onsdag 30 oktober 2013

Vinnaren är korad!

Av en tillfällighet så såg jag att idag avslöjades vinnaren av Barnens romanpris. De nominerade var:

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Yummy av Eva Susso
Jag är en pojke med tur av Monica Zak och 
Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg
Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling 

Vinnaren är Kristina Ohlsson med Glasbarnen. Juryn var helt eniga om att Glasbarnen var den boken som de gillade bäst. Jag förstår att Glasbarnen för det är en spännande och bra bok. I programmet avslöjades att det kommer en ny bok om Billie och de andra i Åhus i januari, Silverpojken.

Grattis till Kristina Ohlsson. Hör programmet där vinnaren avslöjas här



måndag 28 oktober 2013

Ordkunskapstest

Inne på DN kan man nu testa sin ordkunskap. Det är något som jag brukar roa mig med. Denna gången hade jag 9 av 10. Hur går det för er?

9 RÄTT AV 10 MÖJLIGA.
Av de 80577 som gjort testet hittills fick du ett bättre resultat än 42425 (53%)


Vilket ord som jag hade fel på skriver jag i kommentarerna.

lördag 26 oktober 2013

Om en tjej med livlig fantasi

Boken Pym Pettersons misslyckade familj av Heidi Linde missade jag nästan att köpa in till biblioteket. Men som tur var fick jag ett tips om den så nu ingår den i vårt bestånd.

När det bara är några veckor kvar av terminen kommer Pyms lärare på en strålande idé. Alla eleverna ska skriva en liten berättelse om sin familj. Berättelsen ska vara sann och om något som hänt familjen. När eleverna skrivit sina berättelser ska de läsas upp inför klassen och sedan hängas upp i ett träd i klassrummet.

Pym förstår inte hur hon ska kunna skriva en berättelse om sin familj för det finns ju verkligen inget intressant att berätta. Pym kommer inte på något intressant som hänt hennes familj så hon hittar på lite i alla fall. Läraren genomskådar henne så hon får börja om igen.

Klasskompisarna skriver väldigt intressanta och bra berättelser så Pym får alltmer panik. Det måste verkligen hända något snart så hon har något att berätta. Pyms lärare råder henne att bara skriva om en helt vanlig dag. Just den dagen när Pym kommer hem står ytterdörren på vid gavel. Kanske finns det inbrottstjuvar i huset. Pym hoppas det för då får hon ju äntligen något att berätta om.

Jag är glad att jag inte missade den här boken. Roliga böcker som vänder sig till tjejer finns det ju inte så gott om.

fredag 25 oktober 2013

Bokbloggsjerka - Halloweenläsning

Äntligen fredag och dags för bokbloggsjerka inne hos Annika.

Veckans fråga:

Ska du läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad?

Eftersom det är lov nästa vecka tänkte jag unna mig att läsa något riktigt avkopplande. Jag skulle dock inte tro att det blir något i skräckgenren. Jag tror istället att det blir Emma Hambergs bok Larma, släcka, rädda i Rosengädda. Jag har haft den liggande ett tag men jag tror det är dags för den nu.

Jag har dock varit och berättat om några böcker i årskurs fyra idag. Jag tipsade tex om Glasbarnen av Kristina Ohlsson som ju är lite läskig eller tex Anden i glaset av Ewa Christina Johansson som är ännu läskigare. Så behöver du ett boktips till något barn som vill ha någon läskig bok så har du två där.

tisdag 22 oktober 2013

Början på en trilogi

Jag tycker det är kul att Katarina von Bredow äntligen skriver för mellanåldern. Hon har ju skrivit en hel hög med ungdomsböcker men Du & jag är den första för just mellanåldern. Det ska dessutom bli en trilogi så det blir ju minst två böcker till. 

Andreas, eller professorn som han kallas går på en skola där Kevin är kung och Ida drottning.  Alicia tillhör Idas hov så i skolan pratar hon inte med Andreas. Men eftersom de bor nära varandra har de rätt ofta sällskap till skolan, dock inte enda fram. När det är en liten bit kvar viker Alicia av och Andreas följer inte efter. Det är aldrig något de har pratat om utan det bara är så. I skolan sätter Alicia på sig smink och mössan åker av hon blir nu skol-Alicia. 

Andreas är duktig i skolan. Han kan många konstiga ord och han har ofta alla rätt på matteproven. Andreas pushas på av sin pappa som är lärare. Föräldrarna har höga krav på Andreas men så händer något och Andreas kan inte samla sina tankar vilket direkt visar sig på ett matteprov där Andreas få sämre resultat än vanligt.

Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Jag fastnade direkt och kunde knappt sluta läsa. Det finns massor att diskutera om man tex ska ha boksamtal i en klass. Jag är glad att Bredow äntligen skriver för mellanåldern för de behöver också hennes böcker. 

Boken är på över 300 sidor men man läser den i ett nafs i alla fall för den är så bra.

måndag 21 oktober 2013

Boktips årskurs 4

Idag var jag och hade boktips för årskurs fyra och delade ut Barnbokskatalogen. Klassen var verkligen på hugget och jag lånade ut en hel hög med böcker.

Böckerna som jag tipsade om var:

Spännande

Flickan utan minne av Petter Lidbeck
Anden i glaset av Ewa Christina Johansson
Augustinatt av Maud Mangold
Den magiska kappan av Katarina Genar

Fantasy

Vägen följer hjärtat av Iselin B. Alvestad

Humor

Meningen med livet av Douglas Foley
Pym Pettersons misslyckade familj av Heidi Linde

Sorglig

Hemlös av Sarah Lean

Alla böckerna blev utlånade förutom Meningen med livet och Den magiska kappan. Alla lånade dock inte idag så det finns ju möjligheten att de lånar dem vid ett annat tillfälle.

De nominerade är...

Idag har det då avslöjats vilka de nominerade till Augustpriset är. Du hittar alla de nominerade här.

Då jag främst är insatt i kategorin barn- och ungdom så lägger jag mitt fokus där.

De nominerade är:


Om detta talar man endast med kaniner, Anna Höglund, Lilla Piratförlaget

Lex bok, Sara Kadefors, Lilla Piratförlaget

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag

Jagger, Jagger, Frida Nilsson, Natur & Kultur

Maximilian och Minimilian, Klara Persson, Urax

Cirkusloppor på luffen, Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren

Jag får erkänna att jag har inte läst en endaste av böckerna.Lex bok tänker jag läsa inom kort och det tänkte jag även med Jagger, Jagger men den lånade jag ut till en elev idag. Cirkusloppor har jag kollat i som hastigast men vet att den finns på biblioteket så den får nog följa med hem imorgon. De andra bilderböckerna känner jag faktiskt inte till. Jag får dock kolla upp dem mer imorgon.

Känner ni till böckerna och har ni någon favorit?

söndag 20 oktober 2013

Ännu mera spänning

Ewa Christina Johansson har skrivit många spännande böcker för mellanåldern, Anden i glaset är inget undantag. Den är riktigt läskig emellanåt och jag kommer rekommendera att man läser den dagtid. Jag tänker ha med mig den när jag ska boktipsa för årskurs fyra. Jag tror det kommer bli en lång reservations kö på den efter det.

Fanny ska ha föräldrafritt för första gången. Hon har bjudit hem bästa kompisen Juni och även den nyinflyttade Stella. Fanny tycker att de ska testa anden i glaset. Juni har ingen större lust och hon säger att hon inte ska vara med. Stella säger inte så mycket överhuvudtaget.

Fanny och Stella sätter igång med leken medan Juni går ner till köket för att hämta något att äta. I köket börjar Fannys hund att bete sig konstigt. Den morrar fastän det inte finns något att morra åt. Helt plötsligt hörs en rejäl knall. Det är åska på ingång och så slocknar alla lampor. Juni är ensam i köket och det är ingen som svarar när hon ropar på de andra.

Anden i glaset är en spännande och läskig bok. Jag gillar att boken faktisk är lite läskig och inte för mesig. Jag tror detta är en bok som kommer bli populär bland de som går på mellanstadiet. Spännande böcker känns det som jag inte kan få för många av på biblioteket då det ständigt efterfrågas.


lördag 19 oktober 2013

Röstfiske

Nästa vecka har jag chans att bli veckans blogg på Besökstoppen. Om ni har lust att gå in och rösta på mig så hade jag blivit väldigt glad.

fredag 18 oktober 2013

Bokbloggsjerka - författare vi beundrar

Fredag och full rulle här hemma då det vankas barnkalas i helgen. En liten paus tar jag dock för att svara på veckans bokbloggsjerka.

Veckans fråga:

Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?

Johanna Nilsson är en av mina favoritförfattare. Jag tycker hennes bok "Hon går genom tavlan ut ur bilden" är fantastisk. Nilsson har ett väldigt målande och vackert språk. Det hör man ju redan på titeln. Jag är dock inte lika förtjust i hennes senare böcker men "Hon går genom..." tycker jag så mycket om att Nilsson får vara med här.

Håkan Nesser är en annan författare som jag tycker skriver riktigt bra. Det var dock längesedan jag läste något av honom. Han sjönk dock i mina ögon med den där debatten om "Himmel över London".


Jag vet dock inte om jag beundrar dessa författare. Jag är inte så mycket för att beundra författare. Jag har ingen författare som jag supergillar så som Monika gillar King. Nilsson och Nesser är dock två författare som jag gillar.

onsdag 16 oktober 2013

Nya inköp

För ca två veckor sedan fyllde jag år. Då jag inte fick någon bok i present beställde jag några själv. Några böcker kan man väl få unna sig när man fyller år. Det blev böckerna på bilden nedan. Har ingen bok med kladdkakor och det måste ju varje hem ha. Sedan blev det lite annat smått och gott. Nu får det dock räcka med böcker för ett tag. Högarna med oläst böcker växer lite väl fort här hemma.

Någon som läst någon av böckerna?


tisdag 15 oktober 2013

Top Ten Tuesday - böcker jag har varit "tvungen" att läsa


Då var det tisdag igen och dags för ännu en Top Ten Tuesday. Veckans uppgift är Top Ten Books I Was "Forced" to Read. Bokstavligen blir man ju inte tvingad att läsa någa böcker överhuvudtaget men ni förstår ju vad som menas.

Det borde finnas en hel del av den här varan men jag har så dåligt minne att jag kommer inte ihåg vad vi läste i skolan. Nummer 1 på min lista glömmer jag dock inte i första taget.

1. Röda rummet av August Strindberg läste jag i gymnasiet. Sedan var jag tvungen att läsa den under en kurs i litteratur. Den var dock lika dålig båda gångerna.

2. Norwegian wood av Haruki Murakami blev jag väl kanske inte tvingad att läsa men det kändes så då det var ett tag som alla pratade om Murakami. Jag fattade inte alls grejen och tror inte ens att jag läste ut boken.

3. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman var även den på en litteraturkurs. Någon hade skrivit en uppsats om den så jag behövde läsa boken. Jag tror faktiskt inte att jag kom igenom den. Jag är dock lite sugen på att testa igen eftersom det är så många som har mycket gott att säga om den.

4. En man som heter Ove av Fredrik Backman måste jag bara ha med på den här listan. Inte för att jag var tvingad att läsa den direkt men när en bok blir så hyllad av alla bokbloggare så kände jag också var tvungen att läsa den.

5. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian läste jag en sommar för inte så längesedan. Boken läses i årskurs sex på skolan där jag jobbar så det kändes som en bok som jag verkligen borde läsa. Jag ångrar ju verkligen inte att jag läste den för den är ju riktigt bra.

6. Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran förstod jag mig inte alls på. Den hade vi med i vår bokcirkel och just därför kände jag att jag var tvungen att läsa den. Jag gav den cirka 120 sidor sen gav jag upp.

7. Vinteräpplen av Josefine Sundström är en annan bok som ingick i vår bokcirkel. Den hade jag aldrig läst om det inte hade varit för bokcirkeln. Vilken himla tur att jag läste den då jag fick upp ögonen för Sundström som författare.

8. Sista brevet till Sverige av Wilhelm Moberg läste jag också i gymnasiet då vi skulle läsa klassiker. Jag minns den som oerhört tråkig. Tror dock att jag skulle tycka lite annorlunda idag.

9. Världens ände av Ali Smith läste jag inför ett projekt som vi precis startat upp på jobbet. Hade det inte varit för det projektet så hade jag nog aldrig läst den. Helt okej bok men inget speciellt. Kul dock att en ungdomsbok utspelar sig i Australien för det gör de sällan.

Jag nöjer mig med 9 denna veckan då det står lite stilla i huvudet. Egentligen tycker jag hela tiden att jag är tvungen att läsa böcker, främst till jobbet. Men jag väljer ju dock vilka det är jag ska läsa fast jag tvingas ju att läsa massa ungdomsböcker som oftast är väldigt bra men ibland hade det varit trevligt att läsa något annat också.



Just nu

Just nu tänkte jag börja läsa Heidi Lindes bok Pym Pettersons misslyckade familj. Den verkar rolig och passar nog till fyrorna som jag ska ha boktips för nästa vecka.

Någon som läst den?


söndag 13 oktober 2013

Maktkamp på högstadiet


Att komma ny till en klass är väldigt nervöst men Blenda har koll på läget. Hon vet vad som gäller. Redan första dagen förstår hon vem det är som styr skolan. Det borde vara rektorn men det är en tjej som heter Hedvig som går i Blendas nya klass. Blenda förstår att det gäller att bli vän med Hedvig direkt annars är risken att man hamnar utanför. 

På första rasten gör Blenda ett försök att närma sig Hedvig men får en blick av avsmak tillbaks. Några dagar senare får Blenda och några klasskamrater i uppgift att skriva om Hitlers väg till makten. Blenda blir fascinerad och får en tanke som hon inte kan släppa. Tänk om hon skulle använda Hitlers metoder för att störta Hedvig och ta över makten i klassen.

Fjärde riket är en väldigt spännande och intressant bok. Jag kunde knappt släppa den. Det är intressant att man får följa flera av de inblandade. Man får en förståelse varför de beter sig som de gör. Alla har de hemligheter som de inte vill avslöja. Jag tycker Nygren är väldigt träffsäker i sitt sätt att skildrar hur det kan vara när man kommer ny till en klass. Det gäller att inte prata med fel personer för då  har man inte en chans hos det populära gänget. Något som dock inte känns lika trovärdigt är alla flata vuxna som låter en femtonåring styra och ställa.

Fjärde riket är Maria Nygrens andra bok. 2012 debuterade hon med boken 100 meter lycka som jag dock inte har läst.

lördag 12 oktober 2013

Dagens bestyr

I helgen tänkte jag börja läsa någon av böckerna på bilden. Det blir nog inte så mycket läst dock då det är födelsedagskalas i morgon. Så vi är uppe i ottan och bakar istället för att ligga kvar i sängen och läsa. Nu på morgon har vi bakat Chocolate Marshmallow cookies. De är riktigt goda. Receptet hittar ni hos bloggaren Bambi.

onsdag 9 oktober 2013

Årets Spårhund

Ritta Jacobsson är årets vinnare av priset Spårhunden som delas ut till årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2013. Hon vinner priset för sin bok Den eviga glömskans allé. Motiveringen lyder som så "en nyansrik berättelse om generationsrelationer framställd på en förtätad prosa".

Ritta Jacobsson är den första som har fått priset två gånger. Jag har tyvärr inte hunnit läsa Den eviga glömskans allé men nu blir jag ännu mer motiverad att göra det. Jag har läst hela serien om Afrodite och den serien är verkligen spännande och bra.

Stort grattis till Ritta!

tisdag 8 oktober 2013

Att väcka nyfikenhet

Eftermiddagen spenderade jag i Hässleholm på ett skolbibmeet. Alltid trevligt att höra andra berätta om hur de gör olika saker. Något som jag fastnade för var en lärare som berättade att han alltid går omkring med en bok på skolan. Han fick ofta frågan om vad det är för bok. Under sin presentation höll han också i en bok och jag blir genast nyfiken på vad det är för bok. Han berättade vad det var för bok men det har jag glömt. Men vilket lätt och bra sätt att väcka nyfikenhet. Det gäller dock att man är en läsande lärare men det är väl alla?!

Summering - september

Då var det dags att summera september. Det blev en hyfsat bra månad med 8 lästa böcker. Ungdomsböckerna dominerar totalt vilket inte är konstigt då terminen har kört igång ordentligt. Jag har dock dåligt samvete över att jag inte skrivit om Min morrmor... än. Det måste jag verkligen göra inom det snaraste. Även Avgrundens änglar som jag verkligen gillade.

Överlag bra böcker denna månaden. Jag gillade verkligen Fulast i världen av Ingrid Olsson.

Barn- och ungdomsböcker:

Carlstensveckan av Johanna Schreiber(B. Wahlströms)
Fulast i världen av Ingrid Olsson(Rabén & Sjögren)
Lite ihop av Johanna Lindbäck(Lilla piratförlaget)
Avgrundens änglar av Magnus Nordin(Bonnier Carlsen)
Prästmordet! av Lena Lilleste(Rabén & Sjögren)
Världens ände av Ali Lewis(Opal)
Dunkla hot av Elsie Petén(B. Wahlströms)

Romaner:

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman(Forum)

Fördelning efter förlag:

2 Rabén & Sjögren
2 B. Wahlströms
1 Bonnier Carlsen
1 Lilla piratförlaget
1 Opal

1 Forum

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 6 Man 2

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 7
Recensionsexemplar: 1

Att böckerna är lånade på bibliotek är inte så konstigt då det är nya ungdomsböcker och de har jag ju tillgång till på jobbet och det verkligen väller in böcker som jag är sugen på att läsa. 

måndag 7 oktober 2013

Dunkla hot av Elsie Petrén

Dunkla hot är andra boken om Adrian. Första boken heter Gåtan Felicia Hill. Böckerna går dock att läsa fristående.

En dag när Adrian kommer hem från skolan upptäcker han ett brev i sin geografibok. Adrian har ingen aning hur någon har kunnat lägga ett brev i hans bok. Brevet är ett hotbrev bestående av utklippta bokstäver och det står att hans mamma ska sluta skriva i tidningen annars kommer något förfärligt att hända honom.

Adrian säger inget om brevet till sina föräldrar. Han tror att det är någon i klassen som driver med honom. Adrian försöker luska ut vem det kan vara som skrivit breven. Det går dock inte så bra. Sen får han fler brev och nu tycker Adrian att det börjar bli riktigt obehagligt. Vem kan det vara som skickar dem?

Precis som den första boken om Adrian är detta en rätt tunn bok med sina 170 sidor. Boken är ju inte lättläst men den är tunn och ibland behövs det ju också. Det är ju så många som inte orkar ta sig igenom en bok på 300 sidor. Till viss del kan jag förstå dem. Tänk själv om ni bara skulle läsa en kort stund i skolan varje vecka. Då tar det ju en evighet innan man blir klar med en bok på 500 sidor.

Jag tycker boken är helt okej. Den är lite spännande men det är ingen bok som jag kommer minnas om ett tag. Helt okej men inte mer. Vill man läsa spännande och bra ungdomsböcker så hade jag läst något av Magnus Nordin. Vissa tycker dock att hans böcker är förr svåra och då kan man ju börja med böckerna om Adrian.

söndag 6 oktober 2013

Nya inköp

I fredags var jag och handlade lite inför det barnkalas som vi snart ska ha. Då hittade jag dessa böcker som jag inte kunde motstå att köpa. Jag har fortfarande inte läst något av varken Ahrnstedt eller Giolito så det tyckte jag var ett bra inköp. Sen fick lillan också välja en bok och då blev det Familjen Nalle går i ide av Arne Norlin och Mati Lepp.


Är det någon som vet om man måste läsa Ahrnstedts böcker i ordning?

lördag 5 oktober 2013

Håller fortfarande

Prästmordet! av Lena Lilleste är den nionde boken om Tommy och Flisen. Jag har även läst den första boken, Inbrott i skolan. Jag tycker det funkar att läsa dem fristående men allra bäst blir det nog i alla fall om man läser dem i ordning.

Tommys mamma ska gifta sig. Tommy är inte så glad över det. Han är rädd att hans mamma nu ska strunta i honom och skaffa fler barn. Som tur är är Flisen och hans familj bjudna på bröllopet. Man märker dock att Tommy börjar tröttna lite på Flisen. Tommy blir lite irriterad på Flisen och när han vill ut och röka mitt i natten och vill att Tommy ska följa med bara suckar Tommy. Han vet dock att ska han få någon sömn i natt är det lika bra att följa med och få det överstökat.

Under bröllopsnatten försvinner en guldstaty från slottet. Tommy och Flisen har sina misstankar men de vill skaffa bevis innan de säger något. Innan de hinner avslöja något ramlar de dock över ett ännu värre brott.

När det finns så många som nio böcker i en serie brukar intresset minska. Tommy och Flisen är dock rätt populära än. Böckerna vänder sig ju främst till mellanstadiet men jag har killar i årskurs åtta som fortfarande läser dem och det visar ju att de gillar Tommy och Flisen. Böckerna handlar ju om ett mysterium men böckerna handlar även om andra saker. Som i Prästmordet! där Flisens föräldrar bråkar hela tiden så inte Flisen inte vill vara hemma.

Jag rekommenderar ofta böckerna om Tommy och Flisen, spännande böcker som inte ganska lätta att läsa.

fredag 4 oktober 2013

Bokbloggsjerka - bokmiljö jag har besökt

Då var det fredag igen och dags för ännu en bokbloggsjerka inne hos Annika.

Veckans fråga:

Berätta om en ”bokmiljö” som du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det!

Denna gången försöker jag ta något som kanske inte alla tar. Det är klart att även jag skulle vilja besöka Hogwarts och Fylke i Sagan om ringen men jag bor ju faktiskt på en ort där det utspelar sig flera mysterium. De böcker som jag tänker på är Suzanne Mortensens böcker  som utspelar sig i Åhus. Svana och Svante är de som ska lösa de olika fallen. I somras kunde man gå runt i byn och lösa ett eget mysterium. Böckerna riktar sig till barn runt nio år. Här kan ni se och läsa mer om de olika böckerna och platserna i Åhus.

onsdag 2 oktober 2013

Måste se

Det blir inte att vi går på bio så ofta men till jul ska jag definitivt se The Hobbit: The Desolation of Smaug. Vi såg första delen på bio förra året och jag gillar verkligen Sagan om ringen filmerna och nu The Hobbit. De är så storslagna.

Jag har inte läst The Hobbit och kommer antagligen inte göra det heller. I detta fallet så nöjer jag mig med filmerna.

Ska ni se den?

tisdag 1 oktober 2013

Nu är den här!

Idag har jag verkligen fått hur mycket paket som helst till jobbet. Det kom ett antal paket med den nya Barnbokskatalogen. Så besök ditt närmaste bibliotek och hämta en katalog. I den finns hur mycket bra böcker som helst.

Nytt för detta året är att det även finns tips på några appar som har med läsning och böcker att göra.
Trevligt tycker jag.

Jag har rätt bra koll på böckerna som är med i katalogen men jag brukar alltid ha missat någon. Eleverna älskar denna katalog och de har redan frågat efter den ett antal gånger.

Gå in på Barnens bibliotek och läs mer om Bokjuryn. Från och med den 1 januari 2014 kan man börja rösta fram de bästa böckerna.

I en annan del av världen

Konstigt nog är det inte många ungdomsböcker som utspelar sig i Australien men det gör Världens ände av Ali Lewis.

Danny som är tretton år bor med sin familj på en boskapsranch i norra Australien. Sissy, Dannys syster som är fjorton år är gravid och hon vägrar berätta vem som är pappa till barnet. Hon kommer ut och äter annars stänger hon in sig på sitt rum.

Det är snart dags för den årliga indrivningen. Då samlar man ihop gårdens boskap och bestämmer vilka som ska slaktas. Danny hoppas att han detta året ska få vara med och sova ute i bushen med sin pappa och de andra männen.  Nu när Sissy är gravid bestämmer föräldrarna att de behöver hjälp i hemmet under den här tiden. Till gården anländer Lizzie. Danny blir inte speciellt imponerad av Lizzie då hon inte ens kan rosta bröd. Hon kan inte heller köra bil fastän hon är äldre än Danny. Att Lizze har rest världen runt är inget som imponerar på Danny som knappt har lämnat gården.

Danny har två syskon till storebror Jonny och lillasyster Emily. Jonny har dock råkat ut för någon hemsk olycka och dött. Detta är dock inget man pratar om i familjen. Danny saknar sin storebror mycket och han stannar ofta och tar på fotografiet av Jonny. 

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken. Visst är det intressant att läsa om Australien och jag undrar vad det är för olycka som Jonny har råkat ut för vilket gör att jag läser vidare. Jag tror dock att man får vara en rätt van läsare för att ta sig igenom Världens ände. Så himla spännande är det inte att läsa om den här miljön som jag har sett otaliga filmer om. Jag tycker dock att det är kul att det kommer böcker som utspelar sig på platser utöver de vanliga. Visst händer det spännande saker men jag blir i alla fall inte riktigt fast.