torsdag 25 juli 2013

Biblioteksbesök

Idag är det inget strandväder så jag passade på att åka till biblioteket och lämna böcker som dottern hade lånat. Givetvis lånade jag några böcker när jag ändå var där. Inte för att jag saknar böcker att läsa men för att jag inte är så sugen på att läsa de som jag har hemma. Jag tog ju hem rätt många böcker innan semestern som man kan se här och här men så läser jag om andra böcker och då blir jag sugen på dem istället.

Jag lånade även några böcker till dottern. Alfons Åberg är en favorit hos dottern så den nya Alfons-boken fick följa med hem plus två andra böcker som vi inte läst tidigare.

Just nu läser jag Skumtimmen av Johan Theorin så den måste jag läsa ut först innan jag börjar på någon annan bok. Sen tror jag att jag tar Lyckostigen av Anna Fredriksson.

måndag 22 juli 2013

Nya bekantskaper

Jag får säga att jag under den senaste tiden har varit rätt duktig på att läsa författare som jag tidigare inte läst något av. I vanliga fall har jag lätt för att snöa in på en viss författare och bara läsa allt som just den har skrivit. I juli har jag läst fem nya författare och jag håller på med en sjätte.

Dessa är nya för mig:

Anna Fredriksson
Emmy Abrahamson
Khaled Hosseini
Ruta Sepetys
Kristin Hannah

Sedan håller jag på och läser Skumtimmen av John Theorin som även han är en ny bekantskap.

Hur är det med er läsning? Koncentrerar ni er på några författarskap eller läser ni hels nya författare?

torsdag 18 juli 2013

Inget inköp till mig

I tisdags var det inte så bra väder så vi passade på att åka på utflykt. Det bar bland annat av till Höganäs och Kullen. I Höganäs finns det en bokoutlet som jag passade på att besöka. Jag hittade dock ingen bok som jag ville ha. Många böcker hade jag redan och sen försökte jag faktiskt hejda mig lite då det redan finns så många olästa böcker här hemma. 

Dottern hittade dock två böcker som hon ville ha. För en gångs skull fick hon välja helt själv och då valde hon böckerna på bilden.

onsdag 17 juli 2013

Behöver något lättsmält

Tre böcker som jag har läst i juli handlar bara om elände. Så nu känner jag verkligen att jag behöver något lättsmält. Den senaste var Strimmor av hopp av Ruta Sepetys. Nu är frågan bara vad jag ska läsa.

Jag behöver nog något med lite kärlek i. När jag tittar i hyllorna så ser jag dock att det finns inte så mycket av den varan. Böckerna nedan hittade jag i bokhyllan. Vilken av dem skulle ni rekommendera om man behöver något lättsmält?

tisdag 16 juli 2013

Top Ten Tuesday - författare som borde få mer uppmärksamhet


Jag höll ju nästa på att glömma Top Ten Tuesday idag. Blir så förrvirrad på dagarna när man är långledig. Denna veckans uppgift är Top Ten Authors Who Deserve More Recognition.

Inte helt lätt uppgift det här. Jag läser ju många ungdomsböcker och dessa författare får alltför lite uppmärksamhet så därför blir det en hel del ungdomsboksförfattare i min lista. Så om ni inte själv vill läsa dem så kan ni ju tipsa ungdomar omkring er.

Sofia Nordin har skrivit den hemska boken Gå sönder, gå hel men även en del ungdomsböcker.

Emma Granholm är en annan av mina favoriter som jag inte tror många hört talas om. Det vill säga om man inte läser ungdomsböcker. Granholm skriver jättebra böcker för ungdomar och hennes bok Simon och Sophie lånar jag ständigt ut på biblioteket.

Magnus Nordin skriver spännande böcker för ungdomar och han ligger alltid i topp när jag sammanställer listor över de böcker som lånats mest på biblioteket. Tror dock inte så många vuxna känner till honom.

Ingelin Angerborn skriver spännande böcker som är väldigt uppskattade av barn i åldern 10-12 år.

Ritta Jacobsson skriver även hon ungdomsböcker. Hon har skrivit en serie böcker om en tjej som heter Afrodite som löser brott. Hon har även kommit ut med en ny bok som heter Eviga glömskans allé.

Lene Kaaberböl har skrivit den fantastiska boken Skämmerskans dotter. 2012 kom en bok för vuxna, Pojken i resväskan. Den har jag dock inte läst men är sugen på att göra det.

Johanna Nilsson känns som en författare som blivit lite bortglömd. Hon går genom tavlan ut ur bilden är en hemsk bok men väldigt bra.

Jag nöjer mig med sju denna gången. När jag väl publicerat inlägget så kommer jag säkert på fler som borde vara med.



måndag 15 juli 2013

Det var på tiden

Då har jag äntligen läst Flyga drake av Khaled Hosseini. Den har stått i min hylla i ett antal år så det känns bra att äntligen ha läst den. Känns som jag är en av de sista att läsa den.

Amir växer upp i Afghanistan med sin pappa. Amir växer upp med Hassan men de kommer från olika världar. Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare. Något som de har gemensamt är att de båda lever utan sina mammor. Det visar sig att de har mycket mer gemensamt men det får inte Amir reda på förrän många år senare. 

Hassan gör allt för Amir. Han försvarar honom när han råkar illa ut. Amir gör dock inte samma sak för Hassan vilket han får väldigt dåligt samvete för. Amir blir väldigt trött på att hans pappa alltid behandlar Hassan som likvärdig Amir. Det enda som Amir egentligen vill är att få pappans fulla uppmärksamhet och kärlek. 

1979 när Sovjetunionen invaderar Afghanistan flyr Amir och hans pappa till USA och skapar sig ett liv där. Amir tror kanske inte att han någonsin kommer återvända till Afghanistan men så kommer det ett brev och han måste åka dit.

Jag tycker absolut att Flyga drake är en bra bok men det tog rätt lång tid för mig att komma in i boken. Inte förrän jag hade läst över 200 sidor tyckte jag den grep tag i mig. Den är ju väldigt omtyckt av många så jag förstod ju att den skulle ta sig på slutet vilket den också gjorde. Men att behöva läsa 200 sidor är lite mycket för min del. Kanske är det så att det inte är en bok som passar att läsa på sommaren, i alla fall inte för mig. Kanske är det så att jag behöver lite mer lättsinnig läsning så här på sommaren.  

Jag vet faktiskt inte om jag kommer läsa något mer av Hosseini. Det blir i alla fall inte denna sommaren.  Jag har Tusen strålande solar i hyllan men den får stå kvar där ett tag till. 

Khaled Hosseini ingår i min boktolva och boken ingår även i Läs boken, se filmen

söndag 14 juli 2013

Härlig sommarläsning

Sommarhuset av Anna Fredriksson läste jag under vår vecka på Mallorca. Jag har länge tänkt läsa den men så har den blivit liggande som så många andra böcker.

Evas mamma dör oväntat och lämnar efter sig ett sommarhus i Stockholms skärgård. Eva tar för givet att det är hon som ska ärva det men hon har ju faktiskt två syskon och då det inte upprättats något testamente har de såklart rätt till sin del. Eva förstår inte alls sina syskon när de kommer och säger att de ska sälja sommarhuset. Syskonen har ju redan gott om pengar så då behöver de väl inte sälja huset. Men lillasystern Maja står på sig och envisas med att sälja. Hon skaffar mäklare som ska lägga ut huset till försäljning. Eva flyr till huset för att spendera sommaren där. Vad hon inte räknat med är att hennes syskon med familjer också ska dyka upp.

Jag blir lite irriterad på Eva. Det är ju inte så svårt att förstå att även syskonen ska ha sin del av arvet vilket hon verkar helt oförstående till. Visst det är hon som har varit och fixat med huset och hjälpt mamman när det behövts men bara för det så ska ju inte syskonen bli tomhänta. Orättvist kan man ju tycka men så är det ju.

När jag läser Sommarhuset blir jag väldigt sugen på att åka till Stockholms skärgård. Jag har aldrig varit där och det känns verkligen som svensk sommar.

Anna Fredriksson ingår i min boktolva. Känns bra att kunna stryka ännu en författare från den listan. Jag blir sugen på att läsa mer av Anna Fredriksson men tror att det får vänta lite då det är så många andra böcker som jag borde läsa.

Vill du veta mer om Anna Fredriksson och hennes böcker så hittar du info här.

lördag 13 juli 2013

Njuter

Njutning på hög nivå sysselsätter jag mig med idag. Finns det något bättre än semester, sol och bad.

Läslyx

Idag blir det en dag på stranden och vad är inte då bättre än en riktigt bra tidning. När jag var i Malmö passade jag på att köpa tidningen Books & Dreams. Den är inte alltid så lätt att få tag på i vår håla. Just på stranden har jag ibland svårt att koncentrera mig på en bok då jag gärna vill ha ett öga på dottern samtidigt, så då passar det bättre med en tidning.

I senaste numret får vi bland annat läsa om Mari Jungstedt, Denise Rudberg och erotiktrenden. 

Nu hoppas jag bara att det är lite varmare i vattnet än vad det var sist. För vem kan bada när det är tolv grader i vattnet, inte jag i alla fall.

fredag 12 juli 2013

Att ändra namn på karaktärer

Då var det fredag och dags för bokbloggsjerka hos Annika. Denna gången en riktigt klurig fråga.

Veckans fråga:

Känner du till en karaktär i en bok som har fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?


Jag kan inte komma på någon karaktär som de har bytt namn på. Jag har väldigt svårt att förstå varför man gör sådana ändringar. Jag har överhuvudtaget väldigt svårt för när man gör stora ändringar när man gör film av en bok. Jag har dock rätt dåligt minne så filmskaparna kommer nog undan med rätt mycket då jag har glömt hur det var i boken.

tisdag 9 juli 2013

Top Ten Tuesday - filmatiseringar


Då var det tisdag igen och då kör jag en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Best/Worst Movie Adaptations.

Jag börjar med de filmatiseringar som jag tycker är bra.

1. Sagan om ringen tycker jag är en väldigt bra film till och med bättre än boken. Jag har för mig att den följer boken hyfsat.

2. Niceville tycker jag också att de lyckades med.

3. Pojken i randig pyjamas är inte lika bra som boken men helt okej.

4. Hungerspelen var jag lite rädd för att se. Tänk om de hade sabbat det men tyckte de lyckades med filmen.

5. Män som hatar kvinnor gillade jag också.

6. En dag har jag faktiskt inte läst boken men skulle tro att jag hade tyckt om den lika mycket som jag gjorde med filmen. 

7. Harry Potter tycker jag verkligen att de lyckades med. Helt fantastiska filmer. Fast det är ju inte alltid som de följer boken men gillar dem i alla fall.

8. Ondskan är en hemsk bok och jag tycker de lyckades väldigt bra med den filmen.

Sen kom jag inte på fler. Så jag väljer några där jag inte tyckte filmerna levde upp till böckernas standard.

9. Svinalängorna gillade jag inte alls. Den var väl i och för sig som boken men gillade inte hur de filmade den.

10. I taket lyser stjärnorna är en bok som jag tycker väldigt mycket om och blev väldigt ledsen när jag såg filmen. Gillade den inte alls.

måndag 8 juli 2013

Årets mest efterlängtade

Under vår semester på Mallorca lästa jag Katerina Janouchs senaste bok, Nattsländan. Nattsländan är den sjätte boken om barnmorskan Cecilia Lund och jag har väntat ett helt år på att få läsa den.

Den tidigare boken, Modershjärtat, slutade med en riktig cliffhanger och har du inte läst den så ska du kanske inte läsa vidare här. Cecilia ligger på sjukhus efter en mindre hjärtinfarkt. Under tiden på sjukhuset får hon en del tid att tänka och hon bestämmer sig för att lämna John som ännu en gång har varit otrogen. John blir såklart förkrossad och bönar och ber men Cecilia har bestämt sig. Cecilia flyttar in hos sin syster som även hon ska skilja sig.

Cecilia träffar polisen Per Nilsson men känner att hon inte orkar kasta sig in i ett förhållande med honom direkt utan hon börjar istället nysta i sin chefs försvinnande som det är något märkligt med.

Janouchs böcker om Cecilia Lund är en av mina favoritserier men tyvärr så tyckte jag inte att Nattsländan var lika bra som de andra böckerna. Jag blir inte engagerad i Tatianas öde utan de sidorna skummar jag mest igenom. Det är mycket ältande om skilsmässan vilket jag tycker blir lite segt. Jag hade hellre velat att hon kom till skott med Per Nilsson. Fast å andra sidan så om det är något man ältar i det oändliga så är det säkert en skilsmässa. Det är inte så att jag tycker boken är dålig men jag tycker inte den är lika bra som de andra böckerna i serien. Jag kommer dock såklart läsa vidare om Cecilia Lund och hennes äventyr. Även Nattsländan slutar med en cliffhanger men inte lika spännande som förra gången att jag kommer längta ihjäl mig.

Hade varit trevligt om man kunde hitta en liknande serie att ta tag i. Någon som har något förslag? Gärna där det redan finns tre - fyra böcker att läsa.

Den sista som läser...

Jag måste vara en av få som inte läst Flyga drake av Khaled Hosseini. Nu har jag dock äntligen börjat läsa den.  Boken ingår i min utmaning Läs boken, se filmen, så bara boken är utläst så ska jag se filmen. Filmen har jag haft inspelad på vår box säkert i några år.

Flyga drake har jag bara hört gott om så den känns som ett rätt säkert kort.

Dags att återvända till solstolen och boken!

söndag 7 juli 2013

Här går det undan

I juli månad har jag redan läst 4 böcker. Det måste vara något slags rekord för min del. Förra året läste jag elva böcker i juli och det tänker jag slå i år. Att jag inte skrivit om någon av böckerna som jag läst behöver vi ju inte prata så högt om.

Problemet med att läsa ut böcker snabbt är ju att nu är det dags att välja ny bok igen. Men det är väl bara att kasta sig över nästa bok. Som någon skrev i en kommentar "du ska väl läsa dem alla".

Jag har precis läst ut Only väg is upp av Emmy Abrahamson och skulle egentligen vilja läsa uppföljaren men den har jag såklart inte lånat med mig hem, så det får bli något annat.

Kanske dags att ta tag i Boktolvan.

Nu är det dock dags att grilla så mycket mer läst idag blir det nog inte. Ha en skön kväll och hoppas solen lyser hos er!

lördag 6 juli 2013

Beslutsångest

Alltså, det är en riktigt härlig dag idag som gjord för att ligga i solstolen. Jag har dock beslutsångest över vilken bok jag ska läsa. Jag har ju tagit hem en del högar från biblioteket tex den här och den här. Sen borde jag ju ta tag i mina utmaningar Författarfemman och Boktolvan

Ja det är ju inte klokt vilka problem man har. Man ska ju vara glad att man inte har värre saker att ha ångest över. 

Dålig planering

Vi har nu kommit hem från att ha spenderat en vecka på Mallorca. Riktigt härligt väder har vi haft med mycket sol och bad. Det blev en hel del läst också. Något som dock var mindre lyckat var att jag hade tagit med förr få böcker. När det var två dagar kvar hade jag inget att läsa. Ni kan ju tänka er hur jag kände mig. Trodde inte att jag skulle hinna läsa så mycket men eftersom jag har två sjusovare i familjen så kunde jag läsa en hel del på morgonen innan de vaknade.

Till nästa gång vet jag i alla fall bättre och får ladda upp med fler böcker. Jag läste Nattsländan av Katerina Janouch och Sommarhuset av Anna Fredriksson. Recensioner om dem kommer inom kort. Frågan är ju bara vilken bok jag ska ta tag i nu?

Kanske ska jag fortsätta med Griffiths böcker eller kanske en ungdomsbok...

fredag 5 juli 2013

Läser du noveller?

Då var det fredag igen och dags för bokbloggsjerka hos Annika.

Veckans fråga:

Brukar du läsa noveller och/eller andra "short stories", vilken/vilka är dina favorit/dina favoriter i så fall?

Jag brukar inte läsa noveller. Inte för att jag egentligen har något emot det men föredrar romaner. Jag testar med noveller ibland och senast läste jag några i novellsamlingen Het, där bland annat Lisa Bjärbo bidragit. 

Jag har lite svårt att komma ihåg någon novell som utmärkt sig men för en himla massa år sedan läste jag Förvandlingen av Franz Kafka. Den gillade jag så mycket att jag skrev en uppsats om den.

torsdag 4 juli 2013

Förhoppningsvis en spännande bok

Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson ligger i min hög med böcker som det är tänkt att jag ska läsa i sommar. Jacobsson har tidigare bland annat skrivit sex böcker om Afrodite som jag tycker väldigt mycket om. Jag hoppas Eviga glömskans allé är lika bra som hennes tidigare böcker.

onsdag 3 juli 2013

Äntligen läst Griffiths

Nu har jag äntligen läst den första boken om arkeologen Ruth Galloway. Den första boken är Flickan under jorden och det är Elly Griffiths som skrivit den. Böckerna om Ruth Galloway har hyllats på olika bloggar så jag har varit sugen på att läsa och se vad alla snackar om. 

För tio år sedan kidnappades en flicka och polisen fann aldrig henne men så hittar en hund ett människoben. Polisen Harry Nelsons hopp tänds att det kanske kan vara den kidnappade flickan. Nelson kallar in Ruth Galloway som är arkeolog och benexpert för att avgöra vad det är för ben.

Ruth bor på en ödslig plats med sina två katter. Alla som kommer dit kan inte förstå hur hon kan bo som hon gör, men Ruth trivs. Ruth närmar sig 40 års ålder och har förlikat sig med att hon antagligen kommer leva ensam och att vågen alltid visar för mycket.

Jag fastnar för Ruth och jag vill gärna läsa mer om henne så det är ju en himla tur att jag har två av de följande delarna stående i bokhyllan. Annars tycker jag väl kanske inte att boken utmärker sig och är bättre än andra deckare men jag gillar ju deckare och miljöbeskrivningarna är bra och man tror nästan att man själv är där ute på saltängarna.

Nu har jag äntligen läst en av författarna i min Boktolva. Känns skönt att äntligen kunna bocka av en av dem. 

måndag 1 juli 2013

Att se fram emot i höst

Magnus Nordin var länge en favoritförfattare bland de som skriver ungdomsböcker men nu är det längesedan jag läste något av honom. I höst kommer han ut med en ny bok, Avgrundens änglar, den ska jag definitivt läsa.