onsdag 7 oktober 2015

Rune = Brune ett högläsningstips

Att hitta högläsningsböcker är inte alltid så lätt men Brune av Håkon Övreås tror jag ska passa som högläsningsbok i årskurs två.

Rune har flyttat till landet med sina föräldrar. Föräldrarna tyckte det skulle vara praktiskt. Rune förstår inte riktigt vad föräldrarna menar men är glad över att han nu kan träffa sin morfar oftare. Det är bara det att morfadern dör strax efter att de flyttat till landet.

Rune och hans kompis Atle har byggt en fin koja men så en dag kommer det några äldre killar och förstör den. Rune försöker stoppa dem men de säger bara att de kan inte se några namn på kojan någonstans. När Rune frågar killarna om de skrivit namn på cyklarna för han skulle behöva just en sådan här cykel blir killarna arga och Rune får springa riktigt snabbt för att komma undan.

Den natten blir Rune, Brune. Brune är superhjälten som inte är rädd för någonting. Inte kan det vara Runes fel om Brune är ute på nätterna och målar de stora killarnas cyklar bruna?

Brune har stått i biblioteket ett tag utan att ha blivit utlånad. Så var jag på jakt efter en högläsningsbok till ett projekt som vi drar igång imorgon och då tänkte jag att den kanske kunde vara något så jag började läsa. Det är en härlig liten kapitelbok på ca 130 sidor. En bok om saknad och vänskap och vad som händer när superkrafterna inte riktigt räcker till. Finns massor att prata om i boken så det ska bli spännande att se hur den tas emot.

Boken har vunnit priset Nordiska Rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar