fredag 30 augusti 2013

Längtar efter

Äntligen fredag! Som vanligt betyder det att det även är dags för en bokbloggsjerka hos Annika.

Veckans fråga:

Vilken bok/vilka böcker längtar du mest av allt efter just nu?

  • Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt har det ju skrivits en del om så den är jag nyfiken på.
  • Stenhjärtat av Katarina Wennstam vill jag gärna också läsa. Wennstam skriver alltid intressanta böcker.
  • Rekviem av Lauren Oliver är tredje delen om Lena som lever i en tid då kärlek är en sjukdom.
Jag nöjer mig med dessa tre då det var dem jag kom på sådär på rak arm.

torsdag 29 augusti 2013

Trevlig överraskning

Ett bra tag har jag tänkt köpa Martina Haags bok Heja Heja! Det har dock inte blivit av. Så himla glad blev jag när jag såg att den följde med detta numret av Amelia. Tidningen har legat på köksbordet i flera dagar utan att jag har tittat i den och så idag upptäckte jag detta. Himla trevlig överraskning. Annars brukar det ju alltid vara så att man redan har läst den bok som medföljer men inte denna gången.


tisdag 27 augusti 2013

Tema sex och samlevnad

I början på förra veckan blev jag tillfrågad om jag kunde ha ett boktips för årskurs 9. De skulle läsa sex och samlevnad och läraren ville gärna ha böcker som tog upp detta. Då jag aldrig haft ett sådant bokprat tidigare blev det till att gräva i högarna för att se vad jag kunde få ihop på så kort tid. Följande böcker fick det bli:

Kort kjol av Christina Walhdén
Under ytan av Cecilia Lidbeck
Regn och åska av Håkan Lindquist
Det händer nu av Sofia Nordin
Pojkarna av Jessica Schiefauer
Vad skulle du ha valt? av Annika Thor
Amandas bok av Katerina Janouch

Det var inte så många som lånade för klasserna ska precis påbörja att läsa klassiker i svenskan. Några böcker blev dock utlånade, Kort kjol och Under ytan. Sen kan det ju hända att det ger effekt och de kommer och lånar vid ett annat tillfälle.  

När jag höll på och förbereda mig inför det här boktipset så läste jag om Kort kjol då det var väldigt många år sedan jag läste den. Jag började nästan gråta på jobbet när jag satt och läste den. Den är så himla hemsk. Det var förvånansvärt få elever som hade läst den.

måndag 26 augusti 2013

Äntligen i brevlådan

I februari läste jag och hyllade boken En man som heter Ove. I dagarna kommer Fredrik Backmans nya bok Min mormor hälsar och säger förlåt. Himla glad blev jag när jag kom hem och såg att den låg i min brevlåda.

Ska bli intressant att se om den är lika bra som boken om Ove. Tror den blir svårt att slå.

Vill du läsa mer av Backman så finns hans blogg här.

onsdag 21 augusti 2013

Måste ha

Har ni sett vilken fin plåtask som finns med Lilla Anna. Lilla Anna har blivit en favorit här hemma så tror nog att dottern skulle bli glad för den. När man köper asken får man även stämplar, litet block och klistermärken. Dotter fyller snart år så en sån här får nog inhandlas.

tisdag 20 augusti 2013

Top Ten Tuesday - Vad som gör livet som bokbloggare lättare

Då var det tisdag igen och dags för Top Ten Tuesday. Denna veckas tema är: Top Ten Things That Make Your Life As A Reader/Book Blogger Easier.

Med lite god vilja fick jag ihop tio.

1. Min virtuella bokhylla får komma högst upp på listan. Där finns alla böcker som jag äger. Med hjälp av den kan jag ta fram all statistik som jag behöver.

2. Min mobiltelefon är också bra att ha tillhands när jag ska fota böcker och dylikt.

3. Mitt jobb som skolbibliotekarie underlättar väldigt mycket. Har ju tillgång till hur mycket böcker som helst.

4. Mina magnetiska bokmärken hjälper mig att hålla reda på var jag är i böckerna. Extra bra med bokmärken som sitter fast då jag har en dotter som gärna bläddrar i mina böcker.

5. En surfplatta är också bra att ha när man vill göra två saker samtidigt som tex se på tv och blogga. Tyvärr har jag inte hittat någon app som fungerar klockrent.

6. Adlibris är det ställe där jag köper flest böcker och det ställe som jag använder när jag behöver info om böcker.

7. Jag hade en gång en liten läslampa som var väldigt bra. Dotter har dock tagit sönder den så borde verkligen köpa en ny.

8. Genom Svensk bokhandels kataloger hittar jag inspiration och skapar ett sug efter att läsa nya böcker.

9. Alla bokbloggar gör att jag som läsare aldrig behöver vara utan boktips.

10. Jag tycker det är kul med boktrailers. Så sidan boktrailers.se är bra när man är sugen på en trailer.

Tematrio - sommarens läsning

Då sommaren håller på att gå mot sitt slut tycker Lyran att vi i dagens tematrio ska berätta om sommarens läsning. Berätta om tre bra böcker ni läst i sommar!

1. Sommarhuset av Anna Fredriksson känns som perfekt sommarläsning. Den utspelar sig i ett sommarhus ute i Stockholms skärgård. Blir riktigt sugen på att åka till skärgården när jag läser den.

2. Flickan under jorden av Elly Griffiths är första delen om Ruth Galloway och jag är glad att jag äntligen har läst något av Griffiths. En deckare på sommaren är ju aldrig fel.

3. Sanningens ögonblick av Kristin Hannah läste jag när jag kände för en relationsroman. Boken handlar om några systrar som växer upp på en hästgård i USA.

måndag 19 augusti 2013

Ny spännande bok av Maud Mangold

Nora och hennes äldre bror Alfons ska spendera de sista veckorna själva i sommarstugan då föräldrarna har rest på en semesterresa utomlands. Egentligen tycker Nora att det är skönt att vara hemma själv men efter bara tre dagar är hon uttråkad. Brorsan ser hon knappt röken av då han har blivit förälskad och spenderar all ledig tid med sin tjej.

Noras katt försvinner och när det gått tre dagar och Felix fortfarande inte har kommit hem börjar hon bli riktigt orolig.Nora bestämmer sig för att sätta upp lappar med en efterlysning.

Sent på kvällen hör Nora ett konstigt ljud ute ifrån trädgården. Det låter som att det är någon som gnyr. Kanske är det Felix som är skadad.

Nora tycker att det är lite läskigt att bege sig ut i skogen för att se vad det är men när hon hör ljudet igen så känner hon att hon inte har något val. Inne bland träden hittar hon ett bylte. Men det är inte Felix utan något helt annat.

Jag gillar den här berättelsen. Lite lagom spännande tror jag de flesta kommer tycka. Efter att Nora hittar ett foto börjar hon fundera på sin egen identitet. Har hon kanske blivit adopterad? En sidohistoria som får en lite oväntad förklaring.

söndag 18 augusti 2013

Egentligen borde jag...

Egentligen borde jag läsa böcker om relationer och sex och samlevnad. För om lite mer än en vecka ska jag ha boktips för årskurs nio.Har ni några tips på böcker som jag borde ha med så skriv dem gärna i en kommentar. Har inte riktigt kommit igång så här i början av terminen.

Att hitta böcker att boktipsa om får dock bli en senare fråga för först måste jag läsa Den femte vågen. 

Jag har läst lite mer än halva boken och jag gillar den skarpt. Första boken som jag läser som handlar om utomjordingar som invaderar jorden. Nedan ser ni den första trailern.


lördag 17 augusti 2013

Några nya fynd

Det är tur att jag inte besöker byns loppis alltför ofta med tanke på hur många böcker som följde med mig hem idag.

Det fanns massor av böcker som jag ville ha men jag valde sju pocketböcker och två bilderböcker för 55 kronor. Känner mig riktigt nöjd med mina fynd.

När jag ska hinna läsa dem har jag ingen aning om.

fredag 16 augusti 2013

Dags att tävla

Nu var det ett tag sedan jag deltog i någon tävling. Nu tycker jag dock att det är dags igen. Fru E firar fem år med bloggen. Så grattis säger jag till henne.

Kika in på hennes sida och delta i tävlingen som går ut på söndag.

onsdag 14 augusti 2013

Lägga till på reservationslistan

I sommar har jag läst Anna Fredrikssons böcker. Jag tyckte väldigt mycket om dem båda och jag har skrivit om Sommarhuset här och Lyckostigen har jag visst missat att skriva om.

Något som jag hade missat är att Anna Fredriksson kom ut med en ny bok nu i sommar nämligen Augustiresan. Den måste jag givetvis läsa. Det är dock kö på biblioteket men det är ju inte så att jag inte har annat att läsa medan jag väntar.


tisdag 13 augusti 2013

Tillbaks på jobbet

Igår var det första dagen på jobbet efter en lång semester. Jag hade en hel hög med paket som låg och väntade på mig. Kan ju knappats bli en bättre start. Att det dessutom regnade och var allmänt trist väder gjorde det lite lättare att gå och jobba igen. Känns nästan som hösten redan har kommit.


I ett av paketen låg boken Den femte vågen av Rick Yancey. Jag är så himla sugen på att läsa den men jag måste läsa ut den boken som jag håller på med först. 


Någon som börjat läsa Den femte vågen? Vad tycker ni i så fall?

måndag 12 augusti 2013

Tematrio - Yrkestitel

Lyran har börjat jobba på nytt jobb idag så därför firar hon med en repris av en tidigare trio. Idag är det även min första dag på jobbet efter semestern så det passar ju bra med dagens trio. Dags för ett tema om yrkestitlar således berätta om tre romaner/böcker/texter som innehåller ett yrke i titeln.

1. Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates står oläst i min hylla. Jag trodde att jag kanske skulle läsa något av Oates i sommar men så blev det inte.

2. Hypnotisören av Lars Keppler läste jag för något år sedan. Då var det ett himla tjat om vem som egentligen stod bakom namnet. Nu är det ju avslöjat sedan lång tid tillbaka. Meningarna går ofta isär om den här boken. Vissa säger att de absolut inte ska läsa mer av Keppler och andra älskar böckerna. Jag tycker de är sådär. I somras såg vi filmen och den var också sådär.

3. Danslärarens återkomst av Henning Mankell var det många år sedan jag läste. Jag hade en period då jag slukade allt av Henning Mankell. Det begäret har mattats av men jag tycker fortfarande böckerna om kommissarie Wallander är bra.

söndag 11 augusti 2013

Hur ska det sluta?

Lauren Olivers trilogi som börjar med Delirium slutar med en riktig cliffhanger så jag var ju tvungen att läsa andra delen, Pandemonium. Det är en dystopisk trilogi som utspelar sig i USA där kärlek anses vara en sjukdom. För att inte sjukdomen ska ta över opereras alla vid arton års ålder och därefter utses en partner till dem som de lever resten av livet med. Det finns dock de som inte tror på det regeringen säger och inte vill opereras. Många av dem bok i vildmarken, utanför stängslen, men vissa rör sig mellan de båda världarna vilket är extremt farligt om man skulle bli påkommen.  

Har du inte läst Delirium så sluta läs nu för det går inte att skriva om andra boken utan att avslöja vad som hände i första delen.

Lena som är bokens huvudperson befinner sig nu i vildmarken. Efter att ha irrat runt i vildmarken och till slut kollapsat vaknar Lena upp hos några som tagit hand om henne. De har tagit henne till sin boplats  och tagit hand om henne.

Lena får nu läsa sig att leva på nytt. I vildmarken finns inte rinnande vatten så de får gå flera kilometer för att hämta vatten i floden vilket håller på att ta slut på Lena. Det är ett hårt liv att leva i vildmarken.

I boken är det två berättelser: "Nu" och "Då". "Då" berättas det om Lenas liv i vildmarken och hur vintern närmar sig och att de då måste flytta för att överleva. I "Nu" är Lena återigen innanför stängslet närmare bestämt New York.  Motståndsrörelsen gör allt mer motstånd mot regeringen och Lena och hennes vänner hjälper dem. Lena hamnar i en riktig knipa som hon måste ta sig ut på något sätt. 

Pandemonium slutar även den med en riktigt cliffhanger som gör att jag bara vill läsa vidare. Som tur är kommer den tredje delen, Rekviem, i september. 

fredag 9 augusti 2013

Läser just nu

Det är tur att Annika fortsätter med sin bokbloggsjerka för annars hade det nog inte blivit något inlägg idag heller. Har varit dåligt med inlägg i sommar men blir nog bättre nästa vecka då det är dags att börja jobba igen.

Veckans fråga:

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag egentligen ingenting. Jag har precis läst ut Pandemonium av Lauren Oliver och har inte börjat på någon ny bok. Jag måste dock läsa Små solfåglar långt borta av Christie Watson som ingår i vår bokcirkel på jobbet. Jag ska lämna vidare den nästa vecka så det är hög tid att jag läser den nu. Jag är rätt bra på att skjuta upp saker till sista stunden har jag märkt.

måndag 5 augusti 2013

Dystopier - en favoritgenre

Efter att ha läst lite olika böcker i sommar tyckte jag att det var dags att ta tag i en av ungdomsböckerna som jag släpat hem från jobbet innan semestern. Det blev Lauren Olivers bok Delirium som jag har varit nyfiken på ett bra tag nu. 

Delirium är en dystopi som utspelar sig i framtidens USA. Lena fyller om några månader 18 år och då är det dags för hennes behandling. Behandlingen som ska skydda henne mot kärleken. För i detta samhälle anses kärleken vara en sjukdom som man måste undvika till varje pris. Efter man genomgått behandlingen paras man ihop med en partner som man gifter sig med och lever lyckligt med i alla sina dar. Det är i alla fall så regeringen framställer det.

Till en början har inte Lena några problem med detta. Det är ju så det alltid har varit. Men så träffar hon Alex och då förändras allt. Är det verkligen som regeringen säger att man kommer vara lycklig bara man genomgår behandlingen. Finns det kanske ett annat alternativ?

En av anledningarna till att den här boken har blivit liggande oläst är nog för att den är på hela 466 sidor. Det tar så himla lång tid att läsa så tjocka böcker för mig. Det tar ett bra tag innan jag kommer in i boken och verkligen blir sugen på att läsa den. Jag tycker att det är lite väl segt till en början och det är inte förrän på slutet som jag är riktigt fast. Givetvis slutar boken på ett sådant sätt att jag måste läsa även nästa bok som heter Pandemonium. Som tur är har jag den hemma så det är bara att sätta igång.   

Jag gillar dystopier men Delirium är inte den bästa jag läst. Jag föredrar Hungerspelen och Divergent. Jag tycker inte att man ska behöva läsa 200 sidor innan det verkligen händer något. Får se om Pandemonium är bättre. Frågan är om Delirium bara hade ett spännande slut eller om historien blir riktigt bra nu i bok två. Det återstår att se.

fredag 2 augusti 2013

Bokbloggsjerka - Att lära sig nya saker

Då var det visst fredag igen och dags för bokbloggsjerka hos Annika.

Veckans fråga:

Har du läst någon bok/några böcker som har lärt dig någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?

Visst har jag det. Jag lär mig hela tiden nya saker när jag läser böcker. Det som jag främst kommer att tänka på är historiska händelser. I tex Sarahs nyckel får jag lära mig om massarresteringen i Vel´d´Hiv(cykelarena) i Frankrike som skedde under andra världskriget. Den hade jag inte hört talas om förrän jag läste boken. Var tvungen att googla och då lärde jag mig ännu mer.

Just nu är det det som jag kommer på. Det finns ju säkert hur mycket som helst men just nu står det still. Så får gå in och läsa vad ni andra skrivit och då går det säkert upp ett ljus.

torsdag 1 augusti 2013

Bakbok för barn

I eftermiddag får vi besök så tänkte passa på att baka lite. Jag och dottern testade ett recept från boken Barnens egen bakbok. Som ni ser på bilden nedan testade vi att göra hallongrottor. Jag har aldrig bakat det förut så vi får se hur de blev. Vi har inte testat dem än så det återstå att se.

 

Barnens egen bakbok är en trevlig bakbok för barn. Min dotter är dock för lite för att klara det själv då hon ju bara är 3,5 år. Det är klassiska recept på tex kladdkaka, muffins och sockerkaka. På de flesta recept är det så att det är en grundsmet och sedan finns det förslag på hur man kan variera och dekorera kakorna. Det är bra bilder och det är lätt att följa hur man ska göra. Det tycker i alla fall jag som vuxen. 

En trevligt present till barn som gillar att baka. 

Summering - juli

Jag trodde juli skulle bli en riktigt bra läsmånad. Då jag efter bara någon dag hade läst två böcker. Visst det blev bättre än vanligt då jag läste elva böcker vilket är samma antal som jag läste förra året i juli. Juli innebär semester och mer lästid helt enkelt. För en gångs skull dominerar inte ungdomsböckerna utan jag har läst fler romaner och dessutom en del från min egen hylla. Inte mindre än fyra hyllvärmare vilket måste vara ett rekord.

Tyvärr har jag varit väldigt dålig på att skriva om böckerna som jag läst. Jag har prioriterat läsning framför att sitta inne och skriva på bloggen.

Barn- och ungdomsböcker:

Jag är en pojke med tur av Monica Zak(Opal)
Only väg is upp av Emmy Abrahamson(Rabén & Sjögren)
Strimmor av hopp av Ruta Sepetys(B. Wahlströms)
Sorgfjäril av Ingelin Angerborn(Rabén & Sjögren)
Kickboxaren av Maria Björn & Niklas Krog(LL-förlaget)

Romaner:

Nattsländan av Katerina Janouch(Piratförlaget)
Sommarhuset av Anna Fredriksson(Månpocket)
Flyga drake av Khaled Hosseini(Wahlströms & Widstrand)
Sanningens ögonblick av Kristin Hannah(Bonnier pocket)
Lyckostigen av Anna Fredriksson(Forum)
Skumtimmen av Johan Theorin(Wahlström & Widstrand)

Fördelning efter förlag:

2 Wahlströms & Widstrand
2 Rabén & Sjögren
1 Piratförlaget
1 Opal
1 B. Wahlströms
1 Månpocket
1 Bonnier pocket
1 Forum
1 LL-förlaget

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 9 Man 3

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 6
Hyllvärmare: 4
Nyinköpt: 1

Utmaningar: Läst Anna Fredriksson, Johan Theorin, Khaled Hosseini som alla ingår i min Boktolva.
Khaled Hosseinis bok Flyga drake ingår också i min utmaning Läs boken, se filmen som jag nu har gjort.