lördag 30 mars 2013

Nu läser jag...

Nu har jag äntligen kommit in i Kretsen av Maggie Stiefvater. Det tog ett tag men nu är den riktigt bra. Jag har hållit mig till min läslista så det känns bra. Jag kommer dock unna mig att läsa lite i de två tidningarna som ni ser nedan. Det är väldigt sällan som jag tar mig tid att läsa tidningar fastän jag prenumererar på ett antal. Nu är jag ju långledig så då ska det väl hinnas med.



I eftermiddag blir det bio för första gången för vår lilla tjej. Vi ska titta på Mamman och den vilda bebin. Känns lite lagom att börja med småfilmer som allt som allt tar 38 minuter.

Glad påsk till er alla!

fredag 29 mars 2013

Att göra

Fredag och dags att jerka. Mer info hittar du inne hos Annika.

Veckans fråga:

Vad ska du göra i påsk?

I påsk ska vi montera ihop vårt nya kök. Hela huset är fullt av platta paket. När det är gjort så lämnar vi över till snickare så får de sköta resten.

Jag ska försöka hinna läsa Kretsen av Maggie Stiefvater. Jag har tagit ledigt nästa vecka så ska bli riktigt skönt att vara långledig och samla kraft inför slutspurten av terminen. Några besök hos övriga familjen ska vi också försöka hinna med. Annars blir det lugnt med mycket läsning och avkoppling mitt i kaoset.

Summering - februari 2013

Snart har hela mars gått och jag har inte ens summerat februari. I februari lästa jag sju böcker vilket känns helt okej med tanke på att det är en lite kortare månad. Jag har kanske redan läst årets bästa bok, En man som heter Ove. Jag fastnade verkligen för den boken och tyckte att den var superbra. 


Barn- och ungdomsböcker:
Jag ljuger bara på fredagar av Mats Berggren(Opal)
En sekund i taget av Sofia Nordin(Rabén & Sjögren)
Spela för livet av Michael Williams(Berghs)
Julian och Jim av Laura Trenter(Tiden)
Spetshäxan av Gudrun Wessnert(Bonnier Carlsen)

Romaner:

En man som heter Ove av Fredrick Backman(Forum)
Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg(Forum)


Fördelning efter förlag:

2 Forum
1 Bonnier Carlsen
1 Tiden
1 Opal
1 Berghs
1 Rabén & Sjögren

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna  4 Man 3

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 7

Känns som det börjar bli dags att ta tag i mina egna böcker då alla böcker denna månaden lånades på bibliotek.

tisdag 26 mars 2013

Lite nytt och lite gammalt

I dag ska jag ha boktips för årskurs fyra. Det är några spännande böcker och några roliga. Några äventyrsberättelser och en fantasybok. Jag tycker att jag har fått ihop en rätt bra blandning. Jag gissar på att Glasbarnen är den bok som kommer bli mest efterfrågad då den utspelar sig i Åhus där vi bor. Eleverna brukar tycka det är kul att läsa om sin egen bostadsort.

Som vanligt känner jag mig inte riktigt förberedd men förhoppningsvis hinner jag förbereda mig lite till innan det är dags.

De svarta svanarnas natt av Jesper Tillberg
Glasbarnen av Kristina Ohlsson

Habib - Meningen med livet av Douglas Foley
Lordis loggbok - Utsikt från livets planet av Tove Berggren

Yxan av Gary Paulsen
Äventyrsveckan av Sofia Nordin

Vägen följer hjärtat av Iselin B Alvestad

måndag 25 mars 2013

Spänning på Fårö

När jag frågar elever vad de vill ha för slags böcker så får jag ofta svaret att böckerna ska vara spännande. Så jag tänkte att jag skulle försöka hitta några spännande böcker som jag kan tipsa om. De svarta svanarnas natt av Jesper Tillberg tycker jag verkar lite läskig så jag tog och läste den.

Jonas och hans syster tvingas spendera sommaren på Fårö med sin pappa som ärvt ett gammalt hus. Jonas är inte speciellt entusiastisk men han har inget val. Huset visar sig vara ett riktigt ruckel och Jonas pappa bestämmer sig för att hyra in folk som hjälper honom att renovera för annars kan de aldrig bo i huset. De första nätterna sover de i ett tält utanför huset och då sover de hur gott som helst. När huset är så pass klart att de kan flytta in är det dock slut på god nattsömn. Vad är det egentligen som händer uppe på vinden om nätterna?

Jag tänker tipsa om De svarta svanarnas natt i årskurs fyra. Det kan dock hända att den är lite för svår. Det är kanske inte en bok som man ska läsa precis innan man ska sova för jag kan tänka mig att vissa tycker den är lite läskig.

Jag gillar De svarta svanarnas natt. Det tar dock ett tag innan boken kommer igång och för min del är det inga problem men kan tänka mig att eleverna tycker att det är lite drygt. Jag tänkte att jag ska visa boktrailern för en klass imorgon och jag tror den kommer locka många, för den ger ju intrycket av att det är en läskig bok. Visst är boken läskig ibland men den handlar om annat också. När Jonas tex är på upptäcktsfärd på ön så träffar han en gammal man som är väldigt märklig och som vet väldigt mycket om döden. Han får dock också råd om hur han ska göra med tjejen som han är intresserad av. Jonas blir nyfiken på den här mannen och letar upp honom flera gånger men helt plötsligt så bara försvinner han. Vem är mannen egentligen?





lördag 23 mars 2013

Läslista

Jag brukar inte göra listor över vad jag ska läsa men nu är det så att jag bara ska göra en prioriteringslista och följa den.

Så här ser listan ut:

De svarta svanarnas natt av Jesper Tillberg måste jag ha läst klart till på tisdag då jag ska ha med den på ett boktips för årskurs fyra. Jag har börjat läsa den så det ska nog inte bli några problem.

Kretsen av Maggie Stiefvater måste jag också läsa då jag fått den från Booked och bör skriva om den snart.

Salvadorena av Cecilia Samartin måste jag läsa till den tionde då den ska lämnas vidare i bokcirkeln på jobbet.

Fågelhuset av Ester Roxberg är en bok som jag borde läst redan då jag fått den som recensionsexemplar. Förhoppningsvis hinner jag med den i påsk.

Såhär ser alltså min läsning ut de närmaste veckorna. Kan någon vara snäll att skälla på mig om ni märker att jag är på väg att avvika från listan.

fredag 22 mars 2013

Hyllning som inte gick hem

Nu har Annika fixat dator igen så nu får vi njuta av en bokbloggsjerka igen.

Veckans fråga:

Kan du ge exempel på en hyllad bok som du avskydde eller som du inte alls förstod dig på?

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran var en bok som jag inte alls gillade. Det var många som hyllade den men jag läste inte ens ut den. Jag läste dock över hundra sidor men sen gav jag upp för den höll på att döda min läslust totalt.

Jag förstod inte alls vad som var så himla bra. Jag tyckte inte att den var rolig och fastän jag är ungefär lika gammal som författaren så kunde jag inte alls känna igen mig. Jag har för mig att jag upplevde boken som väldigt babblig. Den hände aldrig något utan bara bla, bla, bla...

torsdag 21 mars 2013

Äntligen!

Jag tycker alltid att det är lika kul när Svensk bokhandels kataloger dimper ner i brevlådan. Nu är det dags för sommarens böcker. Sommaren känns i och för sig väldigt avlägsen med tanke på att det snöar ute men i alla fall.

Som vanligt har jag bara hunnit titta i den som hastigast men jag blev genast sugen på att läsa.

onsdag 20 mars 2013

Dagens överraskning!

I dag när jag kom hem från jobbet så låg Berättelser från Engelsfors i brevlådan. Det var dagens bästa överraskning. Jag har inte beställt den så det var en riktig trevlig överraskning.

Tack Rabén & Sjögren för det!

Jag läser inte så mycket serier men den här ska det bli kul att läsa. Ni har väl läst Cirkeln och Eld?

tisdag 19 mars 2013

Tisdagens tio i topp


Då var det dags för ännu en lista hos Top Ten Tuesday. Denna veckan ska vi lista Topp Tio böcker jag var tvungen att ha, men som fortfarande är olästa.

1. Paradisoffer av Kristian Ohlsson var jag tvungen att köpa när den kom 2012 men den står fortfarande oläst i bokhyllan och nu kommer ju snart Davidstjärnor.

2. Igelkottens elegans av Barbery köpte jag på bokrean förra året. Jag var väldigt nyfiken på den då Enligt O hyllat den.

3. Min kamp av Knausgård köpte jag även den på förra årets bokrea då så många talat om den.

4. Håkan Nessers böcker om Barbarotti köpte jag för längesedan då jag ju gillar Nessers andra böcker, lästa har de dock inte blivit.

5. Busters öron av Ernstam fick jag i ett bokbyte och då kände jag meddetsamma ett behov att köpa fler böcker som hon skrivit. Jag har dock fortfarande inte läst en endaste bok av Ernstam.

6. Jag har läst Evas öga av Fossum men jag äger betydligt fler för jag vara bara tvungen att skaffa dem så jag kunde läsa dem i ordning.

7. Elizabeth Georges är även hon en författare som jag bara måste köpa när hon kommer med en ny bok. Det har dock lagt sig lite då jag har flera olästa i bokhyllan.

8. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann pratade alla om för något år sedan. Jag var så klart tvungen att köpa ett exemplar.

9. När jag börjat läsa en deckarserie så har jag svårt att sluta köpa resterande böcker. Så efter att jag läst Hypnotisören var jag tvungen att ha de andra delarna men inte de heller har blivit lästa.

10. Den tomma stolen av Rowling var en bok som jag bara var tvungen att äga. Jag önskade mig den i julklapp och fick den men även den står oläst i bokhyllan.

Det är bara att inse att jag är hopplös och att jag nog inte behöver köpa några böcker de närmaste åren.

Ännu en hästbok, eller?

Böcker om hästar verkar läsas i alla tider. Pia Hagmar är en av de författarna som har skrivit en hel hög med hästböcker. Millan är dock för de som är lite äldre.

Millan som är bokens huvudperson älskar hästar och det är till stallet som hon flyr för att slippa vara hemma. Hemma är det inte så himla kul att vara. Millans mamma mår alltid dåligt och hennes pappa mår allt sämre sen han förlorade sitt jobb. 

Millans högsta önskan är att få en egen häst. Hon inser dock att det inte kommer att ske men att hjälpa till i stallet är näst bäst. Varje dag bär det av till stallet, många hade kanske tröttnat efter ett tag men inte Millan. Millan gör allt för att slippa att vara hemma. Men hemma finns lillebror som någon behöver ta hand om och Millan älskar honom över allt annat. Det blir Millan som tar störst ansvar för honom, ser till att han får mat och att han blir hämtad från dagis.

Mycket av den här boken utspelar sig i stallet men egentligen handlar det inte så himla mycket om just hästarna utan istället Millans situation. Hon måste ljuga för bästisen som vill sova över för Millan skulle aldrig ta med någon kompis hem. Hon kan heller inte vara borta för länge för då är det ingen som tar hand om lillebror. Det är ett stort ansvar som läggs på 13-åriga Millan tyvärr så är det säkert inte helt ovanligt i dagens Sverige.

Jag gillar boken om Millan och det oväntade slutet gör att jag även måste läsa nästa del som kommer i maj, Sveket heter den. Boken är inte speciellt tjock, bara 125 sidor. Jag tror den passar de som går i årskurs fem och uppåt. Ett extra plus till den fina framsidan.

måndag 18 mars 2013

Statusuppdatering - utmaningar

För ett tag sedan så undrade Malin hur det gick för oss med våra utmaningar. För min del är det rätt lätt att svara på det. Det går käpp rätt åt skogen. 

I början av året bestämde jag mig för att vara med i två utmaningar; Författarfemman och Boktolva. I båda dessa utmaningar har jag endast valt författare som skriver böcker för vuxna. Under skolterminerna hinner jag inte läsa så mycket annat än ungdomsböcker så det är kanske inte så konstigt att jag inte läst något alls som jag kan koppla till mina utmaningar. Risken finns att det inte kommer gå så bra med mina utmaningar. På sommaren kan jag ju läsa vad jag vill men det brukar ju bli några ungdomsböcker då med så sannolikheten att jag ska hinna med allt det andra är ju inte så stor. 

Känns lite trist för det är ju verkligen författare som jag vill läsa men tiden räcker helt enkelt inte till. Jag kan dock inte bara skylla på tid för jag ser ju en hel del på tv men ibland orkar man bara inte läsa sent på kvällen. På dagarna har jag nästan ingen möjlighet att läsa då jag måste ha tyst för att kunna koncentrera mig. 

Snart är det påsk och då ska jag försöka unna mig lite lästid. Hur går det för er? Är ni med i några utmaningar?

söndag 17 mars 2013

Hipp hipp hurra

En bokblogg som jag har följt i många år är Malins bokblogg. Nu fyller bloggen 6 år och det firas med en tävling. Tävlingar är alltid kul och här utlovas ett hemligt paket. Vem kan motstå det? Inte jag i alla fall. Stort grattis till Malin!


I kväll börjar det

I kväll börjar ett av mina favoritprogram, Mästarnas mästare. Jag tycker det är intressant att få veta mer om idrottsstjärnor som man inte vet något om. Nedan ser ni deltagarna. Några av dem har jag aldrig hört talas om. Ni kan läsa mer om deltagarna här. Det är ju väldigt svårt att sia om vem som kommer vinna. Har ni någon som ni tror lite extra på?

Grupp 1

Bernt Johansson Cykling
Dan Corneliusson Fotboll
Helena Ekholm Skidskytte
Magdalena Forsberg Skidskytte
Malin Ewerlöf Krepp Löpning
Torgny Mogren Längdåkning

Grupp 2

Anna Lindberg Simhopp
Anna-Karin Kammerling Simning
Christine Gandrup Badminton
Jesper Blomqvist Fotboll
Mats Näslund Ishockey
Mikael "Äpplet" Appelgren Bordtennis

Följer ni Mästarnas mästare?

lördag 16 mars 2013

Vi går en spännande vår till mötes

2012 läste jag Erebos av Ursula Poznanski. I april 2013 kommer nästa bok av Poznanski, Saeculum. Nedan kan du se en trailer till boken. Jag tycker den verkar väldigt spännande och ska definitivt läsa den.



torsdag 14 mars 2013

Ny dagboksfavorit?



Kinneys böcker "Dagbok för alla mina fans" har varit väldigt populära ett bra tag nu. Kanske kan Lennart Lordis loggbok tilltala dem. Roliga böcker kan man inte få för många av.

Lennart eller Lordi som han kallas har snott sin systers dagbok. Egentligen så är det ju inte okej att sno saker men då dagboken var tom tyckte Lordi att det var okej. Förresten så är det ingen dagbok utan en loggbok.

I loggboken berättar Lordi om sitt liv. Vi får veta att han har ett marsvin som heter Herr Muffin och att hans mamma samlar på gungstolar. Lordi har en syster som är bäst på fotboll och en lillebror som samlar på småkryp han är även bäst på att vara störande.

Vi får följa Lordi under ett läsår. Han får två nya klasskamrater. En av dem heter Flemming och kommer från Danmark. Lordi och de andra i klassen har väldigt svårt att förstå vad Flemming säger. Den andra nya klasskamraten heter Maria White. Hela klassen blir tyst när hon berättar det men så börjar Maria skratta och då gör hela klassen det. Det som är kul är att Maria heter vit och är svart. Jag gillar verkligen Lordis fröken. Tänk om alla fick ha en sådan fröken. Då skulle det nog inte vara några barn som stannade hemma från skolan frivilligt.

Lennart Lordis loggbok är rolig att läsa. Det är korta kapitel eller loggar som Lordi kallar dem. Boken är på 200 sidor men jag tror de flesta tycker den är ganska lätt att läsa tack vare de korta loggarna.

Lennart Lordis andra loggbok finns redan att köpa, Nödsignal från horisonten

Vill du veta mer om författaren Tove Berggren eller Lordi så finns det mer info här. Det finns tex en Lennart Lordis Logglåt på Spotify. När min dotter hörde den ville hon genast dansa.

tisdag 12 mars 2013

Tio böcker att läsa


Tisdag innebär numera en lista från Top Ten Tuesday. Denna tisdagen ska vi lista tio böcker som jag ska läsa i vår.

1. Blunda och hoppa av Sarah Dessen kommer lagom till sommaren. Den tänker jag absolut läsa.

2. Salvadorena av Cecilia Samartin är en bok som jag ska läsa så snart som möjligt då den ligger här och väntar på att bli läst.

3. Fjällgraven av Hjorth & Rosenfeldt är jag sugen på jag gillade de två andra i serien.

4. Dans på glödande kol av Anna Jansson är den 14:e boken om Maria Wern och även den kommer jag läsa då jag läst alla de andra.

5. Davidsstjärnor  av Kristina Ohlsson kommer ju i vår men kanske borde jag skrivit Paradisoffer för den har jag ju inte läst än.

6. Mercurium av Ann Rosman har blivit stående i hyllan sen förra sommaren. Snart dags att ta tag i den.

7. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist har hyllats av många så hoppas även jag kommer gilla den.

8. Gul utanpå av Patrik Lundberg har det skrivits en del om vilket gjort mig nyfiken på den.

9. Delirium av Lauren Oliver tycker jag låter intressant då jag blivit förtjust i dystopier den senaste tiden.

10. Kretsen av Maggie Stiefvater lyckades jag få hem från Booked så den borde jag verkligen läsa snart.

Kan bli intressant och se hur det går med den här listan. Böcker som hamnar på listor har en tendens att inte bli lästa.

söndag 10 mars 2013

När talangen räddar liv

Deo och hans familj bor i Zimbabwe. En dag när Deo som vanligt spelar fotboll med kompisarna ser de att soldater är på väg till deras by. Deo blir genast på sin vakt. För en sekund så stänker han att kanske kommer soldaterna med mat men å andra sidan så har han aldrig sett soldater komma med mat. 

När soldaterna kommit fram till byn och alla har samlats för att höra vad de gör där frågar soldaterna om det finns några dissidenter i byn. Soldaternas besök i byn slutar i ett blodbad men Deo och hans bror Innocent lyckas komma undan. De beger sig till närmaste by, där får de rådet att bege sig till Sydafrika. Deo förstår att de måste ge sig iväg men hur han ska ta sig hela vägen till Sydafrika har han ingen aning om.

Det är inte många saker som Deo kan ta med sig på sin flykt men sin fotboll tar han med sig. Man kan egentligen knappt kalla den en fotboll. Det är läderbitar som är ihopsydda till formen av en boll som sedan är stoppad med plast men det är i alla fall Deos käraste ägodel och när livet är som jobbigast är det just fotbollen som får Deo på rätt köl igen.

Det ges inte ut speciellt många böcker om barns liv i andra länder och det kan jag sakna i utgivningen. Så därför blir jag extra glad när det dyker upp en så här bra bok, för jag tycker den är bra. Jag har svårt att lägga den ifrån mig. Jag vet precis vem jag ska sätta denna i händerna på. Jag har en elev som älskar Eldens hemlighet som är skriven av Henning Mankell och hon tror jag kommer gilla Spela för livet.

onsdag 6 mars 2013

Spännande läsning pågång

För några dagar sedan låg Maggie Stiefvaters nya bok i brevlådan, Kretsen. Det är den första boken som jag lyckats få från Booked.

Verkar bli spännande läsning eller vad säger ni om det här:

"Fyra pojkar på en internatskola bildar ett hemligt sällskap i syfte att finna en mytomspunnen kungagrav.

En flicka har sedan hon var liten fått höra att om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han eller hon dö.

Deras öden kommer att beseglas på en övergiven kyrkogård en kylig vårnatt."

tisdag 5 mars 2013

Tio i topp serier som jag vill läsa


Då var det tisdag igen och dags för Top Ten Tuesday. Denna veckan gäller det att lista Top Ten Series I'd Like To Start But Haven't Yet.  Detta var inte så himla svårt. Jag läser ju en hel del serier men än finns det många som jag inte testat.

1. Håkan Nessers böcker om Barbarotti har jag fortfarande inte läst men förhoppningsvis börjar jag på den under året.

2. De utvalda av Kristin Cashore är jag också nyfiken på.

3. Hammarbyserien av Carin Gerhardsen har stått i hyllan länge nu.

4. Elly Griffiths böcker tänker jag läsa under året. Jag har dock inte fått tag på första delen än.

5. Johan Theorins böcker har jag i hyllan men fortfarande inte läst.

6. Serien Viktoria Bergmans svaghet som startar med boken Kråkflickan som är skriven av Jerker Eriksson.

7. Matchad av Ally Condie som är första delen i en trilogi.

8. Delirium av Lauren Oliver låter också intressant.

9. Jo Nesbös böcker om Harry Hole äger jag inte men det går ju snabbt att åtgärda.

10. Ann Cleeves Shetlandskvartett tänkte jag att jag ska testa någon gång. Den är kanske inte högst upp på prioriteringslistan men den finns i alla fall med.

söndag 3 mars 2013

Ny favoritbjörn

Björnens sång av Benjamin Chaud köpte jag för ett bra tag sedan. Det blev dock aldrig att vi läste den men så för några dagar sedan plockade vi fram den och nu har vi en ny favoritbjörn här hemma. 

Pappa björn och Lilla björn har gått i ide när ett bi flyger förbi. Lilla björn tänker att finns det bi finns det honung och följer efter biet. När Pappa björn vaknar beger han sig ut och leta efter Lilla björn. Vi får följa med genom skogen till staden och operan. På operan finner till slut Pappa björn Lilla björn. 

Jag älskar sådana här bilderböcker där det finns massor av detaljer och man får leta efter något på varje uppslag. Dottern som snart är tre och ett halv gillade också boken. Direkt när hon vaknade nästa morgon ville hon läsa boken om björnen.

I maj kommer det en ny bok om Lilla björn, Lilla björn på semester. Den måste jag absolut köpa.

Renovering pågår

Just nu pågår renovering, inte av bloggen utan av vårt kök. Så nu ägnas helgerna åt att fara runt och bestämma vad vi ska ha och därför hinner jag inte med bloggen så mycket. Läsa hinner jag inte heller i någon större utsträckning. Jag har också en hel hög med böcker som jag inte skrivit om. Så vi får se hur mycket jag hinner med bloggen den närmaste månaden. Härligt ska det i alla fall bli när det nya köket är på plats.

Hoppas ni alla får en härlig söndag!

fredag 1 mars 2013

Ett litet inköp

Det har knappt blivit någon bokrea för mig i år. Några böcker hittade jag dock på Maxi när jag var där och handlade. Jag ska försöka att inte köpa så många fler med tanke på att jag knappt läst några av dem som jag köpte på förra årets bokrea.

Till dottern har jag dock köpt en hel del men det får komma i ett annat inlägg.