fredag 28 november 2014

Fredag och dags för bokbloggsjerka inne hos Annika.

Veckans fråga:


Vilka nobelpristagare kan man hitta i din bokhylla?

Jag har hela 14 nobelpristagare i min bokhylla. Jag har inte läst alla men i alla fall några. Dessa har jag i bokhyllan:

Doris Lessing - ej läst
Albert Camus
Pär Lagerkvist
Selma Lagerlöf
Sigrid Undset - ej läst

J.M Coetzee
Imre Kertész
Gao Xingjian
Toni Morrison
Wole Soyinka

Gabriel Garcia Márquez
Isaac Bashevis Singer - ej läst
Aleksandr Solzjenitsyn
John Steinbeck


När jag läste litteraturvetenskap på universitetet så blev jag intresserad av nobelpristagare. Intresset har dock svalnat med åren.

torsdag 27 november 2014

Sugen på

Det har verkligen varit fullt upp denna veckan så har inte hunnit skriva speciellt mycket på bloggen. Jag har i alla fall hunnit med ett snabbt besök på biblioteket för att hämta två böcker som jag reserverat.

Jag är verkligen sugen på att läsa Etthundra mil av Jojo Moyes men har inte hunnit börja än. Hoppas dock på att få lite lästid i helgen.

Sen hämtade jag även En ska bort av Pia Hintze som är andra delen om Sarah och Karl som i första delen fått barn och nu är det dags för dagis. Jag gillar att läsa böcker som handlar om situationer som jag själv befinner mig i. Men innan jag börjar på den får jag läsa Moyes bok då jag snart måste lämna den igen.

Vad läser ni just nu?

tisdag 25 november 2014

Top Ten Tuesday - att läsa i vinter


Tisdag igen och dags för veckans Top Ten Tuesday. Veckans uppgift:

Top Ten Books On My Winter TBR. Inte många dagar kvar innan december börjar så detta blir en lista på de närmaste månadernas läsning. Jag tror den kommer stämma rätt så bra överens med vad jag kommer läsa.

1. Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin kommer i januari. Jag är först i reservationskön så en ska jag läsa så fort den kommer.

2. Etthundra mil av Jojo Moyes väntar på att bli hämtad på bibblan så den läser jag inom kort.

3. Att föda ett barn av Kristina Sandberg har stått i hyllan ett tag men tänkte ta tag i den då författaren nu fått Augustpriset.

4. Lotus blues av Kristina Ohlsson hoppas jag tomten kommer med.

5. Lejontämjaren av Camilla Läckberg tro jag tomten kommer med så den slukar jag nog meddetsamma.

6. Han & dom av Katarina von Bredow är tredje delen och då jag läst de andra och de är riktigt bra tänker jag läsa denna också.

7. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt skulle jag läst i höst men den hanns inte med så det får bli nu istället.

8. En ska bort av Pia Hintze är andra delen om Sarah och Karl som jag ska hämta på bibblan i morgon.

9. Mercurium av Ann Rosman har stått i hyllan länge nog nu.

10. Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind har även den stått i hyllan länge nog nu.

måndag 24 november 2014

Känner ni Birger?

Känner ni till bilderböckerna om sjöodjuret Birger? Nu har man chansen att vinna den senaste boken om Birger inne hos Barnboksbloggen. Så skynda, skynda det går att tävla några dagar till. En perfekt julklapp till något litet barn.

Du kan läsa mer om Birger här.

söndag 23 november 2014

20 snabba

Inne hos Enligt O hittade jag dessa frågor och då jag inte har något bättre att skriva om svarar jag också på dem.

Augustpriset eller Nobelpriset? eftersom jag nästan aldrig känner till den som får nobelpriset så känns Augustpriset mer intressant för min del.

Malala Yousafzai eller Patrick Modiano? Har inte läst något av Modiano och hade aldrig hört talas om. Malala hade jag i alla fall hört talas om.

Hungerspelen eller Hobbit? Jag har inte läst Hobbiten utan bara sett filmen så får bli Hungerspelen då jag slukat både böckerna och filmerna.

Horace Engdahl eller Peter Englund? Vet väldigt lite om dessa herrar men spontant säger jag Engdahl om jag måste välja.

Snö eller regn? Snö eftersom nu när man har små barn så finns det så mycket att hitta på ute i snön.
När det regnar vill jag bara krypa ner under filten med en bok men det är sällan som jag får göra det.

Lussekatter eller pepparkakor? Definitivt lussekatter. Det bakar jag varje år sedan många år tillbaks.

Dystopi eller feelgood? Just nu är jag inne mer på att läsa om relationer och feelgood men det skiftar över året.

Lars Kepler eller Camilla Läckberg? Jag har läst alla Läckbergs böcker om Erika och just nu längtar jag efter hennes nya bok så Läckberg får det bli.

Amaryllis eller hyacint? De är ju väldigt ståtliga.

Pappersbok eller e-bok? Läser inga e-böcker för tillfället och har nästan aldrig gjort det heller.

Biografi eller memoar? Tror knappt jag läst några memoarer.

Mia Skäringer eller Lena Dunham? Då jag känner till henne mest men har inte läst något av dem.

Glögg eller julmust? Julmust är bäst och vi har redan börjat bunkra upp.

Fredrik Backman eller Lena Andersson? Backman får det bli då jag inte läst något av Andersson. Gillar Backmans böcker riktigt mycket.

Tegelstenar eller tunnisar? Blir stressad av tegelstenar då det tar alldeles för lång tid att läsa dem.

Film eller tv-serie? Följer hur många tv-serier som helst. 45 minuter är vad jag hinner och orkar med nu för tiden.

Netflix eller HBO? Har inte testat HBO så kan ju inte säga så mycket om det men Netflix är superbra tycker jag.

En i taget eller slalomläsning? Läser nästan aldrig mer än en bok i taget.

Skratt eller gråt? Ibland är det skönt att gråta en skvätt.

Julafton eller nyårsafton? De senaste åren med små barn har det inte blivit så himla mycket firande på nyår. Julafton är himla mysigt tycker jag.


Hur skulle dina svar se ut?


fredag 21 november 2014

Varför jag läser

Då var det fredag igen och dags för bokbloggsjerka.

Veckans fråga:

Varför läser du böcker?

På den frågan finns det många svar men min största anledning är avkoppling. Jag får en stund för mig själv oftast i samband med ett bad då det är då som jag får vara ifred.

En annan anledning är jobbet. Jag jobbar som skolbibliotekarie och läser därför så många barn- och ungdomsböcker som jag hinner med för att kunna tipsa eleverna om bra böcker.

En annan anledning är att få lära mig nya saker och besöka nya platser. Platser som jag antagligen aldrig kommer se i verkligheten.

För barnen läser jag för att de ska upptäcka böckernas fantastiska världar och lära sig och förstå andra människor. Även för att de ska lära sig nya ord och utveckla sitt språk.

Detta var några anledningar. Varför läser du?

onsdag 19 november 2014

Tematrio - Dystopier och jordens undergång

Kulturkollo är det tema dystopier denna veckan. Därför ber Lyran oss berätta om tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!

Jag har inte läst så många dystopier när jag tänker efter och de jag har läst riktar sig till ungdomar men bra är de.

1. En sekund i taget av Sofia Nordin är första delen i hennes serie om Hedvig som verkar vara den enda som överlevt en mystisk feber som härjat. Hedvig flyr till skogs för att inte även hon ska smittas. Den andra boken heter Spring så fort du kan och i januari kommer tredje delen som jag definitivt ska läsa.

2. Den första dystopin som jag läste var Ful av Scott Westerfeld. När jag läste den hade jag inte ens hört ordet dystopi. I Ful så genomgår alla skönhetsoperationer när de fyller 16 och sedan får man flytta till Snyggingstan, dessförinnan bor man i Fulingby. Intressant bok och det finns fortsättningar men jag har dock inte läst alla.

3. Serien Gone med den första boken Övergivna är en serie som jag verkligen gillar. Tyvärr verkar det inte som de kommer översätta alla delarna. I Perdido Beach försvinner plötsligt alla över 15 år. Det bara säger puff så är de borta. Det här är verkligen intressanta böcker. Vad händer när alla vuxna försvinner? Vem ska bestämma? Vem ska ta hand om spädbarnen?

tisdag 18 november 2014

Top Ten Tuesday - uppföljare att längta efter


Tisdag igen och dags för veckan Top Ten Tuesday. Dagens uppgift är:
Top Ten Sequels I Can't Wait To Get.

Jag har faktiskt lite svårt att få ihop tio böcker. Jag har inte läst så många serier den senaste tiden utan mest fristående böcker. Några av böckerna som jag nämner nedan finns redan på engelska men då jag inte orkar läsa på engelska är det översättningen som jag avser.

1. Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin
2. 8:e delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund
3. 7:e delen om Ruth Galloway
4. Lejontämjaren av Camilla Läckberg
5. Livet enligt Dunne av Rose Lagercrantz
6. Stenänglar av Kristina Ohlsson 
7. Vårjakt i Rosengäddan av Emma Hamberg
8. Det oändliga havet av Rick Yancey
9. 5:e delen i serien Gone av Michael Grant


Det fick endast bli nio stycken denna gången. 

måndag 17 november 2014

Om att ha en mörkerfågel inom sig

Boken Ramona av Marta Söderberg tänkte jag först inte läsa. Framsidan säger mig inget speciellt och när jag läser baksidestexten så tänker jag att jag har läst det här förut. Men så såg jag Magnus Utvik berätta om boken på Svt och sedan skrev Lisa Bjärbo positivt om den så då bestämde jag mig för att också läsa den och nu är det gjort.

Huvudpersonen Ramona är en 16-årig tjej som kommit hem efter att ha bott på olika sorters vårdinstanser. Många olika ställen har det blivit genom åren då det egentligen inte finns något ställe för sådana som henne. Ramona skadar sig själv men det ska hon inte göra längre är det bestämt utan nu ska hon klara sig hemma. Borta är tryggheten med att vara inlåst och det är ingen som sagt till mörkerfågeln inom henne att sluta picka.  Vad ska hon nu göra?

Jag blir väldigt berörd av boken och jag hoppas den kan vara till tröst för de som är i samma sitts som Ramona. Att kanske en dag händer något som gör att man kan börja tro på en framtid trots allt. Som förälder börjar jag tänka på hur det måste vara för pappan. Vad gör man när ens barn börjar skada sig själv? Man måste ju känna sig totalt maktlös. En bok från pappans perspektiv hade också varit intressant att läsa.

Söderbergs debutbok, Sista chansen är även den väldigt bra. Jag kommer inte ihåg i detalj vad som hände i den men jag kommer ihåg att jag grät när jag läste den. Så läs även den om ni gillar den här typen av böcker. Båda böckerna tilltalar säkert ungdomar i 14-års åldern och uppåt.

torsdag 13 november 2014

Drömmen - tredje boken om Millan

http://www.adlibris.com/se/bok/drommen-9789132163814
När jag var liten älskade jag att läsa hästböcker fastän jag inte var speciellt förtjust i hästar. På senare år har det inte blivit så många hästböcker men serien om Millan läser jag. Nu har den tredje delen i serien kommit, Drömmen. Ska man hänga med i böckerna så tycker jag dock att man ska läsa dem i ordning. Den första boken heter Millan och tvåan Sveket.

Millan har sin älskade häst Glimra och hon kan knappt tro det är sant. Ska man verkligen få vara så här lycklig. Fast oron finns ständigt där. Just nu har pappan en vit period men Millan letar hela tiden efter tecken på att han druckit och Millan har svårt att slappna av. 

Jag gillar böckerna om Millan. Böckerna vänder sig till de lite äldre läsarna(12-13 år) men boken är bara på 143 sidor och den är inte speciellt svårläst. Boken handlar egentligen inte jättemycket om hästar utan det är Millans situation som det handlar om. Hur hon är tvungen att ta hand om hela familjen, speciellt sin lillebror då föräldrarna inte bryr sig speciellt mycket. I början av boken  har Millans situation blivit bättre. Pappan har fått jobb och är nykter i längre perioder och mamman är lite piggare men jag sitter som på nålar under läsningen för man bara vet att det kommer komma ett bakslag för Millan och utan att säga för mycket så kommer det, såklart.

Pia Hagmar har skrivit massor av hästböcker tex långserien om Klara. När man kommer upp i högstadieåldern är det många som slutar läsa hästböcker och då tycker jag den här serien är bra. Den handlar en del om livet i stallet men om så mycket annat också.

onsdag 12 november 2014

Svårt att motstå

Igår var vi inne i stan och försökte hitta lite julklappar. Vi var bland annat inne i bokhandeln och när jag såg Den tredje rösten av Börjlind för 30 kronor kunde jag inte stå emot. En inbunden bok för 30 kronor är lite för bra för att jag ska kunna motstå. Sen att jag inte har läst den första boken ännu pratar jag inte högt om. Den ligger dock här och väntar på mig så någon gång ska den väl bli läst, förhoppningsvis.


fredag 7 november 2014

Lassgård som Ove

I tidningen i morse läste jag att Rolf Lassgård ska spela Ove i en film som bygger på Fredrik Backmans bok En man som heter Ove. Jag har helt missat att de skulle göra film av boken. Vad tycker ni om Lassgård som Ove?

Jag är lite tveksam. Jag föreställer mig Ove som en lång, senig man, en krutgubbe. Jag ska definitivt se filmen men det blir nog svårt att göra den lika bra som boken.

Bokbloggsjerka - önskelista

Denna veckan har det inte blivit många inlägg på bloggen. Tiden går mest åt till bebismys. Men idag är det fredag så då får det i alla fall bli en bokbloggsjerka.

Veckans fråga:

Det börjar lacka mot jul. Hur ser din önskelista ut just nu?

Jag har önskat mig två böcker:

Lejontämjaren av Camilla Läckberg
Blå lotus av Kristina Ohlsson

Jag tänker inte önska mig mer fler än dessa då jag har så många oläst böcker i bokhyllan. För tillfället känns det som jag knappt läser alls så behöver verkligen inte fler böcker. Men det är ju alltid trevligt att i alla fall få någon bok.

tisdag 4 november 2014

Top Ten Tuesday - böcker att läsa igen


Då var det tisdag igen och dags för en Top Ten Tuesday. Veckans uppgift är att lista:

Top Ten Books I Want To Reread (or if you don't reread...would reread in an ideal world).

Jag läser inte om böcker längre. Den tiden finns helt enkelt inte när det hela tiden kommer så många nya intressanta böcker. Jag har dock en del favoriter som jag läste för kanske 15 år sedan och dessa skulle det vara spännande att läsa igen och se om jag fortfarande skulle se dem som favoriter. Sen finns det en del nyare böcker som jag kanske inte riktigt hängde med i som skulle må bra av en omläsning.Och sen finns de ju de som var fantastiskt bra som man bara just därför vill läsa igen som tex boken om Ove.


1. Jellicoe road av Melina Marchetta

2. Midnattsbarnen av Salman Rushdie

3. Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez

4. Harry Potter av J. K Rowling

5. Hungerspelen av Suzanne Collins

6. En man som heter Ove av Fredrik Backman

7. Skämmerskans dotter av Lene Kaaberböl

8. Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson

9. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

10. Janne min vän av Peter Pohl

Vilka böcker skulle du läsa igen?