fredag 12 februari 2016

Bokbloggsjerka - Inspirera barn till läsning

Då är det äntligen fredag och dags för bokbloggsjerka. Denna veckan är det en fråga som passar mig som handen i handsken.

Veckans fråga:

Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här då det ju är det som jag jobbar med. Jag tror det är viktigt att börja tidigt med högläsning så de vänjer sig vid böcker och inser hur fantastiskt det är. Vår son som är ett och ett halvt gillar två saker, bilar och böcker.

Besöka biblioteket ofta. Vilket barn kan motstå att gå och botanisera på ett bibliotek.

När de börjar bli lite äldre är det ju väldigt viktigt att varje barn får böcker som passar dem. Jag har jobbat tio år som skolbibliotekarie och när lärare skickar 20 elever och säger "låna en bok ni har tio minuter på er" blir jag galen. Att hitta en bok som passar tar tid. Vet inte hur många gånger jag har hört eleverna säga "men bara ta en bok". Det är ju det värsta man kan göra. Risken är ju att det inte alls är en bok som passar och att det kan ta död på all läslust. Om det inte ens finns ett skolbibliotek så är det ju ännu värre. Men tyvärr så ser det ju ut så på många skolor. Eller så finns det ingen bibliotekarie som kan hjälpa barnen att hitta rätt böcker.

Så besök biblioteken och ta hjälp att hitta bra böcker. Om barnen är i högstadieåldern så kan man ju läsa samma bok och diskutera. Det är ju alltid trevligt att prata om det man läst med någon som läser samma. Se bok och film är ju också intressant.

En uppmaning till alla föräldrar där ute pracka inte på barnen det ni läste när ni var små. Visst kan det vara kul att läsa samma som föräldrarna läst men det finns tex nya bra, fräscha böcker så man behöver inte läsa ett gammalt ex av Åshöjdens BK.

Ja, jag skulle kunna hålla på och skriva hur mycket som helst. Men om jag bara ska ge ett råd så skulle det vara börja läsa högt tidigt, innan ettårs åldern.


söndag 7 februari 2016

Uppdatering Kaosutmaningen

I år kör jag bara med en utmaning på bloggen, Kaosutmaningen. Det gäller komma ihåg att kolla när man läst en bok om den kan passa in på någon av punkterna. Jag har klarat av två punkter än sålänge.

Punkt 11 och 32 är avklarade.

11. Läs en bok med ett träd på omslaget. Ficktjuvens vän av Bo R. Holmberg 2016-02-06

32. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.  Mig äger ingen av Åsa Linderborg Bokförlaget Atlas 2016-01-31

Känns bra att ha klarat av dessa punkter för de hade kanske blivit lite kluriga att klara av annars. Att hitta en bok med ett träd är kanske inte alltid så lätt fastän det säkert finns massor men nu är det avklarat.

Jag läser inte heller så himla många olika förlag så det var en bonus när jag upptäckte att Mig äger ingen var utgiven av ett nytt förlag för mig.

Hur många punkter har ni klarat av?