definitivt en bok i handen. Jag har dock haft perioder då jag lyssnat mycket på ljudböcker. Det är dock ett tag sedan nu.

2. Pocket eller inbunden? Jag föredrar inbundet eftersom det är snyggare i bokhyllan. Jag är inte på resande fot så ofta så. För är man det så kan det ju vara smidigt med pocket.

3. Påhittat eller verklighetsbaserat? (Fiction/non fiction) Jag föredrar påhittat. Men visst blir det att jag läser böcker som är verklighetsbaserade också.

4. Harry Potter eller Twilight? Jag får säga Harry Potter eftersom jag inte kan säga något om Twilight då jag vaken läst böckerna eller sett filmerna. Tanken är dock att jag ska göra det. Harry Potter älskar jag. Har läst alla böckerna och sett alla filmerna.

5. Fantasyvärld eller vår värld? Det spelar egentligen ingen roll. Läser om båda delarna.

6. Kindle, iPad eller annat? Jag har en iPad. Jag använder dock den inte till att läsa böcker på. Jag har inte kommit igång med e-böcker.

7. Låna eller köpa böcker? Eftersom jag jobbar på bibliotek så blir det rätt naturligt att jag lånar en massa. Mina flesta böcker köper jag på bokrean.

8. Bokhandlar eller online? Jag köper nästan bara online då jag inte har jätte nära till någon bokhandel.

9. Ensamstående bok eller trilogi? Jag gillar serier men ibland är det skönt att läsa böcker som inte har någon fortsättning. Har jag börjat läsa en serie har jag svårt att sluta.

10. Tjock bok eller kort bok? Läser inte så mycket tjocka böcker längre för det tar sådan tid. 300 sidor är rätt lagom.

11. Romans eller action? Romans får jag säga då. Läser dock väldigt lite av romans och action. Jag gillar vardagsrealism med kanske en gnutta romans och så några deckare på det och några ungdomsböcker, så är jag nöjd.

12. Mysa under en filt eller steka i solen? Helt klart i solen, gärna gungandes i hammocken.

13. Varm choklad eller latte? Varken eller, möjligtvis te.

14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning? Jag får väldigt mycket tips om böcker från alla möjliga håll. Kollegor och elever som tipsar om böcker som jag bara känner att jag måste läsa. Får givetvis massor av tips från olika bloggar. Brukar inte läsa recensionerna så grundligt utan brukar hoppa direkt till vad bloggaren tycker om boken.

torsdag 8 november 2012

Niceville - filmen

Om du inte har någon aning om vad Niceville handlar om så kan du läsa det inlägg som jag skrev om boken här.

Jag tycker de har lyckats bra med filmatiseringen. Filmen följer till stor del boken och det tycker jag man ska göra när man väljer att filma en bok.

Jag tycker det är kul att de valt att ibland ordagrant följa boken vid vissa konversationer. Jag känner igen repliker flera gånger. Nu har jag ju precis läst ut boken så därför har jag ju den färskt i minnet men jag har faktiskt aldrig upplevt att jag känt igen repliker så tydligt från en bok som blivit film.

Något som jag inte tyckte kom fram i filmen var hur Skeeter blev bortstött av sina vänner, med Hilly i spetsen. Detta för att hon hade andra åsikter. Men i det stora hela gillade jag filmen och det kom en liten tår på slutet. Tänk om ens barn skulle tycka mer om hemhjälpen än sin egen mamma. Usch, varför vissa människor skaffar barn har jag aldrig förstått.

Hektiskt på bibblan

Vilken vecka detta har varit, nu är den ju inte slut än men det är ju fredag imorgon och en kort arbetsdag för min del.

Denna veckan har jag och några bibliotekskollegor startat upp ett projekt som vi kallar Läshajarna. Årskurs 2 har fått kassar med lättlästa faktaböcker som de ska läsa. De har fått besöka folkbiblioteket och där har vi presenterat faktaböckerna och några högläsningsböcker. De har även fått lära sig att de flesta faktaböckerna har en innehållsförteckning och ett register längst bak. Jag har bland annat berättat om en lättläst bok som handlar om fladdermöss. Så även jag har lärt mig en hel del. Visste ni tex att den minsta fladdermusen är lika liten som en humla.

När eleverna läst böckerna ska de göra en teckning eller vad de känner för. Detta ska sedan ställas ut på filialbiblioteket i byn. Eleverna var riktigt taggade och en klass hade fått ställa in efterföljande lektion för eleverna var så sugna på att att bläddra i böckerna.

Härligt med lässugna elever!


måndag 5 november 2012

Bästa på länge

Niceville utspelar sig i början av 60-talet i Jackson i Mississippi. Vi får följa tre kvinnor: Skeeter, Aibileen och Minny. Skeeter kommer tillbaka till sitt föräldrahem efter att spenderat några år på universitetet. Hennes dröm är att bli författare och redan där skiljer hon sig från sina väninnor som främst vill hitta en man och bilda familj. 

Aibileen jobbar som hemhjälp hos miss Leefolt som är en av Skeeters bästa vänner. Aibileen har sett många vita barn växa upp och hon har behandlat dem som sina egna. Något som inte många vet är att hon en gång också hade ett barn.

Minny jobbar också som hemhjälp i en vit familj. Hon har varit hos många olika familjer. Eftersom hon har svårt att hålla tyst får hon ofta sparken. För varje gång hon får sparken blir det allt svårare att hitta en familj som kan tänkas anställa henne. Med lite hjälp från Aibileen löser det sig dock även denna gången.

Skeeter får jobb att skriva en hushållsspalt i en tidning problemet är bara att hon kan inget om att sköta ett hushåll. Skeeter ber Aibileen om hjälp. Skeeter nöjer sig dock inte med en hushållsspalt. När Aibileen berättar om sin son för Skeeter föds en idé. Skeeter ska skriva och berätta om de hemhjälper som finns i hennes stad. Men är det någon som vågar att ställa upp och berätta sin historia? Det är en farlig tid de lever i och vad skulle hända om någon fick reda på vad de håller på med.

Niceville är den bästa bok som jag läst på länge. Det är intressant att läsa berättelserna som hemhjälperna berättar. Jag kan inte minnas att jag läst någon bok som utspelar sig under den här perioden. Väldigt intressant att läsa om och skrämmande är det då det faktiskt inte är så himla länge sedan. 

I gårdagskväll såg jag även filmen, ska försöka skriva ner några tankar om den också.

Summering - oktober

Oktober var en lite bättre månad med tanke på antal lästa böcker. Jag hann med 8 stycken. Böcker för barn dominerar då jag skulle ha boktips för årskurs fyra och var tvungen att läsa in mig på lite nya böcker.

Barn- och ungdomsböcker:

Bronsdolken av Michelle Paver(Semic förlag)
Den magiska kappan av Katarina Genar(Bonnier Carlsen)
Vattenspår av Anette Skåhlberg(Sagolikt förlag)
Spöken och spioner av Katarina Mazetti(Alfabeta)
Hej, det är jag! av Nina E. Gröntvedt(Lilla Piratförlaget)
Vinterkarusellen av Kerstin Gavander(Alfabeta)

Deckare:

Porto Francos väktare av Ann Rosman(Damm förlag)

Facklitteratur:


När 2 blev 3 av Daniel Åberg & Johanna Ögren(Natur & Kultur)

Fördelning efter förlag:

2 Alfabeta
1 Bonnier Carlsen
1 Damm förlag
1 Natur och kultur
1 Lilla Piratförlaget
1 Sagolikt förlag
1 Semic förlag

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 8 Man 1

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 7
Recensionsexemplar: 1

söndag 4 november 2012

Summering - september

Nu när det var dags att summera oktober så insåg jag att jag har ju inte summerat september. September månad är lite av ett dåligt samvete då jag endast skrivit om två av böckerna som jag läst. Jag ägnande stor del av månaden till att läsa Michael Grants serie Gone. Riktigt bra tycker jag den är. Tycker dock att det är så svårt att skriva om böcker som är i serier. Det går ju inte knappt att skriva om nummer två utan att avslöja vad som händer i ettan. Därför har det inte blivit av att jag skrivit om de resterande delarna i serien. Kanske jag gör det längre fram men jag tror det knappt.

Sex böcker läste jag i september och alla var lånade på biblioteket. Gilla "Hata horan" kan jag verkligen rekommendera speciellt till dem som jobbar i skolans värld. Jag har köpt in den som klassuppsättning och på skolan där jag jobbar ska man nu jobba med boken.  

Barn- och ungdomsböcker:

Hunger av Michael Grant(B. Wahlströms)
Gilla "Hata Horan" av Johanna Nilsson(Pocketförlaget)
Lögner av Michael Grant(B. Wahlströms)
Smitta av Michael Grant(B. Wahlströms)
Som om jag frågat av Johanna Lindbäck(Rabén & Sjögren)
Tjejen som ville hämnas av Jörn Jensen(Nypon förlag)

Fördelning efter förlag:

3 B. Wahlströms
1 Pocketförlaget
1 Rabén & Sjögren
1 Nypon förlag

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 2 Man 4

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 6

Undrar lite om jag kommer över 100 böcker i år. Ligger inte så bra till men än finns det ju några veckor kvar av året.

Hur ligger ni till jämfört med tidigare år? Eller bryr ni er inte alls om ni läser mindre än tidigare?

lördag 3 november 2012

Statusuppdatering

Nu har jag äntligen läst ut Niceville. Riktigt bra var den så har du inte läst den så kan jag verkligen rekommendera den(inlägg om den kommer i morgon). Nu ska jag bara se filmen också. Jag har den inspelad på boxen så det blir väl att jag ser den så snart som möjligt. 

Känns skönt att jag äntligen läst Niceville. Ibland undrar jag varför man låter vissa böcker ligga fast man hört så mycket gott om dem. Det är väl så att någon annan bok hela tiden kommer emellan. Jag köpte Niceville på bokrean i våras så den har ju faktiskt inte stått så himla länge i hyllan.

I bokbloggsjerkan skrev jag att jag skulle gå på loppis idag men då tänkte jag inte på att det är helgdag idag och att loppisen är stängd då. Kanske lika bra det så blev det inte fler böcker. Fast det blev en bok till lillan då vi var på McDonalds och till Happy meal får man just nu böcker, Castor snickrar blev det. En väldigt trevlig bok där man får lära sig vad en massa verktyg heter.

I kväll börjar en ny säsong av Downtown Abbey. Äntligen säger jag. Tyvärr blir det väl inte att jag ser det då inte så många andra i familjen är intresserade men i morgon då ska jag se det.


fredag 2 november 2012

Bokbloggsjerka - helgens aktiviteter

Det är tur att Annika fortsätter och har sin bokbloggsjerka varje fredag så jag har något att skriva om när inspirationen tryter.

Veckans fråga:

Veckans fråga lyder kort och gott: vad ska du ägna dig åt för bokliga aktiviteter under Halloween helgen?

I helgen tänker jag försöka läsa ut Niceville. Inte säkert att jag hinner. Det beror ju på hur mycket lästid som jag kan skrapa ihop.

Eventuellt tänker jag även gå till loppisen i byn då det var ett bra tag sedan jag var där och botaniserade bland deras böcker.

Jag borde även skriva en del inlägg på bloggen men vi får väl se hur det blir med det.

Så tänker jag min helg men det brukar aldrig bli riktigt som jag tänkt mig.