fredag 31 januari 2014

Bästa förlaget

Äntligen är det fredag. Det kan jag verkligen behöva så man får lite vila så jag blir av med den här envisa förkylningen. Jag är väldigt tacksam att Annika matar oss med frågor i bokbloggjerkan varje fredag. Keep up the good work, Annika!

Vilket förlag tycker du släpper flest bra böcker per år?

Jag har faktiskt lite dålig koll. Spontant skulle jag säga Piratförlaget då de har författare som Kristina Ohlsson, Katerina Janouch, Emma Hamberg och Liza Marklund osv. De är författare som jag följer och läser många av deras böcker.

När jag kollar statistik så visar det sig att under 2013 läste jag flest böcker från Forum förlag om man inte räknar med barn och ungdomsböcker. Bland barn- och ungdomsböckerna toppar de två stora Rabén & Sjögren samt Bonnier Carlsen.

Jag känner inte alls att jag kopplar ihop Forum förlag med någon speciell författare. Jag vet faktiskt inte alls vilka dessa böcker är. Jag får titta efter för jag kommer inte på någon spontant.

Nu ser jag att Forum har författare som Camilla Läckberg, Anna Fredriksson, Karin Fossum och Fredrick Backman. Ja då är det ju inte så konstigt att det förlaget ligger i topp hos mig.

måndag 27 januari 2014

Efterlängtad bok

Efter att ha varit hemma fyra dagar från jobbet förra veckan fanns det ju minst sagt lite att göra när jag idag var på plats igen. Det var dock studiedag idag så jag kunde i lugn och ro ta mig an högarna. 

Det hade även kommit några nya böcker och det är ju alltid kul. I ett av paketen låg Sofia Nordins senaste bok, Spring så fort du kan. Den är verkligen efterlängtad så den fick följa med mig hem direkt. Vissa böcker har en tendens att åka förbi alla andra böcker i läshögen. Har ni någon författare som ni släpper alla andra böcker för?


söndag 26 januari 2014

Silverpojken av Kristina Ohlsson

Äntligen har Kristina Ohlssons andra barnbok kommit. Hennes först barnbok, Glasbarnen blev stor succé och den blev den mest utlånade boken 2013 bland Hcg-böckerna på biblioteket där jag jobbar. Glasbarnen vann även priset Barnens romanpris 2013.

I Silverpojken är det Aladdin och hans familj som är i fokus. Familjen har fortfarande kvar restaurangen i vattentornet men det går inte så bra. Familjen har fått sälja sitt hus och sin båt. Nu bor familjen i vattentornet. Aladdin hör föräldrarna prata om Turkiet och att de kanske skulle flytta tillbaks dit. Aladdin vill absolut inte flytta till Turkiet. När det börjar försvinna mat från restaurangens kök blir det ännu mer kris för det har de verkligen inte råd med. Aladdin och hans kompisar bestämmer sig för att ta reda på vem som är tjuven.

Jag tycker inte att Silverpojken är lika spännande som Ohlssons första barnbok, Glasbarnen. Med det sagt så menar jag inte att boken inte är bra. Visst finns det en del spänningsmoment även i Silverpojken men här är det fokus på annat också. På min skola kommer boken definitivt bli utlånad då den ju utspelar sig i Åhus där eleverna bor. De tycker det är väldigt kul att läsa böcker som utspelar sig här och nu har vi ju blivit bortskämda med två författare som förlagt handlingen till Åhus. Suzanne Mortensens böcker om Dickens-detektivbyrå utspelar ju sig även de i Åhus.

Jag tycker det är bra att Ohlsson tar upp det här med att i vissa perioder i livet kan det vara så att man inte har så gott om pengar fastän folk kanske tror det. Om man då hjälps åt så kanske man kan finna någon lösning. 

Jag hoppas Ohlsson fortsätter skriva barnböcker för det gör hon alldeles utmärkt.

fredag 24 januari 2014

Årets första bokbloggsjerka

Då var det dags för min första bokbloggsjerka 2014. Annika ställer följande fråga:

Har du ett konto på Boktipset, Goodreads eller båda? Vilken av dem är bäst och varför?

Detta blir ett väldigt kort svar då jag inte har konto på någon av dessa sidor. Goodreads har jag aldrig varit inne på.

Den lilla tid och ork som jag har att sitta framför datorn ägnar jag åt bloggen. Det har inte blivit så mycket bloggande den sista tiden men så blir det ibland när lusten tryter.

fredag 17 januari 2014

Äntligen i min hand

En mycket bättre start på helgen kan man väl knappast få. Precis innan jag skulle gå hem från jobbet kom posten med en leverans av Silverpojken som är Kristina Ohlssons nya barnbok. Jag fick även John Greens nya bok Pappersstäder. Jag hade egentligen tänkt läsa andra böcker men Silverpojken får bli helgens läsning. 

Vet dock inte riktigt när jag ska hinna läsa men kanske vaknar i ottan i morgon och hinner läsa lite innan resten av familjen vaknar. 

Vad ska ni läsa i helgen?

torsdag 16 januari 2014

Slut på nöjesläsningen

Nu är det slut på nöjesläsningen för min del, i alla fall på ett tag. Terminen har dragit igång och det är dags att ta sig an ungdomsböckerna. Jag har fått förfrågningar om böcker som skildrar industrialiseringen. Inte helt lätt. 

Jag ska testa och läsa dessa två böcker som utspelar sig under 1800-talet och se om de kan passa. Jag läser inte så många böcker som skildrar vår historia men de här verkar bra.

Lyddie av Katherine Paterson och Sågverksungen av Vibeke Olsson är det alltså som står på tur att bli lästa. Har ni läst dem?

Har ni tips på böcker som kan passa årskurs nio där industrialiseringen skildras får ni gärna skriva en kommentar.

måndag 13 januari 2014

Årets första Tematrio

I veckans tematrio ser Lyran tillbaks på de böcker som hon läste under 2013 och hon vill att vi berättar om tre bra böcker vi läste under 2013!

Då jag inte gjort något inlägg om de bästa böckerna som jag läst under 2013 så passar det ju utmärkt med en sådan tematrio.

1. En man som heter Ove av Fredrick Backman är definitivt den bästa boken som jag läst under 2013. Om det finns någon mot förmodan inte läst den så tycker jag verkligen att ni ska göra det. Jag trodde inte att det skulle vara en bok för mig men den passade mig som handen i handsken. Jag både skrattade och grät så det är ju verkligen en bok som väcker känslor.

Sen blir det lite svårare. Tycker inte att det är någon som sticker ut så himla mycket men det finns speciellt en ungdomsbok som jag minns.

2. Kretsen av Maggie Stiefvater kommer jag ihåg att jag tyckte mycket om. I mars så kommer nästa del, Drömtjuvarna. Som ni förstår så ska jag absolut läsa den. Vill ni veta vad den handlar om så kan ni läsa vad jag skrev om den här.

3. Fulast i världen av Ingrid Olsson är en annan ungdomsbok som jag tycker är en riktigt fullträff om man gillar att läsa om kärlek och ungdomars vardag.

Just idag är det dessa böcker som jag tycker är de bästa 2013. I morgon hade det kanske sett annorlunda ut, dock är det ingen som rår på Ove på första platsen. Kommer nog att dröja innan jag läser en lika bra bok.

torsdag 9 januari 2014

Boktolva 2013

I början av 2013 hoppade jag på utmaningen Boktolvan. Boktolvan innebär att man ska läsa tolv författare som man tidigare inte läst något av. Jag valde nedanstående författare. Jag får väl medge att det gick sådär. Jag läste fem av tolv. Knappt godkänt, eller vad säger ni?

Maria Ernestam - ej läst
John Aijvide Lindquist - ej läst
Johan Theorin - läste Skumtimmen i juli
Anna Fredriksson - läste Sommarhuset och Lyckostigen i juli
Louise Boije af Gennäs - ej läst
Joyce Carol Oates - läste ungdomsboken Snygg i december
Khaled Hosseini - läste Flyga drake i juli
Malin Persson Giolito - ej läst
Carl-Johan Vallgren - ej läst
Elly Griffiths - läste Flickan under jorden och Janusstenen i juni
Gillian Flynn - ej läst
Lisa Genova - ej läst

Nu när jag skriver det här så inser jag att de böcker som jag läst har jag läst under sommaren förutom Snygg som jag hetsläste innan årets slut. En boktolva med mer eller mindre författare som bara skriver för vuxna funkar helt enkelt inte för mig som främst läser ungdomsböcker. När skolan är igång så matas jag med så mycket ungdomsböcker så de dominerar totalt då. 

Den författare som jag fastnade mest för är Anna Fredriksson. Hon skriver relationsböcker som jag gillar. Jag vill läsa alla författarna som jag inte läste men vet inte riktigt när jag ska hinna det. Får se om det blir någon ny boktolva i år. Har inte riktigt bestämt mig än.

Har ni hoppat på några utmaningar i år?

onsdag 8 januari 2014

Ett biblioteksbesök

Igår blev det en tur till byns bibliotek för att hämta Liza Marklunds senaste bok Lyckliga gatan. Jag har läst alla böckerna om Annika Bengtzon så det är ju lika bra att läsa denna också. Lyckliga gatan ska vara den näst sista boken om Bengtzons bravader enligt baksidestexten.

När jag ställde mig i kö på den här boken i december hamnade jag på plats 77. Får säga att det gick hyfsat snabbt då det inte tog mycket mer än en månad innan jag fick den. 

Har inte hunnit läsa så mycket i den än då jag varit helt slut på kvällarna nu när jobbet har dragit igång igen efter julledigheten.


måndag 6 januari 2014

Summering - December

Under december läste jag sju böcker, inte speciellt mycket med tanke på att vissa är riktiga tunnisar. December är ju dock en månad då man har lite annat att pyssla med. Jag fick i alla fall läst två böcker som jag tänkt läsa ett bra tag; Snygg och Lex bok.

Barn- och ungdomsböcker:

Gatans lag av Simon Scarrow(B. Wahlströms)
Tusen tips till en fegis av Eva Susso(Bonnier Carlsen)
Nikkis dagbok: berättelser från ett inte så fantastiskt liv av Rachel Renée Russell(Modernista)
Megakillen - den stora hemligheten av Martin Olczak(Rabén & Sjögren)
Vinteräventyret av Helena Bross(Bonnier utbildning)
Lex bok av Sara Kadefors(Lilla Piratförlaget)
Snygg av Joyce Carol Oates(Bonnier Carlsen)

Fördelning efter förlag:

2 Bonnier Carlsen
1 Rabén & Sjögren
1 B. Wahlströms
1 Lilla Piratförlaget
1 Modernista
1 Bonnier utbildning

Fördelning efter författarens kön:

Kvinna 5 Man 2

Hur förvärvades böckerna:

Lånade på bibliotek: 7

Utmaningar: Har äntligen läst en bok av Joyce Carol Oates. Hon ingick i min boktolva för 2013.

söndag 5 januari 2014

Nya tag

Det blev visst ett blogguppehåll för min del. Jag har inte ägnat så mycket tid till bloggen under min julledighet, knappt någon tid alls som kanske någon har märkt. Nu är det dock nytt år och dags att ta nya tag. Jag skrev inte om en enda bok i december och jag tänker inte göra det nu i efterhand heller, utan börjar på ny kul och får se om inspirationen infinner sig igen.

Kanske gör jag lite statistik över året som gått men har inte riktigt bestämt mig än. En summering över december kommer dock i morgon. Något som jag lade märke till är att jag läste exakt samma antal böcker 2013 som 2012 nämligen 88 stycken. Jag hoppas att det blir lite fler 2014.

Bara för att jag inte har bloggat så har jag ändå läst och jag har i alla fall läst tre böcker under ledigheten, en 2014. Jag måste verkligen bli bättre på att skriva om böcker som jag läst direkt för annars blir det inte av.