onsdag 27 november 2013

En vinnare

I måndags fick boken Snöret, fågeln och jag Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Jag läste den för ett litet tag sedan men jag hann aldrig skriva om den då.

Snöret, fågeln och jag handlar om Selma som inte har någon bästis. Selma ska spendera sommaren  på landet hos mormor och morfar och det ser hon verkligen fram emot. Efter sommaren ska hon börja i en ny klass och hon hoppas kanske få en bästis då.

Selma har en fågel som pickar i hjärtat och det gör ont. Den sitter där och påminner henne ständigt om att hon är konstig och annorlunda. Det är ingen som märker fågeln förutom Selma. Den är hennes hemlighet.

En dag dyker Snöret upp. Hon dyker upp när Selma försöker få sommarfötter på en grusväg. Snöret har redan sommarfötter. Selma frågar om de ska leka. Snöret säger att hon ska gå och klättra i träd men Selma kan följa med om hon har lust. Det har Selma. Snöret gör lite som hon vill och plötsligt när de håller på att klättra upp i en stor björk hänger Snöret i knävecken. De klättrar riktigt högt upp och Selma vet att morfar skulle bli galen om han såg Selma nu. Sen är det dags att gå hem. 

Mormor och morfar blir glada när Selma berättar om sin nya kompis. Fågeln i hjärtat är dock sur för den vill ha Selma för sig själv. Detta är början på en sommar som inte blir alls som Selma trott.

Jag gillar Snöret, fågeln och jag. Det är en fin historia och jag skulle tro att den passar väldigt bra som högläsning. Tyvärr så måste jag säga att jag inte är så förtjust i Lindströms illustrationer. Personligen så hade jag kunnat skippa illustrationerna men visst vill barnen gärna ha i alla fall några illustrationer. Tyvärr så tror jag inte de går hem hos majoriteten av barnen. Det är väldigt synd om barnen skippar boken på grund av illustrationerna. Jag har sett det vid flera tillfällen. Jag har försökt låna ut böcker  med liknande illustrationer men barnen vill gärna ha färg. Jag tror jag ska marknadsföra boken till lärarna istället. En perfekt bok att läsa högt inför sommarlovet. 


tisdag 26 november 2013

Tematrio - prisvinnare

Under måndagen delades årets Augustpris ut. Så då tycker Lyran att det passar bra att berätta om några pristagare och jag kan inte annat än hålla med. Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

Då jag tar alla chanser att lyfta fram bra barnlitteratur är det den kategorin bland Augustprisvinnare jag kommer lyfta fram denna veckan.

1. Var är min syster? av Sven Nordqvist är en favorit bland bilderböckerna. Boken vann 2007 och har varit en favorit sedan dess. Dessa detaljrika illustrationer tycker jag är fantastiska. Boken borde finnas i alla barns hem.

2. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell tycker jag också är fantastisk. Den vann priset 2003 och den läses fortfarande av många fastän den har tio år på nacken. 

3. Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum vann priset 2000. Lindenbaum är en favorit när det kommer till bilderböcker. Tänk att det är 13 år sedan hennes första bok om Gittan kom.

Om inte Lyran redan hade nämnt Adjö, Herr Muffin av Ulf Nilsson så hade jag haft med den på min lista.  

måndag 25 november 2013

Årets vinnare

Av alla de nominerade till årets Augustpris har jag bara läst en, nämligen Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström. Nu gick den ju och vann i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok så det var ju bra att jag hade lagt tid på att läsa just den.  Jag har inte skrivit något om den men får ta och göra det nu när den gick och vann.

Jag hade inte ens köpt in boken till biblioteket till en början utan gjorde det när jag såg att den var nominerad till Augustpriset. Tyvärr så tror jag många barn kommer välja bort den på grund av framsidan. Jag hoppas jag har fel men tror tyvärr inte det. Ska bli kul att skylta med den i morgon och se hur lång tid det tar innan den lånas ut.

Snöret, fågeln och jag passar även som högläsningsbok och sådana kan man ju inte få för många av.

Som sagt de andra vinnarna har jag mycket dålig koll på men ni hittar dem här.


onsdag 20 november 2013

Snart dags för film

Igår såg jag Hungerspelen här hemma och imorgon är det dags att se Catching fire. Jag tyckte det var lika bra att se Hungerspelen igen då jag har så dåligt minne vad det gäller filmer. Någon som hunnit se Catching fire?

Det var några år sedan jag läste boken så jag kommer inte ihåg några detaljer. Det som jag kommer ihåg är att jag tyckte den var lite seg. Det tror jag dock knappast att filmen är. Jag tycker att de hade gjort en hyfsad första film av den första boken.

Jag har längtat i över ett år nu men imorgon är det som sagt dags.



lördag 16 november 2013

Äntligen!

Så låg då äntligen Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i brevlådan. Tack Rabén & Sjögren för det.

Jag hade inte koll på att Nyckeln skulle vara en riktig tegelsten. 813 sidor lång är den. Det blir definitivt  den tjockaste bok som jag läst på flera år. Jag har helt glömt hur Eld slutade så får nog ta och läsa slutet igen. Kan tänka mig att det är rätt många som stannar inne och läser Nyckeln i helgen.

torsdag 14 november 2013

Filmatisering av favoritbjörnen

När jag var liten älskade jag Bamse. Jag blev lika glad varje gång det låg en ny Bamse-tidning i brevlådan. Jag hade faktiskt ingen aning om att man gjort en film som kommer på bio i januari. Bamse och tjuvstaden heter den. Så det får nog bli ett biobesök med dottern i januari om den inte är alldeles för lång. 

Jag tycker i alla fall att det blir kul med en ny film med Bamse och hans gäng.

måndag 11 november 2013

Tematrio - Avbruten läsning

Så här på måndagskvällen tycker Lyran att vi ska berätta om böcker som vi inte läst ut av någon anledning. Berätta om tre böcker som ni inte läst ut!

1. Sånt man bara säger av Helena von Zweigbergk började jag på förra veckan. Jag blev dock tvungen att lägga den åt sidan då jag var tvungen att läsa böcker om andra världskriget. Så inget fel på boken utan fel tidpunkt.

2. Förra hösten hade vi Caitlin Morans bok Konsten att vara kvinna i vår bokcirkel på jobbet. Det var en bok som inte alls passade mig och den är en av få böcker som jag inte klarat av att läsa ut. Fastän jag är i samma ålder som författaren så kunde jag inte alls känna igen mig.

3. Jag vet knappt om jag vågar erkänna men jag läste bara halva Sagan om de två tornen av Tolkien. Jag älskar verkligen filmerna men böckerna är lite för mycket krig för min del, speciellt tvåan.

En början



För att sköta mina åtaganden var jag tvungen att göra en beställning från min bokklubb. Då jag försöker att inte köpa böcker till mig själv för tillfället beställde jag till dottern istället. 

Det finns vissa böcker som jag vill att dottern ska äga och Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren är en sådan bok. Visst det kommer dröja ett antal år innan det är dags att läsa den tillsammans men det hindrar ju inte mig att köpa den. När dottern blir äldre kommer hon nog ha en rejäl samling av böcker.

Samlar du på böcker till dina barn?

lördag 9 november 2013

Summering - oktober

Nu närmar sig verkligen årets slut med stormsteg. Det är många böcker som jag vill hinna läsa innan året är slut. Att nå till hundra lästa böcker tror jag dock inte att jag kommer göra men vad gör det. Det kommer ju ett nytt år med nya mål. I oktober hade jag boktips för årskurs fyra vilket syns i min läsning då det är en hel del nya böcker till den åldersgruppen. Sju lästa böcker blev det i alla fall vilket är en mer än vad det brukar vara.

Barn- och ungdomsböcker:

Du & Jag av Katarina von Bredow(Rabén & Sjögren)
Fjärde riket av Maria Nygren(Bonnier Carlsen)
Anden i glaset av Ewa Christina Johansson(B. Wahlströms)
Pym Pettersons misslyckade familj av Heidi Linde(Rabén & Sjögren)
Hemlös av Sarah Lean(B. Wahlströms)
En hund och hans pojke av Eva Ibbotson(Berghs)
Tredje tecknet av Ingelin Angerborn(Rabén & Sjögren)

Fördelning efter förlag:

3 Rabén & Sjögren
2 B. Wahlströms
1 Bonnier Carlsen
1 Berghs

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 7 Man 0

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 7

fredag 8 november 2013

Bokbloggsjerka - Önskar just nu

 Annika som varje fredag har bokbloggsjerka verkar kunna komma på hur många frågor som helst. 

Veckans fråga:


Vad önskar du dig mest av allt just nu som är relaterat till böckernas värld?

Väldigt lätt fråga att svara på och jag tror att många svarar detsamma. Lästid är det jag önskar. Visst skulle jag kunna läsa en timme när jag lagt dottern på kvällen men risken är att jag somnar då och är oftast så trött att jag hamnar i soffan framför tvn istället. 

Något annat som jag önskar är att de översätter den femte delen i serien Gone av Michael Grant. Jag orkar verkligen inte läsa den på engelska.

Vad önskar ni?

torsdag 7 november 2013

Dags för premiär

I kväll sitter dottern och jag framför tvn 18.10 för då är det premiär för Livet i Bokstavslandet. Man kan dock se alla programmen på UR.se om man skulle missa premiären.

Ska bli spännande att se vad det är och om dottern gillar det. Hon är ju bara fyra år men något snappar hon säkert upp.

© Bild: Patrik STHLM/UR

onsdag 6 november 2013

Ändrade planer

Igår började jag läsa en ny bok. Jag får dock lägga den åt sidan då jag nästa vecka ska bokprata om andra världskriget. Så nu ska jag istället läsa Kodnamn Verity. Jag hade ju tänkt läsa den i vilket fall som helst men är egentligen inte så sugen på att läsa den just nu. Men så är det att vara skolbibliotekarie. När lärarna frågar om man vill bokprat för en klass säger man inte nej. 

Hur har ni det med läsningen, många måsten eller läser ni bara det ni har lust med?

tisdag 5 november 2013

Top Ten Tuesday - uppföljare att längta efter


Ännu en tisdag har snart passerat men den är inte riktigt över än så jag hinner klämma in en Top Ten Tuesday. Veckans uppgift är: Top Ten Sequels I Can't Wait To Get My Hands On.

1. Drömtjuvarna av Maggie Stiefvater kommer i mars 2014 och är den andra delen i serien Kretsen.

2. Spring så fort du kan av Sofia Nordin är andra delen om Hedvig som är ensam kvar i världen efter en hemsk feber drabbat befolkningen. Kommer i januari 2014.

3. Nyckeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren behöver väl knappast någon närmare beskrivning. Släpps den 15 november.

4. Jag skulle gärna vilja att den femte delen i serien Gone översätts till svenska. Den femte delen heter Fear och det verkar som jag kanske får läsa den på engelska. Hade en elev som senast igår frågade efter den. Varför översätter man inte en hel serie? Frustrerande...

5. Fortsättningen på Katarina von Bredows Du & Jag vill jag gärna också läsa.

6. Jag vill även gärna läsa fortsättningen på Larma, släcka, rädda i Rosengädda av Emma Hamberg så jag hoppas hon sitter och skriver på en sådan.

7. Jag hoppas även att Katerina Janouch sitter och skriver en fortsättning på Nattsländan.

Det står helt stilla i huvudet just nu så jag kommer faktiskt inte på fler. Jag antar att jag missat en hel hög med böcker men jag får säkert massor av tips inne hos er.

Tematrio - Ungdomsböcker

 I väntan på tredje delen av Engelforstrilogin har Lyran läst några ungdomsböcker. Så denna veckan vill hon att vi berättar om tre bra ungdomsböcker.

Denna veckan är det ju verkligen en trio som passar mig då jag läser en hel del ungdomsböcker under ett år. Jag har valt tre böcker som jag har läst under 2013.

1. En sekund i taget av Sofia Nordin handlar om Hedvig som tror att hon är helt själv kvar i världen. Hennes familj och vänner är döda i någon mystisk feber. Hedvig flyr ut i skogen för att slippa ser fler döda människor. Vi får följa Hedvig som nu har mycket tid att fundera över livet. Intressant bok. Hur skulle du själv reagera om du var själv kvar i världen? Vill man fortsätta leva då?

2. Fulast i världen är Ingrid Olssons senaste bok. Jag tycker Olsson skriver riktigt bra. Boken handlar om några ungdomar och hur det kan vara att vara just ung.

3. Kretsen av Maggie Stiefvater handlar om Blue som alltid fått höra att hon kommer döda sin sanna kärlek. Så just därför håller Blue sig borta från pojkar. Kretsen tycker jag är så himla bra så den bara måste ni läsa.

Tre tips från mig på ganska nya böcker. Nu ska jag surfa runt och se vad ni tipsar om.

söndag 3 november 2013

Slut på spänning

https://www.adlibris.com/mondo/e-bok/rosengadda-nasta-9789164241917
Efter att jag nästan bara ha läst spännande böcker för mellanåldern tänkte jag nu unna mig några böcker som legat här hemma ett tag nu. 

Jag började läsa Rosengädda nästa! av Emma Hamberg för längesedan men så kom något annat emellan och jag läste aldrig ut den. Nu började jag om från början och det ångrar jag inte då det var just en sådan bok som jag behövde just nu. Lite sommar och sol mitt i allt mörker. 

I Rosengädda nästa! får vi följa tre personer: Bror, Tessan och Jane. Bror bor i Lund och är tretton år. Om man jämför med omgivningen så är han en udda typ. Han går klädd i kostym och lyssnar på Serge Gainsbourg. Hans föräldrar bråkar ständigt och Bror saknar verkligen någon att prata med, en riktig vän. 

På något sätt lyckas han lura sina föräldrar att han vill spendera en månad av sommaren på ett seglarläger och att föräldrarna kan åka iväg till USA som planerat. Var Bror ska ta vägen har han till en början ingen aning om men så börjar han smida en plan.

Tessan som bor i en förort till Stockholm kommer på att hon vantrivs med sitt liv som består av att steka hamburgare och ha sex med sin kassa pojkvän. Den där pojkvännen har dessutom sex med massa andra tjejer. Till slut låser hon in sig i en garderob och vill inte komma ut. Hon förstår att hon mår väldigt dåligt och ringer sjukvårdsupplysningen men hamnar istället hos en gammal tant som heter Jane. Jane tycker att hon ska gå ut ur garderoben och omedelbart bege sig till henne. Tessan reser sig och går ut ur garderoben och ger sig iväg utan så mycket som telefon eller pengar.

Tessan hamnar hos Jane som tar hand om djur som behöver hjälp att tillfriskna och det är även här som Bror hamnar. Tillsammans alla tre börjar ett nytt liv.

Jag har tidigare tex läst Hambergs bok Baddaren och jag har kommit fram till att jag gillar hennes böcker. Ibland behöver jag läsa böcker som handlar om vuxna och deras relationer och inte bara böcker för barn och ungdomar. Jag föredrar helt klart när jag kan variera min läsning. Jag gillar Rosengädda nästa! och som tur var så hade jag även Larma, släcka, rädda i Rosengädda här hemma så jag slukade även den när jag var igång. Jag skulle tro att det kommer komma en fortsättning och den kommer jag definitivt läsa. Jag behöver ha någon sådan här lättsmält serie att följa och inte bara ond bråd död. När jag vill ha en stunds underhållning läser jag gärna Hambergs böcker.

fredag 1 november 2013

Bokbloggsjerka - boktrailers

Då var det fredag igen och dags för ännu en bokbloggsjerka hos Annika.

Veckans fråga:

Boktrailers bli allt vanligare men det är ingenting jag själv brukar titta på, men frågan är hur du ställer dig till dessa och om det finns någon trailer/några trailers som du tycker att vi bör se?

Jag tycker det är lite kul med boktrailers. Vissa känns dock helt meningslösa som tex den här. Jag gillar den om Jesper Tillbergs bok De svarta svanarnas natt. En av mina favoritserier har också en bra boktrailer som du kan se här.

Hur ska då en bra boktrailer vara? Jag tycker de ska säga något om innehållet och den ska göra mig sugen på att läsa boken såklart. Att bara visa omslag och datum när boken kommer känns för simpelt. Det ska vara en liten film tycker jag.

Ibland när jag är i en klass och ger boktips visar jag en boktrailer. Jag visade tex De svarta svanarnas natt och sedan ville alla läsa den. Tidigare var den boken aldrig utlånad och nu ser jag den aldrig för den är ständigt utlånad.