söndag 30 juni 2013

Summering - juni

Under juni månad har jag läst 9 böcker vilket gör att juni är den månad då jag läst flest böcker. Jag har dock bestämt mig för att juli ska bli ännu bättre. I juni hann jag dessutom med att läsa några vuxenböcker också och en hel hyllvärmare. Det är den första i år så det var ju verkligen på tiden. Jag läste även en  författare som ingår i en av de utmaningar som jag bestämt mig för att delta i nämligen Elly Griffiths. Känns som jag är pågång :)

Barn- och ungdomsböcker:

Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins(Bonnier Carlsen)
Pollys djurpensionat av Julia Donaldson(Berghs)
Blunda och hoppa av Sarah Dessen(Rabén & Sjögren)
Eddie 12 och hon som heter Elsa av Thomas Halling(Alfabeta)
Flickan på tavlan av Rebecka Åhlund(Rabén & Sjögren)

Deckare:

Du går inte ensam av Mari Jungstedt(Albert Bonniers förlag)
Flickan under jorden av Elly Griffiths(Månpocket)
Janusstenen av Elly Griffiths(Minatour)

Romaner:

Jag ska göra dig så lycklig av Anne B. Ragde(Forum)


Fördelning efter förlag:

2 Rabén & Sjögren
1 Bonnier Carlsen
1 Albert Bonniers förlag
1 Forum
1 Minatour
1 Månpocket
1 Alfabeta
1 Berghs

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 8 Man 1

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 8
Hyllvärmare: 1

Utmaningar: Läst Elly Griffiths som ingår i min Boktolva.

lördag 29 juni 2013

Ny serie av Salmson

Jo Salmsons nya serie, Maros resa kom i början av sommaren. Hennes böcker är väldigt populära i åldern 8-10 år. Salmson har tex skrivit böckerna om riddarpojken Tam och böckerna om häxfolket.

Huvudpersonen i den nya serien heter Maro. Han har alltid drömt om att bli riddare och nu ska han äntligen lämna Vikaborgen för att bli page hos kungen. Maro vet att han till en början mest kommer få putsa svärd och springa ärenden men någon gång i framtiden ska han slåss mot rövare, jättar och drakar.

När så kungen äntligen kommer till Vikaborg blir det inte alls som Maro tänkt sig. Han sabbar allt och kungen vill inte längre ha honom.  När Maro tror att allt är kört får han istället ett alldeles speciellt hemligt uppdrag.

Kungen kommer! kommer säkert bli lika populär som Salmsons andra böcker. Det är bra layout med många illustrationer som är gjorda av Åsa Ekström. Vill du se hur layouten är kan du provläsa här. Salmsons böcker är perfekta till dem som gillar spänning och äventyr. Som lärare kan man gärna läsa första delen högt och sedan vill de flesta läsa de fortsättande delarna.

fredag 28 juni 2013

Planerar semesterläsningen

Om ett tag är det dags för oss att åka på semester. Jag har börjat fundera lite över vilka böcker som jag ska ta med mig. En är given, Nattsländan av Katerina Janouch. Jag måste dock ha med i alla fall en till. Det står mellan de tre böckerna på bilden.

Vilken bok tycker ni att jag ska ta med mig?

Vilken bad guy gillar du?

Då var det fredag och dags för bokbloggsjerka hos Annika.

Veckans fråga:

Vilken ”bad guy/girl” tycker du bäst om och varför?

Severus Snape är den som först poppar upp i mitt huvud. Att jag skulle tycka om honom är ju en överdrift men han är helt klart fascinerande. Någon närmare beskrivning av honom behövs väl inte men för de som inte känner till honom är han en av de onda lärarna i Harry Potter.

Det som jag tycker är fascinerande med honom är att det är svårt att avgöra om han egentligen är ond eller god. På slutet får vi ju veta hur det ligger till men det tänker jag inte avslöja här. 

torsdag 27 juni 2013

Inte så main stream


Linda undrar hur main stream hon är. Hon kollar det genom att titta på Bokus pockettopplista. Hon har läst 8 av 20 böcker.

På första plats ligger boken om Ove och den har jag läst men sen så blir det inte så många böcker som jag läst. Jag har bara läst två av de andra böckerna. De jag har läst är Mari Jungstedts bok Den sista akten och Lärjungen av Hjorth & Rosenfeldt. Så jag har alltså läst 3 av 20 böcker på topplistan.

Hade det varit en topplista över barn- och ungdomsböcker så hade det nog sett annorlunda ut.

Ja får erkänna att på topplistan finns det till och med böcker som jag aldrig hört talas om.

Ännu en hög




Nu har jag äntligen semester. Fast jag vet inte om det blir mycket till semester med tanke på hur många böcker som jag har släpat hem. Igår blev det ännu en hög. Tanken är ju att jag kanske ska läsa några av min egna böcker också, men men. Det är ju bra att ha många att välja bland.

onsdag 26 juni 2013

Semestertider

Nu är det äntligen semester. Jag har lite svårt att förstå att jag inte ska till jobbet på över sex veckor. Nu ska jag sola och bada. På bilden nedan fattas bara en bok och familjen förstås, annars är det så som jag tänker spendera min semester. Som tur är har jag ju nära till havet det är bara den där solen som ska titta fram också.


tisdag 25 juni 2013

Top Ten Tuesday - bästa böcker i år


Tisdag igen och dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books I've Read So Far In 2013.

Det låter kanske som en lätt uppgift men för mig som inte sätter betyg på böckerna var det inte helt lätt. Jag har dessutom inte läst så himla många böcker i år så det finns inte så många att välja bland. Jag tycker heller inte att jag läst några böcker som har stått ut från mängden. Ja om man bortser från en då. Den bästa helt klart denna våren är boken på plats nummer 1.

1. En man som heter Ove av Fredrick Backman

De resterande böckerna är utan inbördes ordning.

2. Divergent av Veronica Roth
3. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
4. Förr eller senare exploderar jag av John Green
5. Svikaren av Katarina Wennstam
6. Flickan under jorden av Elly Griffths
7. Kretsen av Maggie Stiefvater
8. Salvadorena av Cecilia Samartin
9. Spela för livet av Michael Williams
10. Glasbarnen av Kristina Ohlsson

måndag 24 juni 2013

Bokfemma - sommar

Malin känner sig lite rastlös och skakar liv i Bokfemman som hon hade i begynnelsen av bloggen. Jag kommer mycket väl ihåg den och jag brukade hänga på när jag kunde. Nu blir det en bokfemma om sommar. Ska se om jag kan få ihop fem stycken.

1. Precis som Malin vill jag ha med en av Sarah Dessens böcker då de verkligen känns somriga. Jag väljer dock en annan nämligen Mycket mer än så som handlar om Auden som jämt varit den perfekta dottern. Auden ska tillbringa sommaren hos sin pappa som har nu fru och deras lilla barn. Sommaren blir helt annorlunda än vad Auden kunde tänka sig. Jag gillar den här och tycker den är en perfekt bok att läsa på sommaren.

2. Baddaren av Emma Hamberg har en somrig framsida. Den utspelar sig på ön Hjortholmen där huvudpersonen startar simskola för vuxna. Det kommer en salig blandning av människor och simning är nog det som de ägnar minst tid åt.

3. Jag måste ta med en ungdomsbok till, Sommaren jag blev vacker av Jenny Hahn. Isabel spenderar alltid sommaren i ett hus vid kusten med sin mamma och hennes väninna. Jeremiah och Conrad är också där precis som de varit alla somrar. Denna sommaren känner dock Isabel att något kommer bli annorlunda. Jag önskar verkligen att jag hade denna boken kvar att läsa, verkligen bra sommarläsning. Se dock till att ha de två andra böckerna hemma också.

4. För den som gillar kriminalromaner så kan man ju läsa Sommardöden av Mons Kallentoft. Ond bråd död i ett varmt Östergötland.

5. Sommarhuset av Anna Fredriksson har jag inte läst men jag tycker om framsidan och det verkar vara en härlig bok. Jag tror att jag ska ta ch läsa den i sommar.

söndag 23 juni 2013

Lite av en besvikelse

Sarah Dessens nya bok Blunda och hoppa har jag längtat efter ett bra tag nu. Jag har läst alla de tidigare böckerna som givits ut på svenska. Jag har skrivit om dem här.

Blunda och hoppa handlar om Remy som har en sista sommar hemma innan det är dags att bege sig till college till hösten. Remy har  från början tänkt ut hur denna sommaren ska bli. Hon ska dumpa sin kille så hon är fri att göra som hon vill med vem hon vill. Det går dock snett direkt för när hon ska dumpa sin kille visar det sig att han varit otrogen så det blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Remy har svårt att riktigt engagera sig i sina relationer vilket inte är så konstigt då hennes mamma nu ska gifta sig för femte gången. Men så träffar Remy Dexter som är musiker och något händer det är inte som hennes andra relationer utan något känns annorlunda.

Jag trodde att Blunda och hoppa skulle vara en perfekt start på min sommarläsning men tyvärr så blev det inte riktigt så. Jag tycker inte det hände något som riktigt gjorde att boken lyfte. Dessens andra böcker har varit mycket bättre, tycker jag. Det var ju inte heller så svårt att räkna ut hur det hela skulle sluta. Så tyvärr är detta ingen bok som jag kommer rekommendera vidare utan läs hellre hennes andra böcker. Boken har dock fått en hel del positiv respons så smaken är ju som vanligt olika.

fredag 21 juni 2013

Om dialekter

Då var det midsommarafton och regnet öser ner, passar på att göra en bokbloggsjerka innan det är dags att bege sig iväg.

Veckans fråga:

Vad tycker du om dialekternas vara eller icke vara i böckernas värld?

Jag tror knappt att jag har läst någon bok som är skriven med mycket dialekt. Det är i alla fall inget som jag lagt märke till. Jag tror inte att det är så vanligt och jag tycker att det är bäst om man som författare undviker det. Om jag läser böcker på svenska så vill jag ju gärna förstå vad som menas.

Ett litet kort svar idag men känner att jag inte har så mycket att tilläga.

Trevlig midsommar til er alla!

torsdag 20 juni 2013

Hur går det egentligen?

Nu har snart halva året gått, så tänkte att det kanske var dags att ta tag i de där utmaningarna som jag hoppat på. Jag har idag äntligen börjat läsa Flickan under jorden av Elly Griffiths. Griffiths ingår i min boktolva så det känns ju bra att äntligen kunna pricka av henne. Boken verkar ju dessutom var i min stil så det kan ju inte bli annat än bra.

När jag ser vilka författare som ingår i min boktolva så inser att jag inte läst någon av dem, förutom Griffiths då. Så då ska jag hinna med 11 stycken till på ett halvår. Ja vi får väl se hur det går med det.

Den andra utmaningen som jag har igång är Författarfemman. Det går inte så himla bra där heller. Jag kan dock bocka av en av författarna nämligen Katarina Wennstam. Jag läste hennes bok Svikaren nu i våras. Så då har jag bara fyra kvar så det ser ju lite ljusare ut att jag ska ro hem den utmaningen.

Hur går det för er med era utmaningar? Eller ni kanske inte har några?

onsdag 19 juni 2013

Nyfiken på

Det kan väl knappast ha undgått någon som följer min blogg att jag verkligen älskade boken En man som heter Ove av Fredrik Backman. I höst, närmare bestämt i september kommer Backman med en ny bok, Min mormor hälsar och säger förlåt.

Det ska bli väldigt spännande att läsa den. Jag gillar Backmans pricksäkerhet i språket. Så det finns böcker att se fram emot i höst men först är det en lång härlig sommar.

tisdag 18 juni 2013

Top Ten Tuesday - sommarläsning



Tisdag igen och dags för ännu en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books At The Top Of My Summer TBR List.

1. Nattsländan av Katerina Janouch
2. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys
3. Rubinröd av Kerstin Gier
4. Matchad av Ally Condie
5. Beautiful creaturs av Kami Garcia och Margaret Stohl
6. Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson
7. Sommarhuset av Anna Fredriksson
8. Flickan under jorden av Elly Griffiths
9. Flyga drake av Khaled Hosseini 
10. Boktjuven av Markus Zusak

En riktig bra blandning mellan böcker för vuxna och böcker för unga även en blandning mellan nytt och lite äldre böcker. Vissa är jag mer sugen på än andra men dessa tio borde jag verkligen läsa i sommar.

måndag 17 juni 2013

Äntligen i min hand!

Den bok som jag längtat efter i snart ett år har jag nu äntligen i min hand. Jag ser verkligen fram emot att läsa Nattsländan av Katerina Janouch. Nattsländan är den sjätte boken om barnmorskan Cecilia Lund. Jag ska dock inte läsa boken riktigt än utan ska unna mig den när vi åker på semester. Om jag nu lyckas hålla mig.

söndag 16 juni 2013

Summering - maj

Det är ju verkligen hög tid att summera maj månad. Maj månad blev verkligen ingen höjdare på många sätt. Men nu är den förbi och det är dags att ta nya tag. Jag läste bara sex böcker men det som är mest bedrövligt är att jag har bara skrivit om en av dem. Det blev bara barn- och ungdomsböcker denna månaden. Jag matas ju hela tiden med så mycket nytt så det är svårt att stå emot och jag känner att jag måste läsa många av dessa böcker för att kunna tipsa eleverna.

Barn- och ungdomsböcker:

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg(Rabén & Sjögren)
Beskyddaren av Harlan Coben(Bonnier Carlsen)
Homecoming queen av Moa Herngren(Bonnier Carlsen)
Sveket av Pia Hagmar(B. Wahlströms)
Sommarkampen av André Pops(Pintxo förlag)
Kungen kommer! av Jo Salmson(Bonnier Carlsen)

Fördelning efter förlag:

3 Bonnier Carlsen
1 Rabén & Sjögren
1 B. Wahlströms
1. Pintxo förlag

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 4 Man 2

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 6

Under sommaren ska jag försöka läsa några av böckerna som står i min egen bokhylla. Det är ju verkligen på tiden då snart halva året har gått.

lördag 15 juni 2013

Böcker i höst

Det är alltid lika trevligt när Svensk bokhandels katalog ligger i brevlådan. Denna gången är det höstens böcker. Jag har bläddrat igenom barndelen lite snabbt och idag ska jag fortsätta med vuxendelen. Egentligen vill jag ju inte tänka på hösten redan men när det gäller böcker gör jag ett undantag.

Nu ska jag dock sätta mig i morgonsolen och läsa en stund. Önskar er en trevlig lördag!

fredag 14 juni 2013

En första början

Detta är en första hög som jag har släpat hem från biblioteket som jag jobbar på. Idag var det skolavslutning och nu är det tyst och tomt i biblioteket. När jag tittar på högen med böcker så inser jag att det är flera som jag har missat att ta hem, så det lär bli fler. Fast det håller vi tyst om för sambon blir nog snart tokig på alla böcker som ligger överallt.

Jag tänker börja med Blunda och hoppa av Sarah Dessen för hennes böcker brukar ge en så skön känsla. Jag tror det är en perfekt bok att börja sommarläsningen med. Egentligen skulle jag redan börjat läsa den men kvällarna i denna veckan har jag spenderat med att leta resa. Timme in och timme ut har jag suttit och jämfört hotell men igår så bestämde vi oss till slut. Så om ett tag bär det av till Mallorca för en riktigt familjesemester med massor av sol och bad.

onsdag 12 juni 2013

Äntligen är lässuget här!

Idag levererades Sarah Dessens nya bok till biblioteket. Blunda och hoppa är titeln på den. Jag norpade åt mig den då det inte var några elever som stod på kö på den. Jag vet inte om de är lite för unga för Dessens böcker. Jag gillar dem i alla fall så nu hoppas jag på en riktigt härlig lässtund. 

tisdag 11 juni 2013

Top Ten Tuesday - strandläsning


Denna veckan tänkte jag att jag skulle hänga på "Top Ten Tuesday". Veckans tema passar mig utmärkt då jag precis suttit och tittat på massa resor och ligga på stranden och läsa är det jag ser fram emot allra mest just nu. Veckans tema är  Top Ten Beach Reads.

Jag blandar mellan böcker jag läst och sådana som jag tror skulle passa perfekt på stranden.

1. Jag börjar med ungdomsboken Sommaren jag blev vacker av Jenny Han. Första boken i en trilogi som verkligen passar på sommaren. 

2. Sarah Dessen är också given på en sådan här lista så hennes bok Mycket mer än så får också vara med. 

3. Baddaren av Emma Hamberg där huvudpersonen startar simskola fick mig att längta efter en egen pool när jag läste den.

4. En deckare är ju alltid trevligt på sommaren. Fyrmästarens dotter av Ann Rosman som utspelar sig utanför Marstrand blir mitt tips.

5. Om man har ett yngre barn så kan man stoppa Sommarkampen av André Pops i händerna på hen. 

6. Smultron och svek av Ewa Swedenmark läste jag för ett antal år sedan och tyckte väldigt mycket om böckerna om familjen kring restaurangen La Stella.

7. Jellicoe road av Melina Marchetta om man orkar koncentrera sig och står ut med en lång startsträcka.
  
8. Sommarhuset av Anna Fredriksson har jag inte läst men hoppas läsa den i sommar.

9. Nattsländan av Katerina Janouch är den bok som jag längtar mest efter så den läser när den än kommer på året. Som tur är kommer den snart.

10. En dystopi är ju aldrig fel så Matchad av Ally Condie hoppas jag hinna läsa i sommar.

Så det var mina tio. Hur ser dina ut?

måndag 10 juni 2013

Lättläst spänning

Du går inte ensam av Mari Jungstedt är den elfte boken om kommissarie Knutas och de andra på Gotland. I denna boken får poliskommissarie Karin större plats då Knutas är sjukskriven efter händelserna i förra boken.

En treårig flicka försvinner när hennes mamma släpper henne med blicken för en liten stund. Det finns knappt några spår och föräldrarna är utom sig. Det blir en svår nöt för Karin att knäcka då hon inte har Knutas vid sin sida. På det privata planet börjar de dock närma sig varandra allt mer.

Knutas vill egentligen börja jobba mer men han märker att han inte klarar det. Dessutom börjar det hända konstiga saker i han omgivning och han funderar på om han inbillar sig eller om han är mer förvirrad än vad han själv tror.

Du går inte ensam är en bok som till och med jag läser ut på några timmar. Jag gillar boken och jag vill fortsätta att läsa hur det ska gå för Karin och Knutas. Jag tycker dock att det är lite för lätt att lista ut hur det hela hänger ihop. Jag brukar alltid tro att jag listat ut hur det hänger ihop men sedan kommer det en tvist som ändrar allt och jag blir helt förvirrad. Det finns ingen tvist, i alla fall ingen som jag lägger märke till, i Du går inte ensam. Ibland är det dock skönt att läsa en bok som bara flyter på och som man inte behöver aktivera alla hjärncellerna för att hänga med i. Det som jag gillade mest med den här boken var att Karin fick kliva fram lite mer. Det blir säkert så att jag läser några till om Knutas, Karin och de andra på Gotland. Jag har lite svårt att sluta läsa en serie när jag väl börjat.

söndag 9 juni 2013

Nyfiken på Collins nya

Gregor från ovanjord är den första delen av fem i "Krönikan om Underjord" av Suzanne Collins som är mest känd för Hungerspelen. "Krönikan om Underjord" skrevs dock innan Hungerspelen och jag antar att det är de oerhörda framgångarna med just Hungerspelen som gör att man valt att även översätta dessa böcker. Om man tror att detta ska vara något liknande Hungerspelen så är man helt fel ute för det här är något helt annat. Det är dock säkert många som är sugna på att läsa mer av Collins precis som jag var.

Sedan Gregors pappa plötsligt försvann är inte Gregors liv så himla roligt längre. Gregor måste hela tiden se efter sin lillasyster Boots då det helt enkelt inte finns någon annan som kan göra det. Gregor har accepterat att det är så men ibland vill han bara att allt ska vara som det var innan pappan försvann. 

En dag när Gregor som vanligt passar Boots färdas de till en annan värld, Underjord. I Underjord finns det kackerlackor, råttor, spindlar men även människor. Gregor förstår inte alls var de har kommit. Det visar sig att alla bara har väntat på att Gregor ska komma då han ingår som en krigare i en gammal profetia. Gregor vill dock inte vara någon krigare utan vill bara ta sig hem till sin mamma igen. Det är dock lättare sagt än gjort.

Jag var nyfiken på Gregor från Ovanjord då det är Suzanne Collins som skrivit den. Jag tror att det är många som kommer läsa boken av just den anledningen. Jag visste dock att det skulle vara något helt annat och att den riktade sig till en yngre målgrupp än Hungerspelen men vad gör det. Jag gillade Gregor från Ovanjord vilket inte är så konstigt då jag gillar fantasy. Jag är dock inte alls lika exalterad som jag var när jag läst Hungerspelen. Visst jag kommer nog läsa nästa del också som är, Gregor blodets förbannelse men jag tror knappt att jag kommer läsa alla fem delarna. 

Jag har haft några elever som har varit och frågat efter boken så jag har haft lite dåligt samvete över att jag roffade åt mig ett exemplar. Men någon förmån får man väl ha som bibliotekarie.


fredag 7 juni 2013

Om genrer

Då var det fredag igen och solen skiner och jag är ledig. Kan det bli mycket bättre? Tänkte starta dagen med en bokbloggsjerka inne hos Annika.

Veckans fråga:

Hur ”genrebunden” är du? Det vill säga vad förväntar du dig av en bok som är kategoliserad i en viss genre?

Jag bryr mig inte så mycket om det här med genre i alla fall inte bland vuxenlitteraturen. När det gäller ungdomsböcker blir jag dock ibland irriterad när det står att det ska vara en deckare men inte alls  innehåller de klassiska delarna som en deckare bör innehålla. Det bör ju finnas ett brott och någon som ska klara upp detta. När det är deckare för ungdomar så är det ju oftas just ungdomar som klarar upp brotten och inte poliser men det kan jag ha överseende med. Jag tycker det finns väldigt få deckare för ungdomar vilket är konstigt då det ju skrivs enorma mängder för vuxna.

När det gäller litteratur för vuxna så läser jag inte så himla många olika genrer. Det blir mest deckare eller vanliga romaner. Framför mig på bordet ligger just nu Du går inte ensam av Mari Jungstedt och det står att det är en kriminalroman. Vad är egentligen skillnaden på deckare och kriminalroman? Jag skulle ju säga att Jungstedt skriver deckare. Någon som vet?

måndag 3 juni 2013

Tematrio - svenska favoriter

Det var ett tag sedan sist men nu är det återigen dags för en tematrio. Snart dags för nationaldagsfirande så därför tycker Lyran att det är dags för några av våra svenska favoriter. Jag läser främst svenska författare så det borde inte bli några större problem. Berätta om tre svenska favoritförfattare!

1. Jag får nog säga Katerina Janouch. Jag älskar verkligen serien om Cecilia Lund och det är den bok som jag längtar mest efter att få läsa varje år. Den ligger rätt nära min egen verklighet med småbarnsliv och sånt så tror det är därför jag gillar den så mycket.

2. Katarina Wennstam tycker jag skriver otroligt intressanta böcker. Hennes bok Flickan och skulden gjorde mig riktigt förbannad. Wennstam har skrivit många andra bra böcker och den senaste som jag läst är Svikaren som utspelar sig i fotbollsvärlden.

3. Josefine Sundström har seglat upp som en annan favorit den senaste tiden. Hennes två böcker: Vinteräpplen och Boel och Oscar tyckte jag väldigt mycket om. 


Har ni inte läst något av dessa tre kvinnor tycker jag verkligen ni ska göra det.